SMPS Temelleri 1

Aşağıdaki temel devre üzerinden gidelim:

1621806081533.png


100 V luk DC bir kaynağa bağlı 10 [CHAR]Omega[/CHAR] luk bir rezistif yükümüz var. Devre bu şekilde normal çalışıyorken direnç üzerinde 1000 W lık bir güç harcanıyor. Diyelim direnç üzerinde harcanan gücü değiştirmek istiyoruz, örneğin R1 aslında bir elektrikli ısıtıcı ve biz üretilen ısıyı değiştirmek istiyoruz. Bu gücü değiştirmek için aşağıdaki yöntemlerden birisini kullanabiliriz:

1) Besleme voltajını değiştirebiliriz. Ama elektrik ile çalışan birçok sistemde besleme voltajları belli bir değerde sabitlenmiştir ve tam olarak istenen voltaj her zaman elde edilememektedir. Örneğin pille çalışan bir sistem ise, 2 pil az geliyor, 3 pil çok geliyor olabilir. Veya şebeke gerilimi ile çalışıyorsa sistem, şebeke voltajı da sabit. O yüzden güç ayarı için çok cazip bir metot değil.

2) Yük direncini değiştirebiliriz. Bu da çoğu zaman mümkün değildir, çünkü yükün direnç değeri çoğunlukla imalat sırasında belirleniyor ve sonradan değiştirilemiyor. Değiştirilebilir olabilen yüklerde de (örneğin reosta), yükün güç tüketme kapasitesi ayarlanan direnç değeri ile değişmektedir.

3) Yüke seri bağlı olan bir değişken direnç bir miktar voltajı üzerine alabilir, böylece yüke daha az voltaj gider ve yükün tükettiği güç azalır.
1621806743902.png

Bu değişken direnç, bir transistör de olabilir ve transistöre verilen baz akımına göre üzerinde düşen voltaj ayarlanabilir.

1621806918079.png

Lineer güç kaynaklarında kullanılan yapı da bu şekildedir. Bu iki yapının en büyük dezavantajı, verimlerinin son derece düşük olması, seri bağlı direnç veya transistör üzerinde tüketilen gücün yarattığı ısıyı uzaklaştırmak için büyük boyutlu soğutucular, fanlar gerekmesi.

4) Yük direnci üzerindeki voltajın sürekli var olması yerine, voltajın belli bir zamanlama ile açılıp kapanması. Böylece voltaj var olduğu süre yük güç tüketecek, voltaj kesildiğinde güç tüketmeyecek. Neticede yükten alınan ortalama güç, maksimum güçten daha az olacak.

1621807236163.png

Burada bir MOSFET'i anahtar olarak kullanıyoruz ve gate'ine de %50 duty cycle'a sahip kare dalga veriyoruz. Bu durumda yük üzerinde harcanan güç, maksimum gücün %50 si oluyor. Yük üzerinde tüketilen güç, birebir gate sinyalinin duty cycle değeri tarafından belirleniyor.

1621807425052.png



Eğer amacımız rezistif bir yükün üzerinde harcanan gücü değiştirmek ise, bu anahtarlama metodu işimizi gayet güzel bir şekilde görüyor. Ama her zaman bu yeterli olmuyor. Bazan çıkıştaki voltajın girişteki voltajdan daha az olmasını sağlamak zorundayız, çünkü yük artık basit bir rezistif yük değil ve maksimum bir çalışma voltajı sınırına sahip olan başka bir elektronik devre olabiliyor. Bu durumda sadece giriş voltajını anahtarlamak işimizi görmüyor çünkü anahtar açık iken giriş voltajı aynen çıkışa ulaşıyor, anahtar açık iken de çıkışa hiçbir voltaj ulaşmıyor. Anahtar açık iken çıkıştaki devrenin de maksimum çalışma voltajı aşıldığı için o devre derhal bozulacaktır. Seri bir transistör bağlayarak ve transistörün baz akımını da çıkış voltajına göre regüle ederek çıkışta istediğimiz voltajı elde edebiliriz, ama bunu yapınca seri transistör üzerindeki yüksek güç kaybı ve aşırı ısınma sorunu ile karşılaşıyoruz. Peki anahtarlama yaparak çıkıştaki voltajı nasıl azaltabiliriz? İşte SMPS güç kaynaklarının yaptığı tam olarak budur. Bir sonraki konuda en temel SMPS güç kaynağı olan "buck" üzerinde duracağız.
 
Peki 1000w rezistansı 500w olarak çalıştırmak için %50 On/Off yapıyoruz ve ortalama güç 500w oluyor bu tamam. Peki ideal frekans için bir yöntem/kabul var mı?
 
