RD6012 kutu tasarımı

Bükmek istiyorsan bir yüzeyi çiz, koparmak istiyorsan iki yüzeyi çiz. Küçük bir parça ile deneme yap. Çizginin üzerinden birkaç kez geçmek gerekiyor. Bastırma kuvvetine göre durumu tecrübe edip büyük parçayı öyle zebil ederisin :)

Bir zamanlar bu alu malzeme ile baya oynamıştım. Kutu olmasa da şevklendirmek için bir kaç resim ekleyeyim... Kullanılan aletler eğe, falçata, mengene...

1609351181474.png


1609351181063.png


1609351229527.png


1609351249533.png
 
Falçata ile tek taraflı çizdim ve bükmek istediğimde çizikten bükülmedi. Biraz önceki gibi geniş bir yuvarlak oldu. Diğer tarafa doğru düzeltmeye çalışırken bu seferde parça koptu, yani yırtıldı. Falçata ile düz bir çizgi çizip eğmek istendiğinde olmuyor. Tek avantajı düzgün bir yırtık oldu.

@slewrate'in paylaşmış olduğu sayfayı da göz önüne alarak şöyle bir çizim yaptım. Falçata ile bunu yapmayı deneyeceğim. 1mm boşluk ile 1.5 mm derine kesik atabilirsem 45 derece bir boşluk oluşturabilirim. Bu sayede yırtmadan 90 derece bükmek mümkün olabilir. Bu da olmazsa eldeki imkanlara göre abkant büküm tek çözüm.


1609353525823.png
 
Falçata ile tek taraflı çizdim ve bükmek istediğimde çizikten bükülmedi. Biraz önceki gibi geniş bir yuvarlak oldu. Diğer tarafa doğru düzeltmeye çalışırken bu seferde parça koptu, yani yırtıldı. Falçata ile düz bir çizgi çizip eğmek istendiğinde olmuyor. Tek avantajı düzgün bir yırtık oldu.

Muhtemelen az çizik attın. Baya abanarak bir kaç kez çizmek gerekli... Amaç zaten çizimdeki gibi bir derinlik oluşturmak. Bükmeye kalktığında çizik atılan yer zayıf olduğu için oradan büklüyor.
 
Çizikler az değildi sadece dik çiziklerdi. Yırtıldıktan sonra baktım yarıya kadar (1mm) çizmişim.

Aslında şöyle bir şey yapıp atölyeye katmak gerekiyor. Her zaman lazım olur.

 
@Endorfin35+ bilmem belli olur mu ama çizik derinliğini şöyle göstermeye çalışayım.

IMG_20201230_215925.jpg
 
Alüminyum tozunu solumak çok zararlı. O nedenle o kadar ince toz çıkartacak yöntemleri evde denemem.
 
1/3 çizmişsin gibi görüyorum. Bükerken baskıyı mümkün olduğunca çiziğe yakın uygulamak lazım. Zaten çizik yerinden bel verdiği anda daha da rahat bükülüyor. küçük bir parçan var ise çiz , çizim yerinden mengeneye bağla. baskıyı çiziğe yakın yerden tüm yüzeye yap. bir tahta/mdf yüzeyini elinle dayayıp baskı yapabilirsin. Küçük bir parçada başarılı olursan büyük parça için daha bilincli olacaksın.

Aşağı yukarı anafikri kavradığını düşünüyorum...
 
Kopan parça üzerinde denemeler yapacağım. Yalnız yarından sonra sokağa çıkma yasağı olacağı için İMES'e gider işimi halleder sonra denemeye devam ederim. Diğer türlü hafta içi yoğun zamana kalabilirim.
 
Estetik kısmı göreceli. Beni rahatsız etmemişti. Ufak bir parçada deneyip nasıl göründüğüne bakarsın. İçe bükmek için solid çiziminde olduğu gibi 90 derece V kanal açman gerekir. Denemedim ama olma şansı var...
 
Kanal açmak için fayans kesme aparatı kullanılabilir. Açılı kesme vb. özelliği olanlarda var.

Bıçak olarak freze ucu gibi bir şey takılabilir.

Plakette kesilebilir bununla..
 
İyi de kesmek istemiyorum ki, azıcık zorlasam maket bıçağı da kesecek. 2 mm için kesmek sorun değil bence. Önemli olan doğru şekilde 90 derece katlayabilmek.
 
Menteşe l profil filan hiç biri yok.
 
Bende mümkün olduğunca bir atölyenin kendine yetebilmesi gerektiği kanısındayım. PCB üretimi gibi. Sonuçta 4 kat büküm için gideceğiz olacak olmayacak filan ilgilenmezse adam da haklı, işinden gücünden edip oyalıyorsun...

Tam da söylediğin gibi 3D yazıcı filan da var bu katlama işi ya da başka bir tarz ev yapımı kutu için yılbaşından sonra bir çözüm arayacağım.
 
Eğer sürekli abkantçının nazını çekmek istemiyorsan sana şu lazım. Türkiye'de bunların distribütörü Reis Makina. 300 mm genişlik ve 2 mm kalınlık ile çalışabiliyor ve muntazam sonuç verir.

1609412474931.png
 
Aynen atölyede böyle bir şey iyi olur ama o fiyata olmaz! Vergiler dahil 200 Euro diyor, o da bugünün kuru ile 1800 TL yapar... Yerli üretim olsa alınabilir bir fiyat olurdu da bu hali ile mümkün değil o parayı vermem.

O kadar para harcayacak olsam tezgah testere alırım. 4 parça keser, L profil benzeri bir parçaya perçin ya da vidalarım... İlla katlı olması gerekmez o şekilde işimi görebilir. Tezgah testerenin çok daha fazla kullanım alanı olur. Zaten bir tane tezgah testere istiyordum, dur konuyu dağıtma şimdi! :D

 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,791
Mesajlar
99,039
Üyeler
2,464
Son üye
s4met

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top