Şebeke sorunları

Yıldırım değil de hafif yıldırımdan korur. Yangın çıkması sigorta atması gerekmez. Devreler çalışmaya devam eder. Patlamış çatlamışsa tam koruyamamış olabilir

Telefon kablosundan yüksek gerilim ulaşıyor. Kaliteli cihazlarda telefon hattından gelen yüksek gerilim besleme toprağına aktarılacak şekilde düzenek oluyor. Aşırı voltaj hat giriş devresini yakmadan şebekeye geçiyor.

UPS vasıtasıyla sağlıklı topraklama yapılmışsa bu açıdan fayda sağlar.

Birçok modern tesiste motorlar artık motor sürücüleri ile kontrol edilmiyor mu? Mesela günümüzde 50 kW lık bir motorun hala pako şalter ile açılıp kapandığı bir tesis var mıdır? Bu olsa olsa bir köydeki çiftçinin yaptığı birşeydir diye düşünüyorum :D

Birçok modern tesiste motorlar artık motor sürücüleri ile kontrol edilmiyor mu? Mesela günümüzde 50 kW lık bir motorun hala pako şalter ile açılıp kapandığı bir tesis var mıdır? Bu olsa olsa bir köydeki çiftçinin yaptığı birşeydir diye düşünüyorum :D
Devir ayarı ihtiyacı varsa frekans konvertörü ile sürülüyor . Devir ihtiyacı yok ise soft starter denilen gerilim kıyıcılar ile yumuşak kalkış yapması sağlanıyor . Bunları alacak parası olmayanlar yıldız üçgen kalkış sistemi kuruyor . En sorunsuzu tabi ki frekans konvertörleri .

Bunları alacak parası olmayanlar yıldız üçgen kalkış sistemi kuruyor

Benim atölyedeki 7.5 kW kompresörde yıldız/üçgen pano kullanıyorum :dusun2:

Aslında kontrolkalemi'de bir soft starter konusunda tavsiye istemiştim, ama full özellikli VFD ler falan önerilmişti.

Peki motor koruma şalterlerinin (MKŞ), motoru kapatırken oluşabilecek arkı söndürme konusunda bir faydaları oluyor mu?

Benim atölyedeki 7.5 kW kompresörde yıldız/üçgen pano kullanıyorum :dusun2:

Aslında kontrolkalemi'de bir soft starter konusunda tavsiye istemiştim, ama full özellikli VFD ler falan önerilmişti.

Peki motor koruma şalterlerinin (MKŞ), motoru kapatırken oluşabilecek arkı söndürme konusunda bir faydaları oluyor mu?
Motor koruma şalterleri normal durumda bir yol verme ( kumanda ) elemanı değil . Aşırı akım için termik koruma ( gecikmeli açma ) , kısa devre durumları için ani açma korumaları var . Bazı fonksiyonel olanlarda faz yokluğu koruması da bulunuyor . Yani bu durumların hiçbiri yoksa hiçbir faaliyette bulunmayıp bekleyen bir eleman . Ayrıca yukarıdaki saydığım yol verme yöntemlerine ilave olarak küçük güçlü motorlarda direk kontaktör üzerinden start stop ile de yol verilebiliyor . Sizin konunuza gelince çok sık gir çık yaparak aktif olarak kullanılan bir ünite değilse yıldız üçgen çalışması çok da sorunlu bir durum değil . Soft starter da aslında ayarlanan gerilim seviyesiyle motora kalkış yapan bir nevi gerilim kıyıcı . Rampa süresi sonunda kalkış geriliminden tam gerilim değerine ulaşıyor . Yıldız üçgenden üstün tarafları darbeli bir gerilim değişimi olmuyor ve kendisine ait bir sürü koruma parametreleri var . İstenilen zamanda rampa da koyulabiliyor . Oda keyifli bir şey ama dediğim gibi hobi atölyeler için bence gereksiz .

Mesela bir labaratuvar dusunun pek cok olcum cihazi calisiyor. Mesela anlik bir sinyali yakalayacak ve bu sinyalden veri yakalayip isleyecek.

Bu deney sirasinda bodrum katindaki bir motor yildiz ucgen calismaya basladi.

Bir elektrikci acisindan yildiz ucgen gecis de hic sorun olmayabilir ama bu labaratuvar icin yildiz kontaktorunun devreden cikip ardindan ucgen konnektorunun devreye girmesi icin gecen o kucucuk surede aniden olusan EMP hem havadan hem de enerji hattindan taa labaratuvara kadar ulasir. Motor ve labaratuvardaki cihazlar farkli bir hatlardan hatta upsden beslense bile havadan yayilim olur.

