Ses elektroniginde kondansator tipinin onemi.

Mikro Step

Kıdemli Üye
Kullandigimiz kondansatorun kapasite degeri o anki voltajinin anlik degerine bagli olarak degisebilir.

Asagidaki videomda bu durumu gorebilirsiniz. Mercimek tipi seramik 100nf voltajla cok fazla deger degistiriyor ve cekilen akim sinus formundan uzaklasiyor.

Asagida grafikte ise kapasitesi voltajla degisen bir konsansatorun 1v genlikli sinusel voltajdan nasil bir akim cektigi goruluyor.

[math]C=\frac{1.5}{1+abs(v)}[/math]
1703340655025.png

Bu durumda analog devrelerde (mesela ses elektronigi devrelerinde) yuksek genlikli sinyallerin bulundugu bolumlerde kondansator seciminde cok dikkatli olmak gerekiyor.

Son düzenleme:
Mesela crossover devresindeki filitrelerde pahali tip kondansatorler kullanmaliyiz.

Nedir bu pahali kondansatorler?

Kondansatorler ayni zamanda birer mikrofon de gibi davranabilir. Bu durumda kondansator, ozellikle titresimli cihazlarin hatta kendi hoparlorlerinin yakinlarinda ise akustik geri besleme nedeniyle osilasyona neden olurlar.

Bu nedenle film kondansatorler bazen tehlikeli olabiliyorlar. Bu durumun/kondansatorlerin bu etkiye sebep olup olmadini anlamak icin audio ile ilgili karta fiske vurdugunuzda duyacaginiz sesden anlayabilirsiniz.

Ses elektronigi ile ilgili bu konuya ilginiz yoksa sizin ilgi alaniniz nedir?

Ses elektronigi ile ilgili bu konuya ilginiz yoksa sizin ilgi alaniniz nedir?
Ben de buna karar vermeye çalışıyorum. Bulamadım henüz

Kondansatorler ayni zamanda birer mikrofon de gibi davranabilir. Bu durumda kondansator, ozellikle titresimli cihazlarin hatta kendi hoparlorlerinin yakinlarinda ise akustik geri besleme nedeniyle osilasyona neden olurlar.

Bu nedenle film kondansatorler bazen tehlikeli olabiliyorlar. Bu durumun/kondansatorlerin bu etkiye sebep olup olmadini anlamak icin audio ile ilgili karta fiske vurdugunuzda duyacaginiz sesden anlayabilirsiniz.
Şöyle bir grafik buldum internette, bunu nasıl yorumlayabiliriz?
12.png

10Hz 20Khz araliginda

Kirmizi 1uf elektrolitikmis ve 5v bias altinda test edilmis.
Mavi olani tantalmis ve 5v bias altinda test edilmis.
1 uf film kapasitor
siyah olani da smd 805 pakette X5R imis.

Siyah olani -60db, yesil olani 110 db. Mavi olani 90 db. ile baslayip 2Khz'e kadar THD degerleri yuksek mis. Film kapasitor guzel cikmis.

Gene de su zamana kadar elektronigin bir bransi ilginizi daha cok cekmistir. O brans ile ilgili olarak kapasitorlerle bir baska baslikta konusalim.

En cok sevdiginiz bransi soyleyin ben o basliga konuyu acayim.

10Hz 20Khz araliginda

Kirmizi 1uf elektrolitikmis ve 5v bias altinda test edilmis.
Mavi olani tantalmis ve 5v bias altinda test edilmis.
1 uf film kapasitor
siyah olani da smd 805 pakette X5R imis.

Siyah olani -60db, yesil olani 110 db. Mavi olani 90 db. ile baslayip 2Khz'e kadar THD degerleri yuksek mis. Film kapasitor guzel cikmis.

Gene de su zamana kadar elektronigin bir bransi ilginizi daha cok cekmistir. O brans ile ilgili olarak kapasitorlerle bir baska baslikta konusalim.

En cok sevdiginiz bransi soyleyin ben o basliga konuyu acayim.
Mikroişlemcili falan dijital devreler daha çok ilgimi çekiyor gibi ama diğer şeyleri de öğrenmeye çalışıyorum

Apayri konular. Mikrosilemcili devrelerin elektronik tasarimi ile ilgileniyorsan o zaman evet en azindan EMI kismi ile ilgili olarak filtrelerle ilgilenmekte fayda var. Ben de EMI tarafi ile ilgilenmiyorum.

Apayri konular. Mikrosilemcili devrelerin elektronik tasarimi ile ilgileniyorsan o zaman evet en azindan EMI kismi ile ilgili olarak filtrelerle ilgilenmekte fayda var. Ben de EMI tarafi ile ilgilenmiyorum.
Tasarladığınız devreyi piyasaya çıkarken EMI testine girmesi gerekmiyor mu? Veya siz şemayı oluşturuyorsunuz PCB çizme işini başkası mı yapıyor?

Uzun suredir piyasaya is yapmiyorum. Prototip devre yapip cipe kod yaziyorum calistiriyorum sonra kodu cipe gomuyorum. Gerisi artik angarya geliyor.

Eskiden igneden iplige ugrasmaktan cok zevk alirdim ama artik degil.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,443
Üyeler
3,025
Son üye
can.ince

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Back