Sizce Türkiye'de Elektronik İçerik Üretiminde Eksiklik Var Mı?

TunahanC

SbX
Türkçe olarak STM32 - ESP32 - Arduino temelli bir wordpress sitesi + youtube kanalı açıp (sadece led yak söndür değil) bununla adsense üzerinden para kazanabilir miyim? Yoksa Türkiye'de bu elektronik hobiciliği dolduruldu mu? Bu arada kesin yaparım dediğimden değil ama bir uğraş olsun diye düşünüyorum. Haftada bir ya da en kötü iki haftada bir içerik üretebilirim diye düşünüyorum.

Burada önemli olan sürdürülebilir olmak.
Bkz. Zafer Yıldız
Bana göre ürettiği içerikler eğitici değil sadece youtube dan para kazanmak üzerine. 1.2 milyon takipçisi var.
Hiç bir teknik veriye değinmeden sadece lehimleme videoları ile bu günlere geldi.

Herkes youtuber olamaz. Elektronikten anlamanınnyanı sıra içerik üretmekten, video çekmekten, düzenlemekten de zevk alman lazım. Yoksa 3-4 video sonra edit yapmak bıktırıyor insanı. Bence hobi olarak başla. Baktın ki sıkılmıyorsun, o zaman ticari amaçla ilerleyebilirsin.

Asıl amacım youtube değil de bir websitesi oluşturmak aslında. Gelir kaynağı olarak da youtube değil de adsense olarak düşünmüştüm. Maksat site kendini çevirsin yeterli. Tabi böyle denilince sanki yarın başlayacakmışım gibi bir hava oluyor ama aslında öyle değil. Konuyu açma amacım tamamen fikir toplamak.

Türkiye'de sizce websitesi olarak elektronik hobi anlamında bir eksiklik var mı?

Burada önemli olan sürdürülebilir olmak.
Bkz. Zafer Yıldız
Bana göre ürettiği içerikler eğitici değil sadece youtube dan para kazanmak üzerine. 1.2 milyon takipçisi var.
Hiç bir teknik veriye değinmeden sadece lehimleme videoları ile bu günlere geldi.

Herkes youtuber olamaz. Elektronikten anlamanınnyanı sıra içerik üretmekten, video çekmekten, düzenlemekten de zevk alman lazım. Yoksa 3-4 video sonra edit yapmak bıktırıyor insanı. Bence hobi olarak başla. Baktın ki sıkılmıyorsun, o zaman ticari amaçla ilerleyebilirsin.
Uzay montaj nasıl olur konusunda eğitici olabilir belki :) Kullandığı malzemeler lehimi neredeyse aç kurt gibi kapıyor :)

Bu konudaki en güzel örneklerden biri Murat Şen. Adam osiloskobu anlatmak için bir düzenek kurmuş. Bayıldım. Ama izlenmesine bakarsan 10k~15k.

Dakika: 2:40 da çok güzel bir benzetme var.

Sivilce sıkma videolarının milyonlar izlendiği ortama bakınca durum vahim.

Bu konudaki en güzel örneklerden biri Murat Şen. Adam osiloskobu anlatmak için bir düzenek kurmuş. Bayıldım. Ama izlenmesine bakarsan 10k~15k.

Dakika: 2:40 da çok güzel bir benzetme var.

Sivilce sıkma videolarının milyonlar izlendiği ortama bakınca durum vahim.

Ki son derece kaliteli bir prodüksiyonu ilginç bir atölyesi ve teknik bilgisi olan ve bunu çok iyi aktarabilen birisi kendisi ama malesef bu işlere ilgi duyan kitle çok az

Türkçe bir teknik videonun yorumlarına bakınca birkaç farklı kategoride olduğunu görüyorum.

* İzleyenin hiçbir şey anlamadığı, ama o anlamadığı lafların çok önemli ve doğru bilgiler içerdiğini düşünerek metihler düzdüğü yorumlar. Yani göz boyayabiliyorsan çektiğin videolarda, bilgi içermesi veya teknik olarak doğru olması çok önemli değil.

* "Bana bundan lazım. Telefonum şu ... beni ara" veya "Nereden aldın? Kaç para?" şeklinde yorumlar.

Ne zaman ilerleme katetmeye başlamışız demektir? Yorumlarda içerik ile ilgili sorgulamalar, sorular, veya tamamlayıcı bilgiler varsa. Veya videodaki içeriği eleştiren, yanlışları anlatan yorumlar varsa.

bir kaç devresini takip ederek yaptım sadece 1 devresi adam gibi çalıştı o da 3 ay sonra cortladı.Dimmerli motor yol verme devresi idi spirali dimmerlemiştim :)
Endüstri meslekte eğitim kitaplarının arkasında böyle öğrencilere pratik olsun diye hazırlanmış bir sürü devre şeması olurdu. Sanki onlardan alıntı gibi devrelerinin alayı. Hatta hatırlıyorum balık çağırıcı devre diye bir devre vardı. Hocamıza rica edip şunu kuralım test edelim demiştik. Oğlum saçmalardan seçmeler bu devre demişti.