Sensorlerde gurultu dedigimiz aldatici duruma neden olur ve o an yapilmakta olan olcumu etkiler.

Ciddi tasarimlarda hem labaratuvar cihazini ureten firmalar hem de o motoru ureten firma motor uzerinde varistor de koyar RC devreleri de koyar her sey koyar.

O yuzden frekanslarimizin farkli olmasi cok normal. Sen olaya enerji iletim motor on/off olarak bakarsin. Bir baskasi elektromagnetik radyasyon, elektromagnetic girisim olarak bakar.

Motor suruculer her ne kadar motora keskin giris cikislar yaptirmasa da onlarin da siradan yildiz ucgen anahtarlamaya kiyasla baska elekromagnetik yayilim sorunlari var.

Bu yuzden bir kac bin dolara satilan hiz kontrol cihazi varken ayni guc degerinde cok ama cok daha pahali hiz kontrol cihazi yadirganmamali.

250V varistör kullanıyorum. Gerilim 250 yi geçer ise varistör patlıyor ve sigorta atıyor. Yani tasarladığım devrenin üst liminitini 250v a göre ayarlıyorum.
Varistorler seri baglanabilir mi? Mesela 250V + 10V varistor baglasak 260V olur mu? Varistoru ornegin panoda sigortalarin cikisina bagli olan KAR'in girisine baglasak bu mantikli olur mu? Ev icine hic ulasmadan bloke etsin.

Varistorler seri baglanabilir mi? Mesela 250V + 10V varistor baglasak 260V olur mu? Varistoru ornegin panoda sigortalarin cikisina bagli olan KAR'in girisine baglasak bu mantikli olur mu? Ev icine hic ulasmadan bloke etsin.
Emin değilim 260 olmayabilir. Eve giren voltajı kontrol etmek istiyorsan çeşitli voltaj koruma röleleri var. Bu rölelerden biri daha uygun olabilir.

Parafudr baktim ev icin. Bir tane Legrand, bir de Cin mali bir sey var. Legrand 850 TL, Cin mali ise 550. Aradaki 300 TL fark icin riske girilmez diye dusunuyorum.

Bir de bu parafudr "düsük" yuksek gerilimde korur mu? 230V yerine 380V gelse ise yarar mi ornegin?

Parafudr baktim ev icin. Bir tane Legrand, bir de Cin mali bir sey var. Legrand 850 TL, Cin mali ise 550. Aradaki 300 TL fark icin riske girilmez diye dusunuyorum.

Bir de bu parafudr "düsük" yuksek gerilimde korur mu? 230V yerine 380V gelse ise yarar mi ornegin?
Sigma nın yerli olması gerek ama ürünü ithal midir bilmiyorum arastırmak gerek

Bu hazır parafodrların içinde bildiğimiz metal oksit varistör yok mu? Öyle ise tane 20 tane14mm varistör alıp paralel bağlarsak 20Ka gücüne ulaşıyoruz. Epcos marka Tanesi 8 liradan 160 lira yapıyor. 800 lira vermekten iyi deği mi?

Sabah sabah "beyin bedava" moduna soktu beni.

Varistorlerin paralel baglanabileceklerini dusunmuyorum.

Diyelimki 100v luk iki varistoru paralelledin. Ama tolerans farkliliklarindan dolayi birisi 90v digeri 110v.

Yuksek enerjili ve voltajli pals geldiginde dusuk voltajli olan iletime gecti palsi sogurmaya basladi. Eger basarir ve voltaji 90v a sinirlarsa digeri devreye giremez fakat enerji yuksekse kendi imha olur arkadasi hayatta kalir.

Son düzenleme:
Bu hazır parafodrların içinde bildiğimiz metal oksit varistör yok mu? Öyle ise tane 20 tane14mm varistör alıp paralel bağlarsak 20Ka gücüne ulaşıyoruz. Epcos marka Tanesi 8 liradan 160 lira yapıyor. 800 lira vermekten iyi deği mi?

Sabah sabah "beyin bedava" moduna soktu beni.
paralel baglamak yerine, bir tanesiyle baska bir anahtarlama elemanini tetikleyip sigortayi attirabilirsin, tabi anahtarlama elemanina bir tane seri direnc baglayip gececek kisadevre akimini sinirlaman gerek, tristorde gume gitmesin diye.

