Son yılda olan gümrük olayları hakkında

0xyit

Üye
Malumunuz gümrük limitleri 150€'dan 30€'ya sonra 27€'a çekildi şimdi de 22€'ya çekiliyor. Artı olarak %60 vergi ödüyoruz. Amerikadangetir gibi siteler vardı eskiden, veya bazı çok spesifik elektronik komponentler için sipariş toplayıp toplu şekilde uçakla parsiyel halinde getiren şirketler. Şuan bunu yapan yok mu genel kullanım için? mesela herkes istediğini şirketin sipariş sitesinden yollayacak ve ödemesini yapacak, 2 hafta sonra şirket toplu şekilde türkiyeye ithal edecek bunları, üzerine kar payını koyup insanlara satıcak. Ne kadar pahalı olsa bile çoğu kişinin işine yarar diye düşünüyorum. Hatta Türkiye'de kazıkçı ithalatçılardan bile daha ucuza gelebilir bu şekilde.

Kendiniz bir ürün ithal edip satarsanız, ya da satacakmış gibi kesin hesap yaparsanız hak verirsiniz.

Yapılan işin adı "ticaret" oluyor.
Kesin hesap yapinca dahi bu saticilardan daha ucuza geliyor. en son tanidigim bir sirketin musaviri kendi urunlerimi 10 grami 1 dolara gecirebilceklerini soyledi. ki ayri musavir tutunca daha uyguna gelir, buna ragmen pcb gibi urunler uyguna gelir

10gramı 1 dolara geçirmek yuvarlak muallak bir ifade. neyi getiriyor? çip mi, prinç unu mu?

Evet kendinize getirirseniz ucuza gelir. Başkasına satacaksanız "kar" koymanız gerekir. ticaret budur. Vergi vermez, kar etmezseniz sürdürülebilir olmaz.

• Beğen
Reactions: clc
10gramı 1 dolara geçirmek yuvarlak muallak bir ifade. neyi getiriyor? çip mi, prinç unu mu?

Evet kendinize getirirseniz ucuza gelir. Başkasına satacaksanız "kar" koymanız gerekir. ticaret budur. Vergi vermez, kar etmezseniz sürdürülebilir olmaz.
Urun kac gramsa ona gore odeme aliyor. demek istediginizi anlayamadim. kategori fark etmiyor

Bilgi olsun amaçlı ayrı bir konu açacaktım. Buradan paylaşayım belki davulun sesi yakından o kadar da güzel değildir.
Bayramdan önce jlc ye 2 farklı pcb (350+400 toplam 700 adet) yaptırdık. Kargo dahil 476usd tuttu. Fedex kargo ile teslim edilecekti. Fakat gecikti ve 9 günlük bayram tatilinin 3'üncü günü Türkiye ye giriş yaptı. Tatil sebebiyle gümrükleme işlemi beklemek zorunda kaldı. Ardiyesi, vergisi, ıvırı zıvırı, komisyoncu vs hepsi 22080 tl tuttu. Bugünün kuruyla 581usd. Yani kargo dahil ürünün kendisinden 105usd daha fazla. Gümrük komisyoncusu senelerdir çalıştığımız birisi. Geçmiş dönemlere göre gümrük maliyetinin çok fazla olduğunu uzun uzun ifade ettik. "Yapılacak birşey yok, böyle" cevabından başka bir yanıt alamadık. Yani düz hesap jlc macerası 1057usd dolara patladı. Kendimizi saymazsak bu işten en az kazançlı olanda galiba jlcpcb.

Son düzenleme:
Bilgi olsun amaçlı ayrı bir konu açacaktım. Buradan paylaşayım belki davulun sesi yakından o kadar da güzel değildir.
Bayramdan önce jlc ye 2 farklı pcb (350+400 toplam 700 adet) yaptırdık. Kargo dahil 476[imath]tuttu. Fedex kargo ile teslim edilecekti. Fakat gecikti ve 9 günlük bayram tatilinin 3'üncü günü Türkiye ye giriş yaptı. Tatil sebebiyle gümrükleme işlemi beklemek zorunda kaldı. Ardiyesi, vergisi, ıvırı zıvırı, komisyoncu vs hepsi 22080 tl tuttu. Bugünün kuruyla 581[/imath]. Yani kargo dahil ürünün kendisinden 105[imath]daha fazla. Gümrük komisyoncusu senelerdir çalıştığımız birisi. Geçmiş dönemlere göre gümrük maliyetinin çok fazla olduğunu uzun uzun ifade ettik. "Yapılacak birşey yok, böyle" cevabından başka bir yanıt alamadık. Yani düz hesap jlc macerası 1057[/imath] dolara patladı. Kendimizi saymazsak bu işten en az kazançlı olanda galiba jlcpcb.
Maalesef hocam, fakat bu sizin şanssızlığınıza denk gelmiş, sadece ardiye ordino dışı ne kadar tuttu ?

Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus kargo maliyetini düşük tutmak. Bu sebeple siparişi zamanında planlayıp kargoda ucuz yöntemi tercih etmek. Bu tür bir ticarette devletleri saymazsak en karlı olan kargo tarafı gibi duruyor.

