Simkart kopyalama ve banka dolandırıcılığı..

Andromeda

Aktif Üye
Konu yeni değil aslında .Birkaç yıl öncesinin, belki daha fazla zaman önce yayınlanan videoları ve tv programları var.Telefon hattını kopyalayarak bankacılık sistemine girerek hesapları boşaltıp üstüne kredi çekiyor dolandırıcılar.Bu durumda telefona ikinci bir şifre isteyerek yapılan güvenlik tam tersine sonuç veriyor.Bir başka yöntem bilindiği gibi bir linke tıklayarak bilgilerin çalınması ve telefonun ele geçirilmesi.
İki yöntemde de telefon veya hat devre dışı kalıyor ve bu işler gece yarıları yapılıyor.Bazılarının hattı kapanıyor bazılarının telefon cihazının kendisi kapanıyor ve açılamıyor.Bir özel bankanın ismi öne çıkıyor ama diğer bankalarda durum aynı olabilir.Bu konuda yargıtay tüketici lehine karar vermiş.
Bildiğim kadarı ile simkart yenileme sadece bayilerde kimlik ile yapılıyor.
Telefondaki simkart devre dışı olduğunda yani hat kapandığında bir alarm sistemi yapılabilir mi?Türkiyede simkart yenileme için ayrı bir şifre önceden tanımlanabiliyor mu?

Eski zemanlarda; sim kart okunup başka bir karta kopyalanabiliyordu. Ancak sim kart içindeki yazılım daha akıllı hale geldi. Kopalandığını anlayabiliyor. Bundan sonraki ilk hatta takıldığı anda ihbar ediyor kendini ve hat iptal ediliyor.

Eski zemanlarda; sim kart okunup başka bir karta kopyalanabiliyordu. Ancak sim kart içindeki yazılım daha akıllı hale geldi. Kopalandığını anlayabiliyor. Bundan sonraki ilk hatta takıldığı anda ihbar ediyor kendini ve hat iptal ediliyor.
Kopyalanın hattıda kopyalanan kartın sahibide iptal oluyor.
Benim telefon çift hatlıydı teki kopyalanmıştı.
Onu kapadılar.
BTK ya cimere yazdım ilgilenen yok.

Kopyalanın hattıda kopyalanan kartın sahibide iptal oluyor.
Benim telefon çift hatlıydı teki kopyalanmıştı.
Onu kapadılar.
BTK ya cimere yazdım ilgilenen yok.
Sizin bahsettiğiniz imei sanırım. Gerçekten simkart kopyalanabiliyormuş önceden. Denetim ve kontrol mekanizması bu kadar yüksek değilken art niyetli kişiler bunları çok sömürmüş

Sizin bahsettiğiniz imei sanırım. Gerçekten simkart kopyalanabiliyormuş önceden. Denetim ve kontrol mekanizması bu kadar yüksek değilken art niyetli kişiler bunları çok sömürmüş
Telefon numarasınıda değiştirmiştim.
Karıştırdım imei numarası ile. :)

Buradaki olay aslında dolandırıcıların hat sahibi gibi davranarak bayiden yeni sim kart çıkarması olabilir. Fakat gazeteci Murat Ağırel in bir videosunda müşteri hizmetlerine hat sahibi kılığında telefon edilip hattımı dondurmak istiyorum diyerek bir şekilde sahtekarın elindeki simkarta kurbanın numarasının aktarılması şeklinde oluyormuş. Ağırel "bunu sordum böyle birşey imkansız dediler.. Ama bir şekilde yapıyorlar" diyor.
Ağırel eksik bilgi almış olabilir. Ama diğer yandan çok sayıda yüzlerce mağdurdan bahsediliyor..Belki binlerce.. Bu kadar sayıda kişinin hattını bayiye gidip yeni simkart çıkarmak ne derece olabilir bilmiyorum. Belki bu prosedürde bir boşluk var.
Büyük olasılık bu işde şebekenin ayakları banka ve gsm şirketlerine kadar uzanıyor..

Beni bi kere internet sağlayıcımın numarasından aradılar. Şiveli bir ses bana paket yenilemem gerektiğini söylüyordu. Daha önce müşteri hizmetlerinde çalışmış bir tanıdığımdan aldığım tüyolardan birisi kesinlikle ve kesinlikle şiveli konuşmanın yasak olduğuydu. İçime şüphe düştü hiçbir hizmet yapmadan telefonu kapattım. 2 saat sonra geri aradım. Dedim böyle böyle bugün içerisinde beni aradığınız kayıtlarınızda var mı? Dediler ki yok.

