Switching Regülatör Arızası

Akım yüksek değilmiş. Çok ısınmaması lazım. Bazen bozuluyor demişsin. Yada ben öyle anladım. Çalıştıktan bir süre sonramı bozuluyor yoksa ilk çalıştırmada bozulup sonra mı ısınıyor. Benzer saçma bir durum 7912 ile başıma gelmişti. İlk çalıştırmada ve/veya girişi aç kapa darbelersem entegre bozuluyordu. Girişe seri 10R (yada 100R miydi :dusun1:) direnç koyarak çözüm bulmuştum.

İlginç bir şekilde lineer regülatörlerde sağlıklı çalışma için bir direnç ihtiyacı var sanki. Şu metin LM1117'nin veri dökümanından:

9.2.2.1.3 Output Capacitor
The output capacitor is critical in maintaining regulator stability, and must meet the required conditions for both minimum amount of capacitance and equivalent series resistance (ESR). The minimum output capacitance required by the LM1117 is 10 µF, if a tantalum capacitor is used. Any increase of the output capacitance will merely improve the loop stability and transient response. The ESR of the output capacitor should range between 0.3 Ω to 22 Ω. In the case of the adjustable regulator, when the CADJ is used, a larger output capacitance (22-µF tantalum) is required.

Düşük ESR'lı kapasitör önermiyorlar. Döngü kararlılığı için seri direnc ihtiyacı var gibi. 03.-22 Ohm arası ESR demiş.
 
Yükler olduğunu düşünüp denemler yaptım. Çıkıştaki yük sayısını 1 e düşürdüm. Sadece 220V ampul bağlı aç kapa yapınca yine aynı sorunu yaşadım.

Aklıma şöyle bir şey geldi LM2575 in ON/OFF pinini ilk açılışta RC ile gecikmeli olarak gndye çeksem. SMPS'in ilk kalkış anında ki ripplelardan kurtulabilir miyim ?(Osiloskopla hiç ripple görmemiştim ama belki yakalayamıyorumdur)
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,659
Mesajlar
97,343
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top