Türkçe Programlama dili şaka değil

nt

Emekli
Katılım
21 Nisan 2023
Mesajlar
1,221
Selam!

githubda denk geldiğim ve gerçekten emek verilen bir proje.

Türkçe yazılımla ilgili projeye aşağıdaki linkden destek ya da köstek olabilirsiniz
Ana Proje;

Türkçe kodlama dilleri
1. Karamel : https://github.com/erhanbaris/karamel - https://erhanbaris.github.io/karamel/karamelweb/src/www/
2. (buna isim arıyorlar) https://mehmetakifakkus.github.io/turkceprogramlamadili/
3. ben bülent adlı üyenin aşagıdaki mesajlarda bulabilirsiniz
 
Son düzenleme:
Baktım ama bir şey anlamadım sanırım iki senelik bir proje. Youtube kanallarına baktım doğru düzgün bir içerik yok olanın anlatımı da çok kötü. İki yılda 6 video içerik eklemişler
 
Sanırım bunlar hep yetersizlikten oluyor. Ön ayak olan 3 - 5 kişilik grup başlangıcı yapıyor bir yerden sonra maddi manevi destek gerekiyor o desteği bulamıyorlar, konu ile ilgili kişi sayısı da az olunca havlu atmak en mantıklı çözüm oluyor ki haklılar. Aslında bu konuya devletin adam akıllı bir destek vermesi gerekiyor. Türkiye büyüyecekse bu ve bunun gibi girişimler şart oğlu şart.
 
Merak etmeyin arkadaşlar, sizin için oturdum yazdım. İşte size yerli ve milli c dili :)

Kod:
#define ana_fonksiyon main
#define bos_yapalım void
#define tamsayi int
#define eger if
#define degilse else
#define esit_mi_ulan ==
#define semazen for
#define yaz_kizim printf
#define cikar_beni_burdan break
#define dondur_baba return

tamsayi ana_fonksiyon()
{
    tamsayi a = 6;
    semazen(tamsayi i; i<=10; ++i)
    {
        eger( i esit_mi_ulan a)
              yaz_kizim("eşit değil");
       degilse
            cikar_beni_burdan;
    }
        dondur_baba 0;
}

Hevesinizi kırmak istemem ama programlama dilinin türkçe olması çok da mantıklı değil arkadaşlar. Çünkü türkçe programlama dili global pazarda asla tutunup yaygınlaşamaz. Globalleşemeyen bir dilin yaygınlaşıp hayatımıza girmesi çok zor.
Eğer konuya objektif yaklaşırsanız bu tür bir dilin yazılım dünyasına hiçbir yenilik getirmeyeceğini, ve halihazırdaki hiçbir probleme çözüm olmayacağını göreceksiniz.

Bence türkçe sentakslı programlama dili yerine, mevcutta kullanılan programlama dillerinin sahip olduğu bazı ciddi problemlere çözüm sunan yeni bir programlama dili üzerinde çalışmak, zamanı ve emeği doğru kullanmak açısından daha çok daha mantıklı
 
Bence türkçe sentakslı programlama dili yerine, mevcutta kullanılan programlama dillerinin sahip olduğu bazı ciddi problemlere çözüm sunan yeni bir programlama dili üzerinde çalışmak, zamanı ve emeği doğru kullanmak açısından daha çok daha mantıklı

Eğer bir problem giderilecekse, mevcutta kullanılan programlama dilleri tabii olarak İngilizce temeline göre tasarlanıyor ve bu bizim gibi dili sonradan öğrenen -üçüncü şahıslar- için başlı başına ciddi bir problem. Önce bu problemin giderilmesi için daha verimli yollar araştırılmalı.
Yani if, else gibi 10 tane yapı öğrenip, kod yazmaya başlamak, bir bebeğe dil öğretmek gibi herşeye sıfırdan başlamak ile eşdeğer oluyor. Fakat programlama dili Türkçe olsa, doğal olarak başlangıçtaki kavramları anlamak için 3-5 sene tasarruf edersin.

Her kod yazmaya başlayan adam 3-5 sene avantajlı başlasa, zaten toplamda tasarruf edeceğin mesai saati inanılmaz büyük olur.

---

Birde şu var;
Bir makale, kitap vb. yazmak istediğini düşünelim. Ben genelde kod yazmayı buna benzetirim. Bunu ana dilinde yazdığında yapıyı daha sağlıklı kurup, kavramları daha derin ve doğru aktarabilirsin. Fakat genele yaymak ya da sonradan öğrendiğin başka bir dilde yazmaya kalktığında aynı randımanı alman çok da kolay olamaz.

Bence sırf bu bile başlı başına Türkçe programlama dili geliştirmek için yeterli bir gerekçe.