Türkçe bir teknik videonun yorumlarına bakınca birkaç farklı kategoride olduğunu görüyorum.

* İzleyenin hiçbir şey anlamadığı, ama o anlamadığı lafların çok önemli ve doğru bilgiler içerdiğini düşünerek metihler düzdüğü yorumlar. Yani göz boyayabiliyorsan çektiğin videolarda, bilgi içermesi veya teknik olarak doğru olması çok önemli değil.

* "Bana bundan lazım. Telefonum şu ... beni ara" veya "Nereden aldın? Kaç para?" şeklinde yorumlar.

Ne zaman ilerleme katetmeye başlamışız demektir? Yorumlarda içerik ile ilgili sorgulamalar, sorular, veya tamamlayıcı bilgiler varsa. Veya videodaki içeriği eleştiren, yanlışları anlatan yorumlar varsa.
Mesela en önemli ayrıntıları da asla paylaşmıyorlar ki zaten bir şeyi tamir etmeye kalkan onu bilmese de geri kalanların alayını bilse faydası yok . Sökülen bir zenerin yerine nasıl zener takılacağını paylaşan usta daha bana denk gelmedi.

Günlük ziyaretçi sayısı ne kadar öngörülmekte?
Memlekette forum ve üye sayısına göre tahmin etmek mümkün mü?

Adsense'le ne kadar kazanılır bu günlerde?

Evet gerçek anlamda faydalı tamir videosu hem sıkıcı olur, hem çok emek ister, hem de mucizevi yöntemler içermediği için çok hoşuna gitmez milletin. Ama arattır bakalım "multimetre ile %100 garanti entegre ölçümü" diye bakalım ne kadar sonuç çıkacak :D

Youtube'dan para kazanabiliyor olmak için en az ayda şöyle 100 bin gibi kazanabiliyor olmak lazım. Geçen bir youtuber anlatıyordu, "abonelik sayım 2k oldu, ben de monetization özelliğini açtım. Sonra da bankaya yatan 1500 TL yi çektim. Hemen maliye tepeme bindi, 7000 TL bağkur, 2500 TL muhasebe, stopaj, KDV, GGV, muhtasar, defter, damga pulu, zarf, kalem derken 15 bin TL borç çıktı" diye.

Bkz. Zafer Yıldız
Hiç bir teknik veriye değinmeden sadece lehimleme videoları ile bu günlere geldi
Bir ara jilet + CD ile çim biçme motoru yapmıştı. Örnek alıp yaparım diyen gençler varsa kesin elini ayağını doğramıştır.
Bir de AC Main ile çalışan zener test devresi vardı. Ne bir uyarı, ne tehlikeldir yazısı. Dümdüz şebekeye bağlı bir devre. Allah korusun yapayım derken çarpılan olmuştur.

Youtube'dan para kazanabiliyor olmak için en az ayda şöyle 100 bin gibi kazanabiliyor olmak lazım. Geçen bir youtuber anlatıyordu, "abonelik sayım 2k oldu, ben de monetization özelliğini açtım. Sonra da bankaya yatan 1500 TL yi çektim. Hemen maliye tepeme bindi, 7000 TL bağkur, 2500 TL muhasebe, stopaj, KDV, GGV, muhtasar, defter, damga pulu, zarf, kalem derken 15 bin TL borç çıktı" diye.
Devlet bir kısım küçük esnafı vergiden muaf tutarken küçük youtuberların donuna kadar mı alıyormuş :)

Bu konuya devlet bankalarında hesap açıp, sosyal medya hesabı diye tanımlatıldığını ve yatan paranın %15 kısmının vergi olarak kesilmek suretiyle olayın çözüldüğünü hatırlıyorum.
Önceden %58 civarında kesinti vardı.

@fide

Vay be sonunda yaptilar mi?

Yillar yillar once Maliye bakanligina bir mail attim. Isletme kurmaya degmeyecek kadar kucuk capli isler icin is yapip vergisini vermek isteyenler icin bir onerim var asagida acikliyorum dedim.

Onerim, bankada bir hesap acilacak. Hesap numarasi atiyorum 1111 ile basliyorsa bu hesaba yatan paradan %xx kadar hemen kesilecek ve maliyenin hesabina aktarilacak. Geri kalan da hesap sahibine. Bu hesaba para aktaran kisi yada firma, hesap sahibi ile ticari bir iliskiye girmis demektir ve bankadan alacagi dekont fatura olarak kullanilabilecek.

Neyse 1 ay sonra bir cevap geldi sacma sapan bir seydi, dediklerimi anlamamislar bile.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,042
Üyeler
3,204
Son üye
rebelboy

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back