tca785 tek faz tristör kontrol devresinde gnd sorunu

sedron james

Yeni Üye
Katılım
20 Eylül 2024
Mesajlar
62
forumdaşlar merhaba

elektroniğin gediklileri tca785 entegresini muhakkak kullanmıştır. ben de bir tristör kontrol devresi yapmaya çalıştım. datasheetteki uygulama devrelerinden kopya çektim.

fakat sanırım bir yerde hata yapmışım. ben devreyi görseldeki gibi kurdum. ancak 5 numaralı pine ac dalga şeklinde gelmiyor sinyal. sanki yarım dalga doğrultulmuş gibi geliyor. bu yüzden de tca785'in oluşturduğu testere diş bozuk çıkıyor. çünkü sıfır geçişlerini yakalayamıyor. benim bir şekilde sinüse yakın ve girişle senkron bir sinyali bu 5 numarali pine girmem lazım ki sıfır geçişleri düzgün yakalayabilsin. bu devreyi nasıl kurtarabilirim.

1776779307679.png



1776779568059.png
 
Gnd dedigin yer zaten transformatorun dogrultulmus cikisi. Bu noktayi GND olarak kullandiginda transformatorden aldigin sinyal bunun altina inemez.

ikinci bir sekonderden sifir yakalama icin sinyal alabilirsin. Sinyali kapasitif olarak kaydirmak cozum olabilir ama bu ilave faz kaymasi yapar ve sebekenin gercek sifirindan farkli bir noktayi sifir kabul eder.

Bu cip genellikle sebeke ile izolasiz calistirildigi icin cipin 1 numarasini dogrudan sebekeye baglamak, 5 numaraya gelen sinyali de gene dogrudan sebekeden almak kesin cozum olacak.
 
devrede -12 voltum falan da var. trafo sekonderine opto bağladım. çıkışında +12 ve -12 arasında ac kare dalga elde ettim. fakat süre konusunda eşit değiller. sıfır geçişleri arasında zaman farkı olduğu için de yukarıdaki fotoda attığım tablodaki üçgen testere diş karşılaştırma sinyalinde biri büyük biri küçük üçgenler oluşuyor. birbirine eşit değiller. baştan 3 çıkışlı trafo kullanıp orta ucu gnd yapmam gerekiyordu sanırım. ama bu devreyi de bir şekilde kurtarmak istiyorum.

1776837353353.png
 
Optolu yontemde simetri probleminin olusmasi cok normal. Ledin esik degerinin asilmasi icin ilave DC bias verilebilir. Bu da beraberinde sicaklikla ledin karakterinde dolayisi ile sifir noktasinda kaymak demek.

En kolay cozum kopru diyodu kaldir at + besleme yoluna tek diyodla yarim dalga dogrultma yap. Bu sorununu kesin cozer.
 
Optolu yontemde simetri probleminin olusmasi cok normal. Ledin esik degerinin asilmasi icin ilave DC bias verilebilir. Bu da beraberinde sicaklikla ledin karakterinde dolayisi ile sifir noktasinda kaymak demek.

En kolay cozum kopru diyodu kaldir at + besleme yoluna tek diyodla yarim dalga dogrultma yap. Bu sorununu kesin cozer.
yeteri kadar büyük kondansatör koyarsam 12v dc alabilirim değil mi yine
çok teşekkür ederim ağabey.
 

Forum istatistikleri

Konular
9,109
Mesajlar
146,940
Üyeler
3,692
Son üye
trmusic

Son kaynaklar

Back
Top