Trafolu Hoparlör Grubunun Eşdeğer Direnci

ibrahim_g

Yeni Üye
Katılım
27 Ağustos 2021
Mesajlar
3
Merhaba değerli forum üyeleri. 15 adet trafolu hoparlör gurubunu (10 watt, 20 watt, 50 watt) bir adet trafolu amfi ile çalıştırmak istiyoruz ancak öncesinde eşdeğer direnci ölçmek istiyorum. Ölçü aleti ile yapılan ölçümde eşdeğer direnç 9 ohm çıkıyor. Bu değerin doğru olmadığını düşünüyorum. Bununla ilgili bir hesaplama yöntemi var mıdır ya da eşdeğer direnç ne olmalıdır
 
Soruyu anlamadım. Eğer hoparlör grubunun eşdeğer direncini ölçtün ve 9 Ω çıktıysa, eşdeğer direnç 9 Ω dur. Bunu hesaplayarak neden farklı bir sonuca ulaşacağını düşünüyorsun? Bir de zaten nasıl hesaplayacaksın? Hesaplaman için her bir hoparlörün eşdeğer direncini gene ölçmen gerekecek, dolayısıyla bu sana birşey kazandırmıyor.
 
Bu uygulamadaki amacım trafolu bir amfiye kaç adet trafolu hoparlör bağlayabilirim onu tespit etmeye çalışıyorum. Hoparlörleri paralel bağladığımız için eşdeğer direnç düşecektir. Eklenecek hoparlör adedinin bir sınırı olmalı. Sistemden maksimum verim almaya çalışıyorum. Amfi çıkış direnci ile hoparlör eşdeğer direncini eşitleme gayretindeyim.
 
Amfinin çıkış empedansı sıfıra yakın bir değerdir. Hoparlörlerin eşdeğer empedansının amfi çıkış empedansına eşit olması gerekmiyor. Hoparlörlerin eşdeğer empedansının, amfi üreticisinin verdiği değerde veya üstünde olması gerekiyor (2 Ω, 4 Ω, 8 Ω, artık ne verildiyse). Bu şartı sağladıktan sonra istediğin kadar hoparlör bağlayabilirsin, pratik bir üst sınır yok. Amfinin verdiği çıkış gücü, bağlanan hoparlörler tarafından paylaşılacaktır.
 
Sanırım buradaki en uygun çözüm, mesela iki hoplarlör seri bağlanmaşsa, bu ikili hoparlör gruplarından iki tane paralel bağlamak. Üç hoparlör seri ise üç tane grubu paralel bağlamak. Yani ya 4 hoparlör, ya 9 hoparlör, yada 16 hoparlörden oluşan bir sistem ...

Böyle yapınca toplam eşdeğer empedans, bir hoparlörün empedansına eşit kalıyor. Ayrıca toplam eşdeğer endüktan da değişmiyor ve tek hoparlörün endüktansı ile aynı oluyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
8,619
Mesajlar
140,982
Üyeler
3,427
Son üye
Gamze

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Abdullah karaoglan falcon_browning Abdullah karaoglan wrote on falcon_browning's profile.
selamın aleyküm ses sistemindeki cızırtıyı hallettınızmi
"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Back
Top