Süper kapasitör koruma devresi

mikron24

Aktif Üye
Katılım
8 Ekim 2022
Mesajlar
711
2.7V Super kapasitör üzerine takılan resimdeki gibi koruma devresi var.

Giriş, 2.66V sınır değeri üzerine çıktığı zaman akım çekmeye başlıyor. Acaba bunun ne kadar faydası oluyor? 5V 50A adaptöre bağlamış olsak ne fayda sağlar?

Akım çekildiği için gerilim sabit kalır mı ki? Dirençler ısınacak icabında transistör yanacak. Gerilim sabit mi olacak? Ters gerilim koruması zaten yok.


1706354719685.png



Protector.jpg
 
Evet onu zaten anladım fakat nasıl koruduğunu anlamadım. 3V vermiş olsak dolum esnasında gerilim 2.7V şeklinde sınırlanmış olur mu ki? Koruma devresi akım çekiyor. Kondansatöre paralel bağlanıyor.

Belki de şarj için seri direnç üzerinden beslemek yerinde olur.
 
Kapasitor akim sinirlamali (ic direnci olan) bir kaynaktan sarj edilir ve voltaji belirlenen degerin ustune cikmaya kalkarsa sont regulator gibi davraniyor.

Mesela 12 voltu10 ohm direnc uzerinden kapasitore uyguladin. Bu gibi durumlarda is gorur.
 
O devredeki varsayım, belli bir akım çekildiğinde voltaj kaynağının bayılacağı ve voltajının düşeceği. 5V 50A lik bir kaynağı bayıtlamaz ama. En garanti CC modunda çalışan bir kaynak.
 
Kötü bir tasarım değilmiş. Kart geldi. Dışarıda test ettim. 5V 1.5A kaynak bağladım. Kart üzerindeki gerilim 2.66V şeklinde sabit kalıyor. Yüksek güçlü, otomatik zener olarak düşünebiliriz.
 
Kötü bir tasarım değilmiş. Kart geldi. Dışarıda test ettim. 5V 1.5A kaynak bağladım. Kart üzerindeki gerilim 2.66V şeklinde sabit kalıyor. Yüksek güçlü, otomatik zener olarak düşünebiliriz.
E alirim ki ben bundan, punta yaptigim SC'e baglarim. :dans1: :dans1: Su an ayarli guc kaynagini 2.7V'a ayarlayip oyle kullaniyorum. 5V / 5A bir guc kaynagi vardi atil duran. Voltajini dusurmeyi becerememistim. Ona seri diyot baglasam mi diye dusunuyordum ama voltaji 2.7'ye sabitleyemiyorsunuz diyotla. 3 diyot baglayip bunu da ekleyince stabilite sorunu ortadan kalkar.

Edit : Basitmis, evde yapilir.

Belki de şarj için seri direnç üzerinden beslemek yerinde olur.
1S BMS mantigi ile yapilmis. Ayarlanan voltaja gelince akimi yukun uzerinden alip kendi uzerinden gecir. Ama yuksek akim icin tas direnc ve sogutuculu yuksek guclu transistor ile yapmak lazim.
 
Son düzenleme:

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,916
Mesajlar
100,961
Üyeler
2,502
Son üye
FURKAN1

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
Back
Top