Aynı frekanstan iletişimde olduğumuzu sanmıyorum üstadım . Hayırlı günler diliyorum .Telefonun faxin modemin neyini ups den besleyeceksin. Fax ve modeme sinyal hatti geliyor sadece. Yildirim bu hatla iliskili bloklari mahvediyor.
Devir ayarı ihtiyacı varsa frekans konvertörü ile sürülüyor . Devir ihtiyacı yok ise soft starter denilen gerilim kıyıcılar ile yumuşak kalkış yapması sağlanıyor . Bunları alacak parası olmayanlar yıldız üçgen kalkış sistemi kuruyor . En sorunsuzu tabi ki frekans konvertörleri .Birçok modern tesiste motorlar artık motor sürücüleri ile kontrol edilmiyor mu? Mesela günümüzde 50 kW lık bir motorun hala pako şalter ile açılıp kapandığı bir tesis var mıdır? Bu olsa olsa bir köydeki çiftçinin yaptığı birşeydir diye düşünüyorum
Bunları alacak parası olmayanlar yıldız üçgen kalkış sistemi kuruyor
Motor koruma şalterleri normal durumda bir yol verme ( kumanda ) elemanı değil . Aşırı akım için termik koruma ( gecikmeli açma ) , kısa devre durumları için ani açma korumaları var . Bazı fonksiyonel olanlarda faz yokluğu koruması da bulunuyor . Yani bu durumların hiçbiri yoksa hiçbir faaliyette bulunmayıp bekleyen bir eleman . Ayrıca yukarıdaki saydığım yol verme yöntemlerine ilave olarak küçük güçlü motorlarda direk kontaktör üzerinden start stop ile de yol verilebiliyor . Sizin konunuza gelince çok sık gir çık yaparak aktif olarak kullanılan bir ünite değilse yıldız üçgen çalışması çok da sorunlu bir durum değil . Soft starter da aslında ayarlanan gerilim seviyesiyle motora kalkış yapan bir nevi gerilim kıyıcı . Rampa süresi sonunda kalkış geriliminden tam gerilim değerine ulaşıyor . Yıldız üçgenden üstün tarafları darbeli bir gerilim değişimi olmuyor ve kendisine ait bir sürü koruma parametreleri var . İstenilen zamanda rampa da koyulabiliyor . Oda keyifli bir şey ama dediğim gibi hobi atölyeler için bence gereksiz .Benim atölyedeki 7.5 kW kompresörde yıldız/üçgen pano kullanıyorum
Aslında kontrolkalemi'de bir soft starter konusunda tavsiye istemiştim, ama full özellikli VFD ler falan önerilmişti.
Peki motor koruma şalterlerinin (MKŞ), motoru kapatırken oluşabilecek arkı söndürme konusunda bir faydaları oluyor mu?
Varistorler seri baglanabilir mi? Mesela 250V + 10V varistor baglasak 260V olur mu? Varistoru ornegin panoda sigortalarin cikisina bagli olan KAR'in girisine baglasak bu mantikli olur mu? Ev icine hic ulasmadan bloke etsin.250V varistör kullanıyorum. Gerilim 250 yi geçer ise varistör patlıyor ve sigorta atıyor. Yani tasarladığım devrenin üst liminitini 250v a göre ayarlıyorum.
Emin değilim 260 olmayabilir. Eve giren voltajı kontrol etmek istiyorsan çeşitli voltaj koruma röleleri var. Bu rölelerden biri daha uygun olabilir.Varistorler seri baglanabilir mi? Mesela 250V + 10V varistor baglasak 260V olur mu? Varistoru ornegin panoda sigortalarin cikisina bagli olan KAR'in girisine baglasak bu mantikli olur mu? Ev icine hic ulasmadan bloke etsin.
Sigma nın yerli olması gerek ama ürünü ithal midir bilmiyorum arastırmak gerekParafudr baktim ev icin. Bir tane Legrand, bir de Cin mali bir sey var. Legrand 850 TL, Cin mali ise 550. Aradaki 300 TL fark icin riske girilmez diye dusunuyorum.
Sigma Sp1-c040 C Tipi Parafudr Fiyatı, Yorumları - Trendyol
Sigma Sp1-c040 C Tipi Parafudr yorumlarını inceleyin, Trendyol'a özel indirimli fiyata satın alın.www.trendyol.com
Legrand 20 Ka Parafudr 412220 Fiyatı, Yorumları - Trendyol
Legrand 20 Ka Parafudr 412220 yorumlarını inceleyin, Trendyol'a özel indirimli fiyata satın alın.www.trendyol.com
Bir de bu parafudr "düsük" yuksek gerilimde korur mu? 230V yerine 380V gelse ise yarar mi ornegin?
paralel baglamak yerine, bir tanesiyle baska bir anahtarlama elemanini tetikleyip sigortayi attirabilirsin, tabi anahtarlama elemanina bir tane seri direnc baglayip gececek kisadevre akimini sinirlaman gerek, tristorde gume gitmesin diye.Bu hazır parafodrların içinde bildiğimiz metal oksit varistör yok mu? Öyle ise tane 20 tane14mm varistör alıp paralel bağlarsak 20Ka gücüne ulaşıyoruz. Epcos marka Tanesi 8 liradan 160 lira yapıyor. 800 lira vermekten iyi deği mi?
Sabah sabah "beyin bedava" moduna soktu beni.
Çok güçlü varistör bulamadığım için denemek zorunda kaldım. bakalım çalıştığı yerde bir fark yaratacak mı. Pek gözlemlenebilir bir şey değil gerçi ama.Olay tamamen kaynağın enerjisini bağlı. Eğer çok yüksek enerjili bir kaynak ise, tek bir varistörün iletime geçmesi voltajı sınırlamayabilir. Bu durumda yüksek enerji kapasitesine sahip varistör şart. Çok akım çeksin ki o güçlü kaynağı bile bayıltsın.
Ama normalde 1 tane varistörün kullanıldığı yere 10 tane varistör bağlamanın şu faydası olur: bu varistörler domino taşı gibi sırayla imha olacakları için daha uzun süreli bir yüksek voltaj palsını tolere ederler.
Sanirim guclu bir pals gelirse her biri %x kadarini emer, o patladikca digeri gorevi ustlenir. Bir yerde durur herhalde. Bunlar yerine TVS diyot ya da parafudr daha iyi olmaz miydi?Çok güçlü varistör bulamadığım için denemek zorunda kaldım. bakalım çalıştığı yerde bir fark yaratacak mı. Pek gözlemlenebilir bir şey değil gerçi ama.
27502 eklentisine bak
Bunların iletime geçme anı yarı iletkenlerdeki, mesela TVS diyotdaki kadar keskin değil. Bir iletime girdiyse diğeri de bir miktar girmiştir. Zaten yıldırım veya herhangi bir statik yüklenmelere karşı kullandığım için voltaj ya olması gerektiği kadar yada çok yüksek olacak. Yani voltajın Varistörün iletim değerleri yakınlarında gezinmesi durumu benim için pek olası bir senaryo değil. Bu yüzden paralel varistör bana mantıklı geliyor.Sanirim guclu bir pals gelirse her biri %x kadarini emer, o patladikca digeri gorevi ustlenir. Bir yerde durur herhalde.