Saksılar için otomatik sulama sistemi!

looktr

Üye
Katılım
12 Mart 2023
Mesajlar
47
Merhaba değerli ustalarım. Gerek çiçekler gerekse sebze ve meyve yetiştirme için saksı sulamak çok önemli bir mesele. Tatilde kuruyan bitkiler, yetersiz sulama yüzünden verim düşümü, aşırı sulama yüzünden mantar çürüme vb sorunları çözmek için bazı fikirlerim var.

*1* Direnç ile toprağı ölçme: Topraktaki su oranı toprağın direncini değiştirir. Saksıdaki toprak ne kadar nemli ne kadar kuru ölçülen dirence göre tablo yapılır.
*2* Otomatik sulama musluğu: Toprak direnç değeri KURU durumuna gelince sulama musluğu açılır. Toprak direnç değeri SULU durumuna gelince sulama musluğu kapatılır.

Saksı hacmine kulanılan toprağa ve bitkinin su ihtiyacına göre toprağın kuru ve sulu durumu değişebilir. Bunlar kullanıcı tarafından trimpot ile ayarlanır.

Sistemin harcayacağı güç kablo ile ulaştıılırsa 5v ve 12v gibi bir kaynak bence en makulu. Elektrik kesinmtisi olduğunda akü ile sulama devam eder.

Aygıtlara verilecek güç için ideal yol kablo kullanılması sanırım. Güneş enerjisi veya kablosuz güç transferi maliyeti çok artırır.

Su açıp kapama için kullanılacak çekvalf - vana hazır alındığında maliyet yükselebilir. Her saksı için ayrı cihaz kullanılacağı için düşük hacimli ve düşük basınçlı su için, az gerilim harcayan basit bir vana tasarlanmalı bence. 3D yazıcı ile basılabilir.

Cihazın maliyetini düşürmek için basit bir elektronik devre daha uygun olur kanaatindeyim. Arduino veya çip kullanımı maliyeti artırabilir.

***

Sebze ve meyve üretiminde su çok önemli bir etken. Suyun verimli kulanmı yanında, sulama için gerekli işgücü ve zaman için de otomatik sulama sistemi faydalı olur.


***

Ben konuda düşüncelerimi kabataslak anltamaya çalıştım. Bu alanlarda bilgisi ve tecrübesi olanlar daha iyi fikirler verebilir tabi iki. Hatta hazırda üretilmiş olan oldukça verimli ve uygun fiyatlı cihazlar da mevcut olabilir. Ancak anlattığım gibi, saksı sulamada verimlilik açısından su kontrolü çok önemli.

(Sebze ve meyve yetiştirilmesinde saksı kullanılması çok nadir görülen bir şey. Ama zamanla ciddibir artış olacağını öngörüyorum. Bundan 30 yıl önce sera yapımı da tuhaf karşılanıyordu. Ama bugün her evin en az bir tane serası var. Önümüzdeki dönemde saksıda meyve sebze üretimi de ciddi artış gösterecek diye düşünüyorum.)
Zaman ayırdıuğınız için teşekkürler.
 
Topraksız tarımda kök çürümesi engellemek için fazla su tutmayan malzemeler kullanılıyor.
(Bitki lifleri,çakıl,pişmiş kil küreleri, cam yünü taş yünü vb)
Saksıyı su ile doldurup birkaç dakika dolu bıraktıktan sonra su yerçekimi ile boşaltıyorlar.
Günde kaç defa yapılacağı hava sıcaklığına bitki cinsine göre değişiyor.
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,631
Mesajlar
112,797
Üyeler
2,726
Son üye
chur

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top