---

Ayrıca içinde bulunduğun ahvali, kaçırılan potansiyelleri ortaya çıkmadan kavramak çok zor iş. Keşke imkan olsa deneyip görsek, Türkçe programla dili olursa nasıl sonuçarı oluyor...

İnşallah amaçları bir proje başlattık ayağı ile Tubitak gibi bir yerlerden para koparmak değildir de başarı olurlar.
 
  • Beğen
Reactions: nt
Zaten kendi içimizde doğrulamamızın asıl nedeni de bu değil mi? Her zaman engel yine kendi içimizden çıkar uzman olmayan kişiler uzman edasıyla karalama mesaisine başlar. Sözüm meclis dışı ülkede ki en büyük eksikliktir uzmanlık.. Hangi dal olursa olsun. Özellikle yazılım tarafında bu eksiklik daha çok var. Beş dil de üç beş komut öğrenen kendini hepsinin uzmanı olarak görüyor. Ne biliyorsun diye sorsan göğsünü kabartarak saymaya başlıyor. Bu ülkede yazılım konusunda gerçekten bilgi sahibi "uzman" kişi sayısı iki elin parmağını geçmez 4 tanesinin baykar teknolojide çalıştığını biliyorum. İşi bilen adam sosyal platformlarda zaman geçirmiyor.
 
  • Beğen
Reactions: nt
Bu ülkede yazılım konusunda gerçekten bilgi sahibi "uzman" kişi sayısı iki elin parmağını geçmez 4 tanesinin baykar teknolojide çalıştığını biliyorum. İşi bilen adam sosyal platformlarda zaman geçirmiyor.
Bizim milletimizin yüzeysel birkaç bilgi sahibi olduktan sonra kendini süpermen sanması gibi bir huyu var, bu konuda çok haklısınız. :tamam2:

Ancak;
Yazılım konusunda deneyiminiz, sektörel erişiminiz, aktörlerle tanışıklığınız nedir bilmiyorum. Ama uzmandan kastınız da ütopik birşey değilse sınıflandırma konusunda söylediklerinize katılmam mümkün değil.

Hem ülkemizden hem de çeşitli ırk ve milletlerden binden fazla yazılımcı ile profesyonel olarak çalışmışlığım vardır. Irka göre genellemek ne kadar doğru bilmiyorum ama ortalamaya bakınca Türkler, Ruslar, Ukraynalılar en iyilerdendir. Çinliler için pozitif bir algı var, ama benim çalıştıklarım iyi değildi. Çoğu kişinin sandığının aksine Hintliler de en kötülerindendir. Yine bu konuda ünlü olan İsraillilerle hiç çalışmadım. Ama bana Türkiye'de kaç "uzman" var deseler "fikrim bile yok, araştırmak lazım" derim.

İyi üniversitelerimizde verilen bilgisayar mühendisliği eğitimi (son 3-5 yıldaki bozulmayı saymazsak) akademik performans olarak değil belki ama eğitim kalitesi olarak yine en iyilerdendir. Bunu yurtdışına master/doktora amaçlı giden öğrencilerimizin gittikleri yerlerdeki akademik başarılarında, çalışmaya gittikleri global şirketlerdeki hızlı yükselişlerine bakarak da kolaylıkla görebilirsiniz.

Ayrıca maksimum 10 tane var dediğiniz uzmanlardan 4 tanesi bir firmada toplanmış geri kalanını tüm ülke mi paylaşıyoruz yani :rolleyes:

Vaziyet, yüzeysel bilgiyle kendini uzman zannetme eylemini eleştirirken, kendini uzman zannetmek olmuş sanki :)
 
Bu arada konuyla ilgili olarak, tanıdığım bir yerli yazılım firmasının ürettiği ticari yazılımda kullanılan sentaksı da Türkçe'ye yakın olan Anadil adlı bir programlama dili var ve 20 yıldan fazla zamandır kullanılıyor. Müşterileri arasında Pepsi, Arçelik, Unilever vb. şirketler de var.
 
Deposunda 25000 kalem malzemenin kaydını tutan aynı anda aktif 15 şantiyesine malzeme tedariğini sağlayan ,tüm muhasebe kaydını tutan şantiyelerdeki 1000 e yakın aracın plaka/seri no,Marka /Model ,Yıl bilgilerini hangi şantiyeden geldiğini,şu anda nerde olduğunu tutan devasa programı IBM Basic * ile yazan programcı biliyorum çünkü 6 yıl beraber çalıştım.
Server 40 MEGABAYT ,RAM 330 Kgibi birşeydi. Biliyorum çünkü yıl sonuna doğru binlerce kayıt olduğundan bazen Dimention komutlarında errorler olurdu onları update ederdim.
Abartısız 30 tablo (GIRISLER,CIKISLAR,ISEMIRLERI vb table) yüzlercede fieldlar vardı.Ama sadece 12.aya doğru hafıza taşması gibi errorlerden başka hiçbir sorun çıkarmazdı e yani onuda versin artık
Bugün 4 tane tablonun relationlarını bağlayabilecek adam doğru dürüst bulamazsınız 1 e 1 mi 1 e sonsuz mu bağlanacak onun mantığını bile anlamamış.Anahtar Key i kurmaktan aciz

