STM32 Kartlarımı ST-Link ile Tanıyamıyorum, Yardım Edin!

Oteki direnci sokmedin dimi.

Bir kablo parcasini GND ile PA12 ye uzun sure beklemeden degdir cek.
 
Bluepilllde o direnci PA12 pinini pull-up yapsin diye takmislar.

USB iletisimde PC nin dikkatini cekebilmek icin bu PA12 pinini low yapip ardindan 1K5 ile high yapmak gerekiyor.

Ilk USB kodumu yazarken hic aklima gelmedi. USB yi yapilandirayim. Sonra PA12 pinini open drain moduna alayim cikisi low yapip ardindan hemen PA12 yi alternate moda gecireyim.

Eger boyle yapmis olsaydim sozkonusu direnci de 1K5 olarak degistirseydim muhtemelen ikinci bir GPIO pine ihtiyacim kalmazdi.
Bir ara deneyeyim bosu bosuna bir GPIO kaybetmeyeyim.

Yalniz bu sekilde PA12 pinin dogrudan low yaparsam PC yada Bluepillde D+ hattini suren surucu bu durumdan hoslanirmi bilmiyoum. 1K5 ile low high yapinca hic kimsede stres olusmuyor.
Ben çok uzun bir süre kullandım bu şekilde, gpio kullanıp pull up ı kontrol etmek yerine pull up sabit iken programın başında pini low a çekip tekrar alternating e geçerek gayet iyi çalışıyordu, o cihazlar hala bu mantıkla ayakta standarta uygun bir hareket mi bilmiyorum ama çalışıyor.
 
1.jpg


Bir de 1K5 dediklerine gore adamlarin bir bildigi vardir. 1K baglamak yerine yukaridaki mantikla 1K5 olusturup bagla.
Tirnak makasi ile arkadaki direnci de parcala gitsin.

Sen hala karti gormuyorsun. STlink cihazin goruyorsun.
STlink cihazini sok at artik ona ihtiyacin yok.
 
Jumper konumlarına göre boot0 high boot1 low yanlış hatırlamıyorsam bu durumda embedded uart bootloader a boot oluyor mcu, atılan kodun çalışması için 0 0 seçilmesi gerekiyor olmalı. Belki de ilk geldiklerinde içlerinde bulunan kod debug pinlerini gpio olarak yapılandırdığından erişemiyordun, tekrar 0 0 a çekip dener misin?
 
su andaki kart ıcın ilk jumper kayık calısıyor ssanırım atolyedekı çinlinin canı sıkkındı :D 0 0 yapınca cipID0000 oluyor
İki tane yok muydu diğerini dene bence, bu çok atölyelik bir durum değil üzerindeki mcu çakma ise dahi daha önce hiç karşılaşmadım bu sorunla, çakmaların da birden fazla tasarıma sahip olduğunu düşünmüyorum çip tasarımı ve üretimi çok maliyetli. Sen kodu 0x08000000 ye yazıyorsun ama oradan çalışması için sanki boot0 ın kesinlikle 0 olması gerekiyor. Kodu yazdıktan sonra zaten stlink in onu tanımasına gerek yok, eğer kodu yazdıysan stlink i sök, usb yi tak, @Mikro Step in videosundaki gibi led blink ediyor mu bak, eğer etmiyorsa demek ki şu an bilmediğimiz bir sıkıntı var.
 
İlk başta içinde bulunan kod debug pinlerini başka şekilde yapılandırmış olabilir, bu yüzden göremiyor olabilirsin. Mikrousb den bağlayınca stlink arama, usb device listene bak. Led in durumu ne? Burada asıl kritik nokta led çünkü usb de bir de dirençlerle ilgili bir sıkıntın var, onu da çözmelisin
 
Kodu attigin cipin de STM32F103C8 olmasina dikkat et. C6 ile denemedim cunku.
 
Evet. Windows bagli cihazlarin IDlerini getiriyor. Bu IDlerden benim cihazimla uyusan varsa iste bu benim cihazim diyorum.

Artik kartla bu ID referans olacak sekilde konusuyorum.
 
