Soketin tam olarak oturduğunu algılayan el aleti

fmy

Aktif Üye
Selamlar cümleten,

Biraz beyin fırtınası yapalım. Üretim hattımızda kullanılan erkek ve dişi soketler var.
bu soketler reglajı tammalandıktan sonra sistem üzerinde birbirine takılıyor, erişimi çalışma alanı biraz dar.
bu soketlerin dışarlarında kauçuk birer kılıf var.
soketi elle birbirine takınca takılıp takılmadığını gözle kontrol edemiyoruz.
doğru şekilde takıldığını soketçi şöyle doğruayabliyorsunuz diyor: 'click sesi' geliyor.
bu sesi iki kere duymamız gerekiyor. bir kere duyup tamam oturdu dersek, sistem testten geçiyor.
ancak sahada sarsıntıdan dolayı görüntü kopması problemi oluyor.

soketi üreten firma bu iş için özel bir tool yapmamış. bende 3d printed bir tool geliştirme kararı aldım.
aşağıdaki gibi bisiklet koltuğunu sıkıştıran mekanizmaya benzer bir tasarım yaptım.
üretip biribine geçme toleranslarını doğruladıktan sonra micro switch ve minik redüktörlü dc motor ile hem akım hem konum doğrulaması yapıp esp32 ve bir pil ile soketin oturduğunu üretim takip sistemine gönderme planım var.
sesli düşünmek adına sizin de önerilerinize açığım =)

1771417080103.png

click sesi veya soketlerin iki noktası arasında belli bir sıkıştırma kuvvetini doğrulamak dışında oturduğuna emin olmak için başka yöntem yok mu. mesela bu tırnaklar dışarıdan görsel olarak doğrulanamıyor mu, kör bir alanda mı kalıyor ?

click sesi veya soketlerin iki noktası arasında belli bir sıkıştırma kuvvetini doğrulamak dışında oturduğuna emin olmak için başka yöntem yok mu. mesela bu tırnaklar dışarıdan görsel olarak doğrulanamıyor mu, kör bir alanda mı kalıyor ?
malesef kauçuk kılıf olduğu için gözle doğrulanamıyor.

Soketi takan kişi birleşmenin sağlam olup olmadığını kontrol etsin. İyice soketi geri çeksin. İki tırnakta tam kilitlenmişse yerinden çıkmaması lazım. Yada soket yapısı sorunluysa soket tipini değiştirin. Eğer iletim kablo hatlarında özel bir sinyal taşıma söz konusu değilse otomotiv sektöründe tesisatta kullanılan su geçirmez soketlerden tercih edilebilir.

Aslında kontrol ediyor. Hatta bir kaliteci de çekerek kontrol ediyor. Belkide öyle çekiyor ki sağlam kablo yerinden çıkıyor..ama testten de geçiyor Soketi şuan için değişmek çok mümkün görünmüyor. Bu arada soketin markası harting. Kaliteli bir firma

Sokete ilave bir pin daha ekleyip boyunu kısa tutup soketin yerine tam oturup oturmadığını kontrol edebilirsiniz.

63A ve üzeri akımlar için üretilen bazı fiş ve prizlerde bu yapı var. Pilot kontak diye geçiyor.

Forum istatistikleri

Konular
8,916
Üyeler
3,590
Son üye
yakupk

Son kaynaklar

Back