Yazılım en "ucuz" para kazanılan bir meslek.Bilginizle oturur yüzlerce satırı birgünde bile yazabilirsiniz.Gerekli olan bilgi,sabır ve sağlam algoritma bilgisidir.Dolayısiyel en az bahane üretmesi gereken sektördür. Çünkü ürünü çıkarması için binlerce dolarlık makinalara ve hammaddeye ihtiyaç duyulmaz.
Yazılımda bir dilde yüzlerce fonksiyon komut yoktur zamanında öğrenilmemiş syntaxın detaylar ve bu işi nasıl yaparımın algoritmasını bilmek vardır. Bunları bilmek hayat kurtarır.
Firmalarda iş başvurularında ,diğer adayların arasından benim seçilmemi sağlayan kendime olan güvenim,elektronik bilgim ve excel bilgimdi bu üç kriter benim emekli olmamı sağladı.

Türkçe programlama dili geliştirmeye çalışmak baştan çok zor bir konu seçilmiş olması demek .FOR demek yerine ICIN go yerine GIT mi diyecek.
Sina Hakman sanırım Likom un programcısydı koca programı kendi yazmıştı çok da güzel bir programdı hatırladığım.
Özetle gerçekçi olmak ,azmetmek ve sabretmek başarmanın yarısı gibi.
*IBM Basic :1980 lerde IBM in çıkardığı işletim Sistemi
 
Son düzenleme:
Bu yeni yazılım dilleri ne ile yazılıyor? Direk asm falan mı?

Örneğin X diye bir dil geliştirmek istesem, nereden başlamam lazım, hangi araçları kullanmam gerek?
 
  • Beğen
Reactions: nt
Örneğin X diye bir dil geliştirmek istesem, nereden başlamam lazım, hangi araçları kullanmam gerek?

Öncelikle bu dilin hangi problemi çözeceğini belirtmen lazım. Yani piyasada zaten var olan dillerin nasıl bir eksiği var da sen bunu çözmek için yola çıkıyorsun? Bunu belirledikten sonra o dilin genel yapısını ortaya koyman lazım. Prosedürel bir dil mi, nesneye yönelik dil mi, yoksa tamamen yeni bir konsept mi? Bunları ortaya koyduktan sonra dilin tanımını bir standart dokümanı olarak ortaya koyman lazım. C/C++ için böyle standart dokümanı var. C öğrenmek için okunmaz bu doküman, zaten dili biliyor olman lazım. "Portable" yani birçok derleyici ile derlenebilecek bir program yazma hedefi olanların arada bir başvurması gereken dokümandır.
 
Bunu üstüme aldım, yaptığımız stok uygulamasındaki muhabbetten ötürü. Ancak ben programlamayı değil, malzemeleri biliyorum. Ayrıca, 1-2 ay işi bilen bir elektronikçinin yanında staj yapma imkanım olsa da, kimseye bir şey sorma ihtiyacı hissetmesem, bunu inanın ben de çok isterim.

-------------------------------------------------------------------------------
Hiç alakası yok ,herhalde sizi kastedecek olsam bunu size @nt diye yazarak söylerim.Bunun için ekstra cesaret yada özgüvene gerek duymam.

Kırk yıldan fazla çalıştığım şirketlerde abartısız 50 den fazla, yazılım işi ile ilgilenmek isteyen üniversite mezunu gençlerle çalıştım.
Adamlar bırak file process mantığını, stoka devir mantığından bile haberleri yoktu.
Bir kişinin öğrenmeye hevesi olması başka,okuldan mezun olunca "Ulan ben artık Deniss Ritchi gibi adamım " zannetmesi başka
Siz öğrenmeye hevesi olan birisiniz.
 
@ozkarah Yok canım ben uzman değilim uzmanlık apayrı bir şey. Eğer ihtiyaç olduğunda devlet sana danışıyorsa uzmansındır mesela.. İşte bazı gerçekleri dile getirmek bile tepki almaya yetiyor. Verdiğim iki elin parmağı bir kıstas örneğiydi yani iş bilen çok çok az sayıda demek istedim..

E yazılım konusunda madem bu kadar iyiyiz neden kayda değer bir şeyimiz yok? Şimdi bana sakın demeyin iyi olanlar yurt dışına gidiyor diye.. Yazılım mühendisliği mezunu bir kimseyle konuşunca yapamayacağı şey yok gibi görünüyor.. Hayattaki konumuna icraatlerine bakıyorsun sadece gün dolduruyor.
 
