Şarjlı el feneri tamiri

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,575
Memlekete gittiğim zaman babam arızalı olan bir şarjlı el fenerini de tamir etmem için bana verdi. Sorun, on/off düğmesine basınca lamba yanmıyor.

178


179


180


181
 
Cihazın içini açtım ve içindeki lityum iyon pili devreden ayırdım ve benim güç kaynağını bağladım. Voltajı 3.7V yapıp akımı da 500 mA ile sınırlandırdım. Her iki lamba da bu şekilde doğru olarak çalıştı.

183


184
 
Söktüğüm pili ölçtüm ve herhangi bir voltajın olmadığını gördüm. Şimdi bu durumda ya pil kötü, yada şarj adaptörü pili şarj edemiyor. Bunu anlamak için öncelikle pili benim laboratuvar güç kaynağı ile hızlı şarj moduna soktum. Lityum iyon pillerin belli bir şarj prosedürü vardır. Güç kaynağının voltajını 4.2V yapıp akımı da 500 mA ile sınırlandırdım.

185


Akü 500 mA ile hızlı şarj olurken voltajı takip etmeye başladım. Voltajın 4.2V'a ulaşması ve sonrasında da akımın azalmaya başlaması lazımdı.

186
 
Ama malesef voltaj 4.1V'a geldikten sonra azalmaya başladı, çekilen akımda bir değişiklik olmadı. Yani sorun akünün kendisinde gibiydi. Ama gene de ben aküyü güç kaynağından söktüm ve üzerindeki voltajı ölçtüm. 3.5V gibi başladı ve voltaj, yük olmamasına rağmen hızla düşüyordu. Bakalım ne olacak diye tekrar aküyü devreye bağladım. Lambalar yanıyordu, ama çok parlak değil. Yani sorun akünün kendisi.
 
Yeni akü sipariş edeceğim ve bu tamir hallolacak, ama ben gene de meraktan şarj cihazını da açtım.

187


188
 
Şöyle bir yapı var: Bir seri kondansatörlü voltaj bölücü ile bir köprü diyot sürülüyor. Köprü diyodun çıkışında 100V civarı bir DC voltaj elde ediliyor. Bu DC vojtal da tek transistörlü bir osilatörü besliyor ve transistörün kollektörüne bağlı olan bobin üzerinde 200Vpp, 25 KHz bir sinüs elde ediliyor.

189


El fenerinde bulunan bobin ile beraber düşünüldüğünde, yüksek frekanslı bir trafo elde ediyoruz ve el fenerindeki bobinde endüklenen voltaj ile fener hem şarj ediliyor hem de lambaları yakması için besleme alıyor
 
Üzerinde bulunan 14430 model, 650 mAh lik aküyü selanik pasajında bulunan bir pilciye soracağım. Varsa, kulakları da puntalatıp gönderteceğim. Yoksa aliexpress'de var, ama kulak puntalanmışı yok. O zaman piller gelince puntalatmak için göndermem gerekecek :mad:
 
Bende de bir tane çok ledli ışıldak var. İçinde 2 adet 4 volt akü var. Bu cihaz içinde herhangi bir şarj kontrol devresi mevcut değil. Hatta içinde transformatör bile yok. İçeride R-C ile yapılmış bir akım sınırlayıcı devre var. Bunun cıkışı doğrultulup dirençlerle aküye uygulanıyor. Akü düşük bir akımla şarj oluyor ama sorun bu şarjı kesecek bir devre olmadığı için sorun çıkıyor.

Uygun bir zamanda elimde bulunan 18650 boyutundaki şarjlı lityum pillerden 2 tanesini bu ışıldağın içine koyup TP4056 dan yapılan bir şarj devresi ekleyip şarjı bu devre ile yapıp içindeki eski devreyi iptal edeceğim.

Revizyonu yaparken bir kaç detay resimleyip buradan paylaşırım.

iyi forumlar.
 
Haydaa, pilciyi aradım ellerinde yok. Aliexpress'ten getirteyim puntalayın dedim, alipexpress'den pil gelmez gümrükten geçiremezsin dedi, hadi bakalım ... Herhalde ben de buna bir modifiye yapacağım :)
 
Neyse pilburada.com'da varmış. 650 mAh değil ama, 600 mAh olarak var. Kulak da takıyorlarmış, bunlardan ısmarlayacağım
 
Abi fenerin icinde yeteri kadar boşluk yok mu? Başka bir model pil takabilir mi diye düşünüyorum da
 
Biraz daha büyüğü sığabilir belki. Ama onun da şarj süresi ona göre uzar. Neyseki pilin yeterince yakınını buldum.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,663
Mesajlar
97,397
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top