Olay tamamen kaynağın enerjisini bağlı. Eğer çok yüksek enerjili bir kaynak ise, tek bir varistörün iletime geçmesi voltajı sınırlamayabilir. Bu durumda yüksek enerji kapasitesine sahip varistör şart. Çok akım çeksin ki o güçlü kaynağı bile bayıltsın.

Ama normalde 1 tane varistörün kullanıldığı yere 10 tane varistör bağlamanın şu faydası olur: bu varistörler domino taşı gibi sırayla imha olacakları için daha uzun süreli bir yüksek voltaj palsını tolere ederler.

Aşağıdaki metin , "Varistor as a Surge Protection Device for Electronic Equipments " başlıklı bir makalenin özet kısmıdır.
DOI Numarası :10.1109/ICIT.2004.1490158
(İsteyene makele indirme linkinide gönderebilirim)

Abstract- This paper is aimed at presenting a design of a varistor-based protection circuit for load-connected electronic equipment. The varistor I-V characteristics are described-for the first time- in five regions. Not only the protection-circuit parameters but also the
varistor parameters are determined according the load being protected. Because of the nonlinearity of the protection circuit, the
describing equations for load and varistor currents and voltages are solved numerically.
Different waveforms of the input voltage with and without surge superimposed on the normal operating voltage are investigated.

In all cases, the protection circuit has limited the load voltage to a safe vaIue irrespective of how high the input voltage with the superimposed surge.
Google çevirisi:
Özet:
Bu makalenin amacı, yüke bağlı elektronik ekipmanlar için varistör tabanlı bir koruma devresi tasarımının sunulmasıdır. Varistör I-V özellikleri ilk kez beş bölgede tanımlanıyor. Yalnızca koruma devresi parametreleri değil, aynı zamanda
varistör parametreleri korunan yüke göre belirlenir. Koruma devresinin doğrusal olmaması nedeniyle
Yük ve varistör akım ve gerilimlerini açıklayan denklemler sayısal olarak çözülür.
Normal çalışma gerilimi üzerine bindirilmiş darbeli ve darbesiz giriş geriliminin farklı dalga biçimleri incelenmiştir.

Her durumda, koruma devresi, üst üste gelen dalgalanma ile giriş voltajının ne kadar yüksek olduğuna bakılmaksızın yük voltajını güvenli bir değerle sınırlandırmıştır.

• Beğen
Reactions: nt
Olay tamamen kaynağın enerjisini bağlı. Eğer çok yüksek enerjili bir kaynak ise, tek bir varistörün iletime geçmesi voltajı sınırlamayabilir. Bu durumda yüksek enerji kapasitesine sahip varistör şart. Çok akım çeksin ki o güçlü kaynağı bile bayıltsın.

Ama normalde 1 tane varistörün kullanıldığı yere 10 tane varistör bağlamanın şu faydası olur: bu varistörler domino taşı gibi sırayla imha olacakları için daha uzun süreli bir yüksek voltaj palsını tolere ederler.
Çok güçlü varistör bulamadığım için denemek zorunda kaldım. bakalım çalıştığı yerde bir fark yaratacak mı. Pek gözlemlenebilir bir şey değil gerçi ama.
20231213_173326.jpg

Çok güçlü varistör bulamadığım için denemek zorunda kaldım. bakalım çalıştığı yerde bir fark yaratacak mı. Pek gözlemlenebilir bir şey değil gerçi ama.
27502 eklentisine bak
Sanirim guclu bir pals gelirse her biri %x kadarini emer, o patladikca digeri gorevi ustlenir. Bir yerde durur herhalde. Bunlar yerine TVS diyot ya da parafudr daha iyi olmaz miydi?

Sanirim guclu bir pals gelirse her biri %x kadarini emer, o patladikca digeri gorevi ustlenir. Bir yerde durur herhalde.
Bunların iletime geçme anı yarı iletkenlerdeki, mesela TVS diyotdaki kadar keskin değil. Bir iletime girdiyse diğeri de bir miktar girmiştir. Zaten yıldırım veya herhangi bir statik yüklenmelere karşı kullandığım için voltaj ya olması gerektiği kadar yada çok yüksek olacak. Yani voltajın Varistörün iletim değerleri yakınlarında gezinmesi durumu benim için pek olası bir senaryo değil. Bu yüzden paralel varistör bana mantıklı geliyor.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,955
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back