Ortalama güç sadece duty cycle'a bağlı, frekansa değil. Ama pratikte frekansın duyma sınırının üzerinde olması istenir ki birşeyler manyetik alanın etkisiyle titreşip zırıldamasın. Aynı zamanda frekansın MOSFET anahtarlama kayıplarının belirgin olmaya başladığı değerden de az olması istenir.
 
Merhaba
ismim Mehmetali aydın
boost konverter devresinde çıkış kapasitörünün değerini nasıl hesaplarım
internetten kaynak buldum ancak formülde nereden geldiği bilinmeyen Delta Vo ifadesi geçiyor, bu ifade çıkış gerilimi dalgalılığı olarak tanımlanmış,bu konuda bilgi sunacak var mı?
---------------------------------------------------------------------------------------------------
ikinici konu olarak ;giriş gerilimin seviyesi, kaçıncı çevrimde çıkış gerilimi seviyesine ulaşır? nasıl hesaplarız,yine bu konuda da
netten araştırma yapsamda okuduğum makaleleri anlamadım.
 

Ekler

  • BoosT-3.pdf
    1,008.3 KB · Görüntüleme: 16
Çıkış kapasitörünün değerini hesaplamak için current-second balance yöntemini kullanabilirsiniz. Klasik boost un 2 farklı çalışma fazı var, ilk faz switchin iletimde olduğu ve inductor u şarj ettiği faz, ikincisi ise mosfetin kesime gidip inductor de depolanan enerjinin diyot üstünden çıkışa transfer edildiği faz. İlk faz esnasında çıkıştaki yük kapasitör üstünden beslenir yani bütün çıkış akımı kapasitörden çekilir, ikinci faz esnasında kapasitör tekrar şarj edilir(inductor hem yükü besler hem de kapasitörü doldurur) dolayısıyla çıkışta bir miktar voltaj dalgalanması şart. Steady state de çıkış voltajının değişmediğini varsayıp, bir anahtarlama cycle ı için kapasitör akımına bakarak çıkış voltajı değişimli formülü elde edebilirsiniz.


İkinci soruya gelince soruyu tam anlamamakla birlikte çıkışın kaç cycle da steady state e geleceğini mi soruyorsunuz? Bu nasıl tasarlarsanız öyle gibi bir cevapla geçiştirilebilir. Net sorarsanız biraz daha açıklarım
 
Merhaba clc
cevabın için teşekkür ederim,
ikinci konu alttaki Linkte var,buradaki işlemleri anlayamadım,
örneğin bu alt satırdaki işlem sonucu yaklaşık 54 microCulomb iken 5,4 microCulomb çıkmış
100 kHz'nin %17'si için çıkış kapasitörüne gidecek olan 3,17 A'lik bir tepe akımınız var (elbette düşecektir, ancak bunu şimdilik görmezden geleceğim).

Yani çıkışa 17%/100 kHz*3.17 A = 5.4 µC yük aktarılmış


Linkten alınan alttaki satırda kullanılan formüller gerçek mi anlayamadım,
örneğin 50mA/100 kHz sonucu elektrik yükü miktarı 5 microCulomb
benzer şekilde 0,4microCulomb / 47 microFarat sonucu bir döngüdeki voltaj artışı oluyor
bu hesaplamaları kullanmak istiyorum ama klasik boost converer devresinde bu değerlerin karşılığını anlamam gerekir

Yani çıkışa 17%/100 kHz*3.17 A = 5.4 µC yük aktarılacak.
500 mA'lik sabit bir akım yükü varsayarsak
döngü boyunca çıkıştan 500 mA/100 kHz = 5 µC alınacaktır.
Yani yüklenen döngü başına toplam 0.4 µC elde ederiz.
Voltaj döngü başına 0.4 µC/47 µF = 8.5 mV artar.
2.5 V'luk başlangıç noktasından 13 V'a geçmek için
en az 1250 çevrime veya 12,5 ms'ye ihtiyacınız olacak.
 
Soruyu gerçekten anlamadım. Örnek atmak yerine tam spesifik olarak sorunu sorarsan cevaplamaya çalışayım. Transient anını çözmeye çalışıyorsun ama steady state den çektiğin değerleri kullanıyorsun gibi geldi bana. Ha steady state duty bu ve sabit olarak bunu vereceğim bu şekilde hesaplayalım dersen yine transient ı çözerken böyle çözmemelisin. İnductor un discharge cycle ı çıkış voltajına bağımlı, dolayısı ile çıkış voltajının her cycle da olan değişimini düşünerek çözmelisin.
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,185
Mesajlar
121,926
Üyeler
2,908
Son üye
coco45

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back
Top