RD6012 kutu tasarımı

Sana bir fikir daha,


Bunun gibi bir şey al. 3d print veya alu parça ile kutuyu büyült/modifiye et...
Bu arada çok güzelmiş bu kutu. Başka projeler için aklımda olsun.
Bunun aynısını Fonksiyon Jeneratörü için aldım ben. Ama yüksekliği kurtarmadı. O yüzden projem yarım kaldı. Bir büyüğünü alıcam para ayarlayınca.
 
Ölçüp biçmedim ama şu kutu belki olabilir. Sen bir ölçüver. Yatmam lazım sabah erken kalkacağım :)

 
Pleksiglass fiyatları altınla yarışıyor nedense sakın o işe girme..
CNC ile block aluminyumu oymak gereksiz masraf... Anca kalıp CNC'ciler yapar ki onlarda uğraşmaz. Unut.
@taydin dediği gibi bükümcü bulursan illa cnc abkant olacak diye bir şey yok. El büküm mengeneleri ile kutuyu rahat çıkarır.
Ama hazır kutu gibi kip olmaz. Hazır kutu düşünsen daha iyi olacaktır.

Yav arkadaşlar google'daki o gelişmiş CNC abkant'lara bakıp piyasada hep bunların var olduğunu düşünmeyin :) Sanayide birçok eski manuel abkant olan iş yeri var. Ben zamanında benim Optimum BF16 için 2 mm çelik saçtan bor yağı tepsisi yaptırmıştım. Saç, bükme ve kenarların kaynaklanması dahil 50 TL ye iş bitmişti. Şimdi hadi 150 TL olsun.
 
0.5 mm gibi bir çelik saçtan şöyle bir tasarım gayet güzel iş görür. Burada tabi havalandırma delikleri veya ızgaraları da açmak lazım.

1601998234403.png


Aslında ince suntalam veya mdflam da olur, çünkü güç kaynağı da kontrol kartı da fazla ağır değil. Isınmadan dolayı yamulma olayı olabilir ama, çünkü nem tutacak.
 
Aslında ince suntalam veya mdflam da olur, çünkü güç kaynağı da kontrol kartı da fazla ağır değil. Isınmadan dolayı yamulma olayı olabilir ama, çünkü nem tutacak.
Eğer bunlar olursa işlemesi de kolay olur. Yamulmanın önüne geçmek de mümkün olur. İçinde smps'i doğrudan temas ettirmem. Dışarıda da altını 4 köşe yerine bir çok noktadan keçe gibi bir şey ile desteklerim. Dolayısı ile her yerde ısıyı uzak tutabilecek boşluklar olur.
 
Şöyle bir yol izlemeye karar verdim. Aşağıdaki gibi bir ön panel çizdim. Bunu 3D yazıcıdan çıkartıyorum. Aynı şekilde arka paneli de çalışacağım.

Eğer akbant'tan yardım alabilirsem, 2mm kalınlığı olan bir malzemeyi iki parça (altlı üstlü) u şeklinde büktürüp yanlara ara parça vidalayıp birleştireceğim. Bunu ileride üzerine başka bir şey koyarsam bel vermemesi için istiyorum. Ön ve arka parçaları da geçirip konuyu kapatacağım.

Akbant bulamazsam, 2mm kalınlığı olan 4 alüminyum (herhangi başla metal da olabilir) parçayı kesip/kestirip köşeleri L profil ile vida ya da perçinle birleştirip, ön arka parçaları takıp bitireceğim.

Ölçülerim:
Yükseklik 86 mm
Genişlik 205 mm
Derinlik 310 mm


Sol tarafta genel açma kapama için Rocker Switch, dış ısı sensörü için RCA soketi ve bu sensör için en alttaki de çekmece olacak...

1602429468376.png


1602429554310.png


1602430229914.png
 
Ön panel bitti. Çok da güzel oldu. Şimdi öndeki ufak çekmeceyi bastırıyorum. Burada bir ikileme düştüm. Acaba Isı sensörü için RCA soketine dönüştürsem mi yoksa soketin boşluğundan kabloyu doğrudan bağlayıp çekmeceye mi koysam. Araya soket girdiğinde direnç değerleri, dolayısıyla ölçüm etkilenir mi acaba?


IMG_20201012_011115.jpg

IMG_20201012_011145.jpg

IMG_20201012_011348.jpg
 
Bugün İMES'e gittim. İki buçuk ay sonra nihayet 2 mm kalınlığında alüminyum plaka kestirdim. 100x31cm ebatlarında tek parçaya KDV dahil 56TL ödedim. İstediğimiz gibi dilimliyor hatta yakında başka bir yerde büküm de yapıyorlar fakat kesin ölçülersen emin olamadığımdan bütün parça olarak aldım. Kilo ile fiyat verdikleri için ince ya da kalın olursa fiyat ona göre değişiyor. 2mm bana iyi göründü. Şimdi uygun vakitte bunu işlemek lazım.

image.jpg
 
Son düzenleme:
Evde kendi imkanlarımla yapayım dedim ama tahta masada bu iş çok zor. Esniyor ve katlandıkça ölçüleri utturmak daha da zor olacak. En iyisi bir abkant bulup bu işi ona yaptırmak. Zaten 4 katlama yapacak çok para tutmasa gerek.

IMG_20201230_182304.jpg
IMG_20201230_182855.jpg
 
Katlanacak yeri falcata ile çiziyormusun?

Falçata ile çizince, falçaya aluminyuma bir miktar giriyor. Çizilen yer nispeten inceldiği için çizgi yerinden güzel katlanıyor.
 
Çizmedim, bu hali ile çok zor katlanıyor. Aslında çok da uğraşmak istemiyorum ama bu dönemde sürekli İMES'e de gitmek işime gelmiyor.

Acaba çizince katlanabilir hale gelir mi? Eğer o zaman da zor oluyorsa hiç uğraşmayayım, parçayı perişan etmek de var ama dene iş görür dersen yarın gündüz gözü ile denerim.
 
Abkanta puanım 100
Çizerek katlanam puanım 50
Denediğin yöntem puanım 5-10

Ufak bir parça ile dene istersen.
 
Kıvrılan tarafıda iki tahta arasında sıkıştırman lazım.
İlk resimde görüldüğü gibi aslında sıkıştırdım, olmayınca çıkarttım.

@slewrate adam gerçekten güzel yapmış, katlamak için de menteşeli güzel bir kılavuz yapmış. Bu kutu tasarım ve pleksiglası ısıtıp katlamak için menteşeli kılavuz yapmakta yarar var. Bende öyle daire testere filan da yok. Onun yerine ev şartlarında @Endorfin35+'in falçata tavsiyesini deneyeceğim.
 
Bir ipucu daha,
kesmek için (aslında düzgün koparma oluyor) yüzeye çizik attıktan sonra kenarkarı keçeli kalem ile işaretle, arka yüzeydende işaretleri referans alarak çizgi at. İki yüzeydede aynı hizada çizikler oluştu. Parçayı birkaç defa hafif bük, düzelt diğer tarafa bük... Tam çizginin olduğu yerden aluminyum düzgün kırılıyor.

Bu arada çizik yöntemi ile de parçayı uyguladığın gibi sabitlemen lazım. Destek tahtasını çizginin 1mm gerisine yerleştir. Büktüğün kısmı sabitlemen çok önemli değil.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,882
Mesajlar
100,290
Üyeler
2,491
Son üye
djkop

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top