Su seviye Prob Şematik hk

M_B

Üye
Katılım
16 Şubat 2023
Mesajlar
285
Merhabalar
20x20x15 ebatında metal tankın ıcınde 1500W lik reziztans var. Bu reziztansın susuz kalmaması icin önlem olarak aşağıdaki resimde olan
Su seviye tespit probu yatay olarak reziztansın üstüne monte edeceğim. Tankın dış cephesini GND olarak prob ucunu da VCC ( 12-24V ) bağlayarak su olup olmadığını algılamak istiyorum. Bu iş için nasıl bir şematik hazırlamam lazım. Nete birçok şekilde denenmiş devreler gordum. Ben biraz daha endüstriyel , sağlıklı cözüm arıyorum. Bu tur uygulama yapanlarin tecrube ve bilgilerine ihtiyacım var.

Teşekkürler
Mehmet
Seviye Prob.png
 
Amaç rezistansı korumak ise, su seviyesi sensörüne ne gerek var? Ekstra karmaşıklık ve kırılganlıktan başka birşey değil. Onun yerine iki tane kontakt sarkıtırsın ve tank dolu iken bunlar su altında olur. Su azalıp da kontaktlar havada kaldığı anda da alarm verirsin, rezistans gücünü kesersin.

Burada bir de "failure mode" unu da incelemek lazım. Korozyon veya başka bir sebeple kontaktlar arasındaki bağlantı koparsa, su olsa bile alarm çalabilir. Bu istenmeyen bir durum, ama gene de diğer alternatife göre iyi birşey. Eğer su gittiği halde ilektenlik devam etseydi bu kötü olurdu.
 
Amaç rezistansı korumak ise, su seviyesi sensörüne ne gerek var? Ekstra karmaşıklık ve kırılganlıktan başka birşey değil. Onun yerine iki tane kontakt sarkıtırsın ve tank dolu iken bunlar su altında olur. Su azalıp da kontaktlar havada kaldığı anda da alarm verirsin, rezistans gücünü kesersin.
Hocam benim yapmak istediğimde bu şekilde değil mi ?
Prob yatay olarak yerleştirilmiş olacak. Tank ta iletken olacagı için tankın govdesinden diğer ucu alacagım aynı iki prob bağlamış gibi olmuyormuyum.
 
Seviye sensörü deyince benim aklıma, su seviyesini analog çıkış olarak veren sensör geldi.
 
Tank ta iletken olacagı için tankın govdesinden diğer ucu alacagım aynı iki prob bağlamış gibi olmuyormuyum.

Bu riskli olur bence. Sen tanka bir delik deleceksin. probun biri oradan girecek, etrafında izolatör olacak, sonra da tankın gövdesi. Herhangi bir kir veya oksidasyondan dolayı bu izolatör üzerinde iletken bir tabaka oluşursa, tankta su kalmadığı halde, sensör su var zannedebilir. İki tane ayrı prob, birbirinden olabilecek en uzak mesafede olursa, o zaman yanlışlıkla aralarında iletkenlik meydana gelemez.
 
Seviye sensörü deyince benim aklıma, su seviyesini analog çıkış olarak veren sensör geldi.
Yok hocam resimdeki mantıkta elektroliz şeklinde.
Su seviyeProb.png

Nette bazıları OPAMP kullanmış bazıları transistor. duz direncle yapanda var.
Ben profosyonel ve endüstriyel olsun istiyorum.
Yorumunuz nedir hocam
 
Bence iki tane elektrodun yukarıdan suyun içine inmesi lazım. Tanka hiçbir yerden temas etmeyecek ve suyun içine dalacak. Bu iki elektrot arasında iletkenlik varsa, su vardır, iletkenlik yoksa, su yoktur.
 
Entes marka SSRC04 kullanabilirsin. @kocamanusta nın belirtiği gibi dc sinyal kullanacak bir yöntem seçerseniz uzun vadade elektrotlarda krozyon yada istenmeyen kireç gibi kaplanma baş gösterecek. Sıvı seviye koruma röleleri bu sebeple ac sinyal kullanarak çalışırlar.
 

Forum istatistikleri

Konular
9,006
Mesajlar
145,885
Üyeler
3,635
Son üye
ÖNCÜ GTA

Son kaynaklar

Back
Top