Şarj Cihazinda Görevi Anlaşılamayan Parça

Under Ground

Aktif Üye
Katılım
18 Mayıs 2022
Mesajlar
580
Ara ara şarj yapmaktan vazgeçen samsung şarj cihazımı bir açıp incelemek istedim . Usb çıkış tarafında anlayamadigim bir devre var . 1 ve 2 olarak smps trafo sekonderini işaretledim. Buradan çıkışta yarim dalga diyotda var . Onda da sıkıntı yok . Çıkış pinleri arasında transistör mü ne olduğunu anlayamadigim bir devre var. İnternet üzerinde bir sürü şarj cihazı devresi inceledim. Böyle bir şey bulamadım. Bir fikri olan var mı acaba ? Çıkış + ve - pinlerini renk ile işaretledim. Sizin için çok basit bir soru oldu ama kusura bakmayın.
20231111_210936.jpg
 
TL431 dir.
çıkış 5V değil mi? R9, R10 = 300 ohm olduğu için hesap böyle çıkıyor.

26561 eklentisine bak
Üstadım sizin mesajınız üzerine TL431 üzerinde baya bir döküman inceledim . Baya bir video izledim . Döndüm tekrar kendi devreme baktım. Sizin bahsettiğiniz dirençler ortak bir bağlantıyla tek bir bacağa Ref olarak girmiyor . Başka bir mevzu var sanki .
 
TL431 olsa bir şekilde kontrol entegtesiyle opto üzerinden veya direk bağlantılı olması gerekirdi.
Sanırım şu şemadaki soru işaretli parça ile sizdeki parça aynı. Ne olduğunu bende anlamadım Şemayı çizen de anlamamış.
reverz33a.png
 
Son düzenleme:
Videoda o komponentten bahsediyor. Anladığım kadarıyla çıkışa gerektiği kadar yüklenip çıkış voltajını sabit tutmaya yardımcı oluyor.


 
TL431 değilse 7805 benzeri lineer regülatör olduğunu varsayabiliriz. Parça sağlamsa sökerek dışarıda test edilebilir. 470 Ohm üzerinden DC 7V uygulayalım. Çıkış 5V oluyor mu?


Pardon yine olmadı. Çünkü çıkışa doğrudan gerilim vermiyor
 
O komponent, devrenin çalışması için gereken bir komponent değil. Benim tahminim, uyumluluk testleri yapılırken ortaya çıkan bir problemi gidermek için konduğu. Mesela sekonderde EMI yaratan palslar göründü, çıkışa zener bağlayarak bu palsları biraz bastırmış olursun. En azından uyumluluk testini geçecek kadar bir fark yaratması yeterli.
 
O komponent, devrenin çalışması için gereken bir komponent değil. Benim tahminim, uyumluluk testleri yapılırken ortaya çıkan bir problemi gidermek için konduğu. Mesela sekonderde EMI yaratan palslar göründü, çıkışa zener bağlayarak bu palsları biraz bastırmış olursun. En azından uyumluluk testini geçecek kadar bir fark yaratması yeterli.
Wolkvagen egzoz emisyon skandalı hocam resmen ya :)
 
Son düzenleme:
Sarj cihazina herhangi bir cihaz baglanmazsa yani yuksuz kalirsa sekonderde incecik yuksek voltajli tepecikler cikistaki 470uF kapasitordeki voltaji git gide artirarak nihayetinde cok yuksek degerlere ulastirir.

Buna engel olmak icin bu malzeme ile igne palslerin genligini sinirlandirilmis.
 
Voltaj geribeslemesi sekonder taraftan degil primer taraftan yapildigi icin bahsettigim igne palslerin cikis voltajini artirmasindan kacinilamaz. Bu yuzden bu malzeme ile onlem alinmis.
 

Çevrimiçi üyeler

Çevrimiçi üye yok.

Forum istatistikleri

Konular
5,844
Mesajlar
99,713
Üyeler
2,481
Son üye
rfdog12

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top