Sıcak hava kolu manyetik modifiyesi

Berker Pekel

Aktif Üye
Katılım
24 Eylül 2021
Mesajlar
117
Selamlar,

Sizlere, kütük değiştirip kendini Antalya'nın nemli havasına bırakan havya istasyonum için mümkünse ufak bir modifiye danışmak istiyorum.

Sıcak hava kolunu istasyonun tutucu koluna koyduğumuzda ısıyı otomatik düşürüp sonra da kapatan, kaldırdığımızda geri çalıştıran sistem mıknatıs ile çalışıyormuş.

Ve sadece bir noktada bu işlemi yapıyor eksensel olarak. Yani kolu rastgele koyunca çalışmıyor, tam belli bir şekilde koyulması gerekiyor. Her seferinde geri koyduğumda acaba mıknatıs denk geldi mi diye gözüm LCD ekranda oluyor. Koyduktan sonra çevir kıvır uğraşmak istemiyorum, tüm dikkatim önümdeki parçada olmalı. Harici bir mıknatısı etrafında gezdirdiğimde sadece bir noktada bu işi yaptığını farkettim.

Kolun içini açtığımda o mıknatısla iletişime geçen bir ürün göremedim, sistemin nasıl çalıştığını öğrenmek için sizlere sormak istiyorum.

Fotoğrafta görünen kablo,parçalardan biriyle mi iletişime girerek kesip aktif ediyor acaba?

WhatsApp Image 2021-10-31 at 19.29.24.jpeg



Tutucu kısımda ise parçanın sağ ve sol iki tarafına 1cm kare kadar iki adet mıknatıs koyup üzerine silikon basmışlar.

Bu kısmın bir uçtan diğer uca alttan mıknatıs düğmeler ile doldurup üzerini silikonlamayı düşündüm ama mıknatısın kolun sadece tek bir yerinde aktif olduğunu görünce kol içinde bir modifiye yapmam gerektiğini düşünüyorum.

WhatsApp Image 2021-10-31 at 19.29.43.jpeg


Kol içinde gözümden kaçan bir mıknatıs mı var acaba?
 
Reed yerine genelde Hall effect kullanılıyor. Hall effect reed kadar güçlü mıknatıs gerektirmiyor. Elektronik kısım yerine tutucu kol üzerine birkaç noktaya neodmiyum yerleştirmek ve deneme yanılma yoluyla yer bulmak daha az uğraştırır bence.

format:webp


Böyle bir mıknatıstan 8-10 tane dik konumda konursa işinizi görecektir.
30 tane 45 TL civarında. 4mm x 6mm
 
Son düzenleme:
Elindeki sıcak hava kolunun içinde "Reed Switch" diye geçen manyetik anahtar var. Bu anahtar aşağıda işaretlediğim makaronun içine konulmuş. Mıknatıs bu anahtara yaklaştığında role gibi kontak açılıyor ve cihaza bilgi gidiyor. Bu durumda cihaz soğutma sürecini başlatıyor.

Anahtarı mıknatısa yaklaştırman gerektiği için sıcak hava kolunu her yerine koyduğunda mıknatısa denk gelmediği için soğutma süreci başlamıyor.

Yapılabilecek değişikik, yuvadaki silikonlarla sabitlenmiş mıknatıslara dokunmadan alt tarafda ilave mıknatıslar yerleştirmek olabilir. Bu sayede sensör yüzeyi alta denk geldiğinda algılanması garanti edilir.

Zaten bu tarz sıcak hava kollarında fanın soğuk havayı içine çektiği taraftaki ızgaraların bir bölümü açık diğer bölümü kapalıdır. Yani burası her defasında boşta kalmalı ki fanın emış hızı etkilenmesin. Yoksa rezistansı ısıtır ama üfleyemez ve bu durumda arıza çıkartabilir. Dolayısyla alt tarafa ilave mıknatıs eklemek kolun soğumaya geçmesi için yeterli olabilir diye düşünüyorum.


1635709350856.png


1635709342469.png
 
Ürünün altı:

WhatsApp Image 2021-10-31 at 21.44.08.jpeg


Mıknatıs bu anahtara yaklaştığında role gibi kontak açılıyor ve cihaza bilgi gidiyor.

Tam da bunun videosunu ekleyecektim, yüksek seste dinlendiğinde mıknatısın switchi birbirine çarptırdığı duyuluyor:






Aslında elimde kız arkadaşımın takı tasarımı için kullandığı 25kuruş büyüklüğünde birsürü mıknatıs var. Silikon tabancam da var. Fabrikasyon mıknatısları, elimdekilerden küçük görünüyor.