Beni bi kere internet sağlayıcımın numarasından aradılar. Şiveli bir ses bana paket yenilemem gerektiğini söylüyordu. Daha önce müşteri hizmetlerinde çalışmış bir tanıdığımdan aldığım tüyolardan birisi kesinlikle ve kesinlikle şiveli konuşmanın yasak olduğuydu. İçime şüphe düştü hiçbir hizmet yapmadan telefonu kapattım. 2 saat sonra geri aradım. Dedim böyle böyle bugün içerisinde beni aradığınız kayıtlarınızda var mı? Dediler ki yok.
Maalesef şive olayı artık tarih oldu, sektördeki neredeyse tüm firmalar artık şive üçüncü hatta dördüncü planda. Maliyet ve teşvikler ilk sıralara yerleşti. Tavsiyem telefonla sizi arayanlarla işlem yapmayın, birçok santralde sizin ekranda gördüğünüz çıkış nuramasını yasak olmasına rağmen farklı gösterenler de var. Düşüneceğim diyen ve siz çağrı merkezini arayarak işlem yapın hem ses kaydınız olur elinizde hem de bunlardan uzak kalmış olursunuz.

fiziksel olarak sim kartlar şu an kopyalanamıyor çok daha yüksek bir güvenlik seviyesinde. ancak bayiden sahte kimlik-evrak ile sim kart çıkarmak mümkün olabilir. burada gsm firmalarının önlem alması gerekir. bu işlem yapıldığı anda eski hatta ve bir adet daha güvenlik amaçlı yedek telefon numarasına. sim kartınız yenilendi adınıza yeni hat çıkarıldı gibi bir uyarı gitmeli.

bankaların bir güvenlik katmanı daha var. yeni sim kart çıkarılsa bile internet şubesine girilen telefon değiştiği için 24 saat para çekme işlemlerini bloke ediyor. aynı zamanda sim kartın imsi-ki bilgilerinin de yenilendiğini fark ederek gene 24 saat bloke koyuyor. vodafone-turkcell arası geçişte yapı kredi bunu yapmıştı mesela.

Aynı şebeke ve hat, arıza veya kayıp nedeniyle bayiden yeni sim kart çıkarmış olsak, banka veya banka uygulaması bunu algılar mı?

Aynı şebeke ve hat, arıza veya kayıp nedeniyle bayiden yeni sim kart çıkarmış olsak, banka veya banka uygulaması bunu algılar mı?
Evet algılar simblokesini kaldırmanızı ister. Ancak eskisi gibi uğraşmamak için çm üzerinden pek bir soru sormadan yapıyor ve yeni sim çıkartan kişi bunu kullanıyor. Firmalar da dolandırıcılık durumunda kişisel veri ve hatlar kullanıcı sorumluluğundadır bağlamından yürüyerek kenara çekiliyor.

Sim kopyalamadan ziyade @czorgormez dediği gibi bayilerden yeni kart çıkartılıyor ki genellikle bu işin içinde de bayi çalışanları oluyor.

fiziksel olarak sim kartlar şu an kopyalanamıyor çok daha yüksek bir güvenlik seviyesinde. ancak bayiden sahte kimlik-evrak ile sim kart çıkarmak mümkün olabilir. burada gsm firmalarının önlem alması gerekir. bu işlem yapıldığı anda eski hatta ve bir adet daha güvenlik amaçlı yedek telefon numarasına. sim kartınız yenilendi adınıza yeni hat çıkarıldı gibi bir uyarı gitmeli.

bankaların bir güvenlik katmanı daha var. yeni sim kart çıkarılsa bile internet şubesine girilen telefon değiştiği için 24 saat para çekme işlemlerini bloke ediyor. aynı zamanda sim kartın imsi-ki bilgilerinin de yenilendiğini fark ederek gene 24 saat bloke koyuyor. vodafone-turkcell arası geçişte yapı kredi bunu yapmıştı mesela.
Mobil uygulama ve cihaz eşleşme özelliği varsa bu yapılır ama banka web sitesi üzerinden girişlerde bu mümkün değil doğal olarak.PC lerde bu tür uygulama yapılabilir mi acaba?
Ama çoğu hesap sahibi mobil uygulama kullandığı halde zarara uğradığına göre bu özellik yokmuş demek ki uygulamalarında.
İyi ki yargıtay tüketici lehine örnek bir karar almış.

Evet algılar simblokesini kaldırmanızı ister. Ancak eskisi gibi uğraşmamak için çm üzerinden pek bir soru sormadan yapıyor ve yeni sim çıkartan kişi bunu kullanıyor. Firmalar da dolandırıcılık durumunda kişisel veri ve hatlar kullanıcı sorumluluğundadır bağlamından yürüyerek kenara çekiliyor.

Sim kopyalamadan ziyade @czorgormez dediği gibi bayilerden yeni kart çıkartılıyor ki genellikle bu işin içinde de bayi çalışanları oluyor.
Bu aslında önemli bir bilgi..Yani benim ilk mesajımda sorduğum sorunun cevabı.Hat kapandığında alarm sistemi!
Bu sistem nasıl işliyor..?. "çm" müşteri hizmetleri mi?

Evet çm çağrı merkezi, müşteri hizmetleri oluyor, ağız alışkanlığı çm yazdım.

Forum istatistikleri

Konular
8,409
Üyeler
3,324
Son üye
furkanswa

Son kaynaklar

Son profil mesajları

mechanic ayhanarican mechanic wrote on ayhanarican's profile.
https://www.allmystery.de almanca biliyorsan burada araştır. Yapay zekada çeviriyor gerçi.
Almanların matematik bilgisi daha iyi oluyor.
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Back