Bayramdan önce jlc ye 2 farklı pcb (350+400 toplam 700 adet) yaptırdık. Kargo dahil 476usd tuttu. Fedex kargo ile teslim edilecekti. Fakat gecikti ve 9 günlük bayram tatilinin 3'üncü günü Türkiye ye giriş yaptı. Tatil sebebiyle gümrükleme işlemi beklemek zorunda kaldı. Ardiyesi, vergisi, ıvırı zıvırı, komisyoncu vs hepsi 22080 tl tuttu. Bugünün kuruyla 581usd. Yani kargo dahil ürünün kendisinden 105usd daha fazla. Gümrük komisyoncusu senelerdir çalıştığımız birisi. Geçmiş dönemlere göre gümrük maliyetinin çok fazla olduğunu uzun uzun ifade ettik. "Yapılacak birşey yok, böyle" cevabından başka bir yanıt alamadık. Yani düz hesap jlc macerası 1057usd dolara patladı. Kendimizi saymazsak bu işten en az kazançlı olanda galiba jlcpcb.
Acaba yerli baskı devre şirketleri ne kadar fiyat verdi bu sipariş için? Kıyaslama şansınız oldu mu?

Yıllardır çalışmıyorum. Yerli firmalar hala aynı mantıkla hareket ediyorlarsa standart 150usd tooling yazıyorlar 2 tasarım olduğundan dolayı 300 sadece tooling için isterler diye tahmin ediyorum. Bir diğer tercih edemeyiş sebebimiz pcb nin bir tanesi çok zorlu kalite problemlerinden dolayı risk almak istememek.

Yıllardır çalışmıyorum. Yerli firmalar hala aynı mantıkla hareket ediyorlarsa standart 150usd tooling yazıyorlar 2 tasarım olduğundan dolayı 300 sadece tooling için isterler diye tahmin ediyorum. Bir diğer tercih edemeyiş sebebimiz pcb nin bir tanesi çok zorlu kalite problemlerinden dolayı risk almak istememek.
Özdisandan 1 ay önce teklif aldım, 150 dolar tooling yazmışlardı tam olarak :D

bu 150 usd/euro toolingi ilk kim yazdıysa türk pcb üreticilerini bu bataklığa itti. yıllardır aynı hesap ufak üreticiyi ar-ge yapanı hiç desteklemediler. şimdi de jlc-çinliler ile uğraşıyorlar. yıllarca kendini geliştirme fiyatlarını nasıl olsa çinden getiremyorlar diye fırsatçılık yaparak yüksek tut. ekosistemini destekleme... 20 yıl önceki bakış açısını aşmaları lazım. ama bunun mümkün olduğuna inanmıyorum.

Bu tooling ücretini yerli firmalarla çok pazarlık ettik zamanında. Bize söyledikleri "bunu bir defaya mahsus alınan bir kalıp ücreti olarak düşünün, ileride pcb de herhangi bir revizyon yapmadan aynı pcb yi siparişi geçerseniz sadece pcb fiyatını ödeyeceksiniz." Tabi bu söylem hiçbir zaman gerçekleşmedi.

Türk üreticiler maksimum kaç kata kadar PCB üretebiliyorlar? Toleranslar nedir, daha önce hiç çalışmadım bilmiyorum.
Örnek vermek gerekirse çinde çalıştığım bir üretici de 8katman üzerinde 680 adet komponent bulunan 120x180mm karta 250USD setup cost adı altında ücret istemişti bir ara. Üretici aramamak adına vermiştim bu parayı. PCBWAY gibi firmalar da bu setup/toolingi sanırım belirtmeseler de alıyorlar. Teklifler genelde benzer geliyor.

Türk üreticiler maksimum kaç kata kadar PCB üretebiliyorlar? Toleranslar nedir, daha önce hiç çalışmadım bilmiyorum.
Örnek vermek gerekirse çinde çalıştığım bir üretici de 8katman üzerinde 680 adet komponent bulunan 120x180mm karta 250USD setup cost adı altında ücret istemişti bir ara. Üretici aramamak adına vermiştim bu parayı. PCBWAY gibi firmalar da bu setup/toolingi sanırım belirtmeseler de alıyorlar. Teklifler genelde benzer geliyor.
Benim teklif aldığım çoğu yer 2-4 hafta teslimat süresi veriyordu. sanırım yurt dışından getiriyor çoğu üretici sandığımız firma, acaba türkiyede gerçekten son tüketiciye pcb üreten firmalar var mı?

Odak gibi firmalar var fakat 2 kata kadar sanırım daha önceden çalışmadım, toleranslar/üretim kabiliyetleri nedir onu da bilmiyorum. 4 katmanda onlar da mı yurtdışından getirtiyor? Ben mümkünse yerel dizgi hizmeti de almıyorum. En son aldığım dizgi hizmetinde PCB lehim almıyor gibi sorunla karşılaşmıştım, tekrardan pişman ettiler.
Makedonyada hitech var HDI üretim yapan, Türk yetkililer bu işe neden el atmıyor bilmiyorum. Savunma haricinde de bu gibi HDI ihtiyaçlar bizlerde olduğu gibi çoğu kişide de oluyordur. Savunma harici neden bu gibi yatırımlar yapılmıyor anlamış değilim. Sonuçta büyük bir pazar var ortada. JLC gibi firmalar artık 2 katmanlı üretimlerde tüm fabrikayı otonomlaştırmış. Neredeyse üretimin çoğu kısmını makineler yapıyor.
Geçti bor'un pazarı....

Forum istatistikleri

Konular
7,627
Üyeler
3,084
Son üye
gsenergin

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
az bilgili çok meraklı
Back