Silikonları söküp, içine sığdığı kadar hem kenarlara, hem de iki kenar arasına yuvarlak mıknatıslardan doldurabilirim. İki kenar arasına doldurmak aslında, ola ki kablo geriliminden eksensel olarak sağa sola yuvarlanmaya çalışabiliyor, o durumda switchten uzaklaşmasın diye verimli olmaz mı? Şuan reed switch eksen olarak düşündüğümüzde sadece çapın %10 gibi bir kısmında aktif oluyor (nedense öbür tarafın mıknatısı triggerlamadı çalışırsa 20% diyelim). Aşağıdaki çizdiğim şekillerde ortayı da mıknatıslarla doldurursam eksenin %50sinde reed tetiklenebilir olmaz mı? Ne kadar kolay olursa, LCD'yi kontrol etme paranoyaklığı o kadar gider sanırım.

WhatsApp Image 2021-11-01 at 00.33.37.jpeg

Yani burası her defasında boşta kalmalı ki fanın emış hızı etkilenmesin.
Dediğiniz gibi her kullanışımda hem elimle kapatmamaya, hem de olabildiğince açık bir yere bakmasına özen gösteriyorum açık sazlıkların.
 
Aynen, oraya 3 tane mıknatıs eklersen sorunun ciddi ölçüde azalması gerekir.
 
Reed Switch sarı ile çizdiğim dikey eksen boyunca mıknatıslar tarafından tetiklenebiliyormuş. Ben de üsttekilere dokunmadan altlarına birer tane daha dikey mıknatıs aldım. Ortaya da 3 tane yatak şekilde koydum.

kuki.jpeg

Bu şekilde kol ekseninin 75%'inde tetikleniyor switch. Aşağıdaki işaretlediğim ölü alanda ise tetiklenmiyor. Kağıt bandı görmeyerek koyduğum sürece yamuk, kayık farketmemeksizin gönül rahatlığıyla kullanabiliyorum artık. Benim gibi tedirgin insanlara umarım bir faydası olur.

WhatsApp Image 2021-11-01 at 14.13.05.jpeg



Herkese iyi forumlar :)
 
Bende hiç böyle bir sorun olmadı. Acaba ben hep aldığım şekilde mi yerine koyuyorum yoksa mıknatıslar mı farklı... bendeki havyanın Kapanmadığı bir pozisyon oluyormu deneyeceğim..
 
Bende hiç böyle bir sorun olmadı. Acaba ben hep aldığım şekilde mi yerine koyuyorum yoksa mıknatıslar mı farklı... bendeki havyanın Kapanmadığı bir pozisyon oluyormu deneyeceğim..

Belki manyetik alanı çok daha geniş bir mıknatıs kullanılmıştır sizde, yahut farklı bir sistem
 
Bugün denedim. Nasıl bırakırsam bırakayım sistem çalışıyor. kolun için açmadım ama stand ın altında iki adet neodyum mıknatıs var. Belki reed röle nin hassasiyeti farklıdır... kullandığım ürün çin mali alelade bir havya...
 
Eğer vaktiniz olur da içini açarsanız bilgileri paylaşırsanız çok sevinirim. Geçebileceğim bir sistemse benim gibi kişiler için çok değerli bir sistem olur. İnce işçilik yapmaya çalışırken kolu belli alanda koymaya çalışmak çok yorucu olabiliyor
 
1636395728860.png
1636395746311.png


Bendekinin içi böyleymiş. Reed röle kırmızı makaron un içerisinde ancak yapıştırılmış olduğu için elimde kalır düşüncesi ile daha fazla sökmedim.
 
İyi yapmışsın yapıştırmıyorlar ama cam ile bağlantılar hassas olduğu için tel hemen kopabiliyor.
 
Yapıştırma derken reed röleyi içine soktukları kırmızı makaronu silikon gibi bir şey ile gövdeye yapıştırmışlar...
 
Rölelerimizin tipi aynı gibi duruyor, o zaman bütün büyü mıknatıs çeşidinde mi? Sizin salyangoz fan ne güzelmiş cuk oturuyor gözüküyor, benimki itiş kakış zor giriyor. Kabloları soyup uzatıp etraftan dolandırmak zorunda kaldım
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,844
Mesajlar
99,713
Üyeler
2,481
Son üye
rfdog12

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top