Böyle şeylerle zaman kaybetmeyin ,mumkunse klavyenizi ve bilgisayar dilinizi de ingilizce yapın. Türkçe karakter e genel karakter hataları yüzünden hatalarla karşılaşmazsınız.
Programlamayi olduğu gibi kabul edip , ilerlemeyi seçin.
 
Böyle şeylerle zaman kaybetmeyin ,mumkunse klavyenizi ve bilgisayar dilinizi de ingilizce yapın. Türkçe karakter e genel karakter hataları yüzünden hatalarla karşılaşmazsınız.
Programlamayi olduğu gibi kabul edip , ilerlemeyi seçin.
Yaşadığın ülkenin entegrasyonundan ayrı ve kopuk nasıl ilerleyeceğiz. sabah gelde bakla bi paket sigara veri İngilizce söyle
 
Bakın arkadaşlar burada mesele yanlış anlaşılıyor. Biz türkçe programlama dili olmaz dediğimizde türkçeyi hor gördüğümüzden veya batılı özentisi olduğumuzdan dolayı demiyoruz.
Mesela rusça veya çince bir programlama dili hayal edin. Ne demek istediğimi az buçuk anlarsınız.

Şimdi gelelim diğer meseleye;
Yazılıma merak salan insan her şeyden önce oturacak, ingilizceyi ve matematiği halledecek. Eğer bunları öğrenecek sabrı yoksa hiç bulaşmasın. Türkçe programlama dili olmaması bir bahane değildir. Anlatabiliyor muyum ?
 
Şimdi aklıma geldi. Çocuklar için düşünyorsanız, düşünmeyin. Çocukları rahat bırakın yav. Çocuğun işi oyun oynamaktır. Salacaksın çayıra akşam ezanına kadar it gibi kuduracaklar.

Ama yoook olmaz öyle. Aşırı bilinçli anne-baba ikilisinin über alles zekalı çocuklarının yeteneklerini keşfetmeleri lazım.
 
Hayır anlatamıyorsun :) Yazılım dünyasına girmek için şart gerekmiyor. Bazı kişiler için en iyi öğrenme, konuyu kavrama yöntemi temel seviyeye ulaştıktan sonra küçük çaplı hazır programlar üzerinde değişiklikler yaparak sonuçları gözlemlemek oluyor. Gelişmiş hesap makineleri var hatta özellikle dillere göre tasarlanmış modeller var çok büyük kolaylık. Dillerin (lisan) dünya üzerindeki hükmü geçicidir bu gün evrensel dil ingilizce belirlenmiştir 30 sene sonra ne olacak? Kendi dilin senin için değişmez ama. (HARF DEVRİMİ YAŞAMAZSAN TABİ) Bu söylediğim bize çok uzak gibi gözükse de bir yerden başlamak gerekir. Ama önce böyle yeni fikirlere taş koyanları susturmak lazımdır :)

Türkçe programlama dili konusunu savunmak milliyetçilik ile bağdaştırılmamalı sadece bir yerlerden başlamak gerekiyor. Eğer yabancının dilini öğrenirsen onun dilini geliştirirsin. Ayrıca hiç düşündünüz mü belki de sadece belirli kimselerin bildiği anahtar kod satırları bile vardır sen ben baksak bir şey anlamayız. Neden olmasın ki netice de buda bir silah..

Baykar teknolojini bu konuda bir adım atmış. Kendine ait, kendi ekibiyle geliştirdiği bir çekirdek program var. Bu programı roketsan da kullanıyor. Askeri açıdan en büyük handikap kimsenin bilmiyor olması. Biz görsek belki de sümer tabletlerine bakar gibi bakarız.
 
Hoş bir ülkü olur. Bir açığı kapatacak özelliği yoksa bir işe yaramaz. Bu dili kullanacak proje, insan kaynağının büyük kısmından mahrum olur.
Anahtar kelimelerin, kelime anlamını bilmek programlamanın "p"si bile değil. Bu dili öğrenen kişi, kodlama konseptlerini öğrenebilmek için başka programlama dillerini de öğrenecek zaten.
 
Türkçe programlama dilini geliştireceksen, bunu bağımsız olarak, ve mevcut projeleri aksatmayacak şekilde geliştirmen lazım. Geliştirirken de ingilizce programlama dillerini kıullanmaya devam etmen lazım. Bunu yaparken de her zaman fayda/maliyet analizi yapman lazım. Bugün savaş kapıda, bütün kaynakların savunma sanayiinde yeni ve özgün silah geliştirilmesine harcanması lazım. Türkçe programlama dili geliştirmeye değil.
 

Forum istatistikleri

Konular
6,953
Mesajlar
118,767
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top