Son düzenleme:
led sadece kırmızı yanıyor sokup taktıp usb yı yıne düz kırmızı yanıyor 3 direnci bagladım
Peki parçala denilen direnci parçaladın mı? Usbsiz sadece blink eden bir hex üzerinden de denenebilir belki. Anladığım kadarıyla kendin o karta asla kod yazmak istemiyorsun, doğru mu anlıyorum? Mcu kodun c8 mi c6 mı?
 
evet ben karta değil kart için kod yazıcagım bilgisayar telefon tablet gibi cihazlardan kartla konuşacağız hocam parcalamak ıstemıyorum kartları :D yapıcı olalım yıkıcı değil :D tavlanın arasında bir laptop var zira
Eğer o direnci sökme taraftarı değilsen şu an eklediğin dirençleri sök. Kontrol edilen gpio kısmını önemseme karta kodu attıktan sonra doğrudan usb yi bilgisayara takınca belki tanır. Senin amacın herhangi bir usb device ile haberleşmek mi? Neden bu kartları kullanıyorsun ki? Yok mu elinde usb mouse, klavye vs tertemiz hid device. İlla karşılıklı data transferi istiyorum diyorsan, rgb olanların bazılarında sanırım rengi kontrol etmek için çift yönlü haberleşiliyor. Elindeki çip c8 mi c6 mı?

Bu durumda resete basıp bırakırsan usb kopar tekrsr başlamaz haberin olsun kabloyu sök tak yap fiziksel olarak.
 
  • Beğen
Reactions: nt
Normalde o led usb haberlesme baslasin baslamasin yanip sonmeliydi.

Videoda kullandigim kartta da C6 varmis. Ben C8 saniyordum. Bu durumda C6 da calisan kod C8'de de kesin calisir.

Karttaki jumperlarin pozisyonu asagida.

USB konnektorum yolunmus. Elimdeki tek kart idi. Bununla havya kontroller yapacaktim.

1.jpg
 
Son düzenleme:
İki kart içinde durum böyle mi? Linux için cube programmer olması gerekli, anladığım kadarıyla forumda st kullanan herkes windows üzerinde görüyor işini, en azındam cube programmer ı indir gui üstünden bizim de bildiğimiz bir yerden bakalım. Ya da şunu yap kartın içindeki hex i oku bi bakalım gerçekten yazılmış mı?
 
  • Beğen
Reactions: nt
bu C8 denemesiydi hex attım reset lıyıp tekrar atıcagım ben bır adımı atlamıyorum demı hocam cok low bı adım falan kartı aldım geldım bakkaldan diyelim :D taktım bir güncelleme falan st link ve arm bunları yapan firmalar illa bizi bi gör kullancagın zaman diyolarmı

yoksa biz kendi korsana hayır karışık mp3 ü atıp çalıyoruzmu
Sorunu hiç anlamadım. ARM dediğin firma devasa bir firma, içerideki core u tasarlıyor bunu çeşitli firmalara veriyor. Burads verilen şey fiziksel bir şey değil, aslında core un blueprint ini veriyor ki kendin bunu ürettirebil, ST bunları alıyor(diğer bir çok firma gibi) çevre birimlerini tasarlıyor, onu bunu ekliyor sonra mcu oluşuyor. Bu mcu yu parayla satıyor, belli kurallar var normalde silah yapamazsın tarzı. Burada korsan ne yapabilirsin? Eğer ki kod geliştirdiğimiz yazılımları diyorsan bunların ücretsiz olanları da var ücretlileri de, ama genel olarak neredeyse bütün ideler ticari olmayan kullanım için ücretsiz sunuyor. Ha Stlink e gelince, evet klon stlinkler gerçekten korsan ve sanıyorum ST nin telif haklarına giriyor ama bunu pek dert etmiyorlar sanırım. (not çakma çipleri atladım)
 
  • Beğen
Reactions: nt


iki tane örnek setup usb illa 48 olmalı altı üstü olmaz diye okudum biyerde ama bunlar ikiside 72 yapmış nedense
 
  • Beğen
Reactions: nt

Forum istatistikleri

Konular
5,878
Mesajlar
100,192
Üyeler
2,488
Son üye
ilter

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top