Röle kontaklarının açma kapama hızını ölçmek

adogsm

Üye
Röle kontaklarının açma kapama hızını mcu ile ölçmek (örneğin 100ms de anahtarlama yapıyor gibi) için bir fikir almakbistiyorum.

hangi mikrodenetleyici arduino mu ?
arduino ise buton okuma kodlarını inceleyerek durum değişikliğinde milis fonksiyonunu kullanarak saydırma yapabilirsiniz
daha temel düzeyde yapmak isterseniz bir external intterrupt tanımlayıp hem yükselen kenar hem düşen kenar tetikleme ayarlar interruplar arasında timer kurabilir veya arm tabanlıysa systick ile felan kullanabilirsiniz

Stm32 kullanacağım ,devre kesici analizörü gibi bir cihaz yapmak istiyorum cihaz yurt dışından Euro ile korkunç paralara geliyor Youtubede devre kesici analizörü diye arattiginizda var genelde orta gerilimde artık yüksek gerilim 34.5kv daki kedicilerin açma kapama hızını ölçüyor kafamda bir şeyler oluşsun diye fikir almak istedim

Stm32 kullanacağım ,devre kesici analizörü gibi bir cihaz yapmak istiyorum cihaz yurt dışından Euro ile korkunç paralara geliyor Youtubede devre kesici analizörü diye arattiginizda var genelde orta gerilimde artık yüksek gerilim 34.5kv daki kedicilerin açma kapama hızını ölçüyor kafamda bir şeyler oluşsun diye fikir almak istedim
ciddi bir iş imiş bu bahsettiğiniz cihazların karşıladığı uluslararası standart numaraları satış sayfalarında yazıyordur bu standartları incelemenizde fayda var (bu standartların dökümanları genelde ücretli olarak satılır)

Skop varsa trigger özelliği ile hem anahtar hem de röleye bağlı direncin üzerinde düşen gerilimi net bir şekilde görebilir, tepki hızını aradaki zaman farkından çıkarabilirsiniz.

Oradaki analog osiloskop bende de var, nasıl trigger edip ekranı dondurdu?

roleyi tetikleyen anahtardan alınan sinyalle kanal 1 üzerinden trigger ediliyor. donma falan yok ekrandaki sinyal izi üzerinden çıkarım yapılıyor. en azından ben öyle anlıyorum.

Skop varsa trigger özelliği ile hem anahtar hem de röleye bağlı direncin üzerinde düşen gerilimi net bir şekilde görebilir, tepki hızını aradaki zaman farkından çıkarabilirsiniz.
1716219956543.png

Scop tek atim modunda ve CH1 den yukselen kenar tetiklemesine ayarli.

Asagidaki ekranda da gorulecegi uzere S anahtarina basmamdan 6 ms sonra kontak hareket etmis.

Role Omron marka ve 30V.

1716219369300.png

Enerji kesildiginde kontak birakma suresini de benzer bir duzenekle olcersin.

1716221286454.png

1716221587869.png

Buda kontak birakma deneyi. Role enerjisi kesildikten sonra 8ms den fazla zaman gecince role birakmis.
Kontak geri getirme yayinin etkisine ragmen demekki artik miknatisyet bir sure daha kontagi birakmamis.
Bendeki role 6ms de kontak kapatirken 8ms de kontak birakiyormus.

Tetikleme bu kez CH1 dusen kenarina ayarlandi. Gene tek atim modunda.

Mavi grafik bobin voltajini gosteriyor. Kirmizi grafik ise role kontak konumunu.

Bu deney duzenegi hem kontak kapanma hem birakma icin kullanilabilir.

Son düzenleme:
roleyi tetikleyen anahtardan alınan sinyalle kanal 1 üzerinden trigger ediliyor. donma falan yok ekrandaki sinyal izi üzerinden çıkarım yapılıyor. en azından ben öyle anlıyorum.

Görüntü birkaç saniye duruyor ekranda, sanırım skopta bir özellik var bunu sağlayan.

Görüntü birkaç saniye duruyor ekranda, sanırım skopta bir özellik var bunu sağlayan.
Abi Trig ten sonra anlik gosterilen goruntuyu biraz daha gorelim diye isiklari da kararti, normal tuplu ekran seysi iste. intensity diye bir sey varmis onuda arttirdi tabi. Artik ne ise? SAnki ekran isiginin gucu :emindegil1:

Elektronik hafizali scoplarin icat edilmedigi donemde fosforu daha cok bombardimana dayanikli ozel scoplar vardi. (Her scop intensity acilinca goruntuyu bir sure saklar fakat hafizali scop ekranlari biraz daha ozel)

Tek atim moduna alindiginda hem intensity artar hem de baglanan fotograf makinasinin deklansorune kumanda ederdi. (Fotograf makinasi hic kullanmadim nasil baglaniyor bilmiyorum.)

Tektronix analog scoplarda ekran disinda foto makinasi takmaya yarayan ozel bir kanal olmasi lazim.

Hmm mantıklı, karanlıkta çalıştırıp bir de parlaklığı iyice açtın mı, yarım yamalak bir DSO efekti elde ediyorsun demek :D

İşte böyle sinyalleri incelerken, analog skoplar gerçeğe daha yakın bir görüntü veriyor. Mesela bu Tektronix 2465B nin bant genişliği 400 MHz, örnekleme hızı sonsuz. Bir de diyelim 20 GHz ile örnekleyen bir DSO düşünelim. Analog osiloskop, 400 MHz lik sinyalin her yerini gösterecektir. Ama DSO, 50 tane noktada örnek alacak, geri kalan yerleri ise sinc interpolasyonu ile "kafadan sallayacak".

Aklıma şeffaf muhafazası olan Finder rölenin bobinine uyguladığım gerilimi ayarlı güç kaynağından kademe kademe artırıp paleti yavaşça çekmesini seyrettiğim günler geldi. Forum kurallarına uymuyorsa gereksiz mesaj için özür dilerim.

Forum istatistikleri

Konular
7,207
Üyeler
2,913
Son üye
efe2005

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back