Turkiye'deki firmalar da wafer satiyormus. Ustelik site fiyatlari dogruysa alinabilecek kadar da ucuz.

Mikro Step

Kıdemli Üye

1738488782947.png

Kalinlikla ne alakasi var? wafer kalinligi ile MOS kanal genisligi arasinda baglanti mi kurmaya calisiyorsun?

Hocam benim anladığım şeyler değil. Sadece duyduğum bilgi kırıntısı. İleri teknoloji düşük maliyetli çipler nm inceliğinde yapılıyor diye biliyorum. Bilmemkaç nm ultra low power çip? bildiğim bu. Tam olarak ne ölçüsü bilmiyorum

Gereksiz maydanoz oldum kusura bakmayın.

Wafer kalın olduğu için ucuz olabilir.

Son düzenleme:
Yok benim de anladigim konular degil. Silikon safsizligi onemli. Gerisi teknoloji.

test grade demiş, alıp ne yapılabilir ? elde imkanlar varsa basit mosfetler üretilebilir belki. üniversitelerin labları için getirdiklerini
düşünüyorum.

Ev ortaminda yapilabilecek basit duzeneklerle mm boyutlarinda maskelemeler yapilabilir.

Sonucta diyod transistor, mos denenebilir.

Elin adami 1mm kare alanda kos koca devre olustururken amator calismada bu alana sadece tek bir komponent konabilir.

Gozu karartmak lazim.

Bu islerde kullanilan her ara urun dunyadaki bir kac firmanin tekelindeymis.

Mesela yariiletken uretiminde kullanilan fotoresist malzeme.

ben yıllardır aynı şeyi savunuyordum. tüm üniversitelerde nm değil um boyutunda chip üretebilen lablar olmalı. öğrenciler basit de olsa
50-100 kapılık entegreler tasarlamalı ve üretmeli.

ayrıca türkiyenin de 3-5 nm peşine düşmemesi lazım. ST yıllardır stm32 chiplerini 130nm process ile üretiyor. yeterince olgunlaşmış, cihazları kolay temin edilebilen bir teknoloji. yıllar önce buradan başlamak lazımdı.

Evet bence de en kısa zaman da şöyle 500 MHz, 16 bit DSP/MCU yapabilecek duruma gelmemiz gerekir. Güç tüketimi fazla olacaktır, fazla yer kaplayacaktır. Ama optimum olarak yazılmış bir kod ile bunu askeri uygulamalarda kullanabiliriz. Eğer doğrudan son teknoloji, 16 çekirdek, 4 GHz, 64 bit, çok düşük güç tüketimi olan MCU ları kendimize hedef olarak seçersek, bu çok zor hedefe ulaşana kadar elimizde hiçbir şey olmayacak demektir.

aslında doğru teknik çinlilerin bu işi öğrendiği gibi yapmaktı. 80'lerde çinde ucuz diye bir sürü amerikan yarıiletken fabrikası kuruldu. tabi sadece ucuz diye değil bu fabrikalar çevresel ve insanı riskleri amerikada kabul ettiremezlerdi.

15-20 sene içinde bu fabrikalar artık amerikalılar için anlamlı olmadığında fabrikaları çinlilere devrettiler.
çin bu iş için epey bedel ödedi ama 20 sene sonunda elinde eski de olsa hala işleyen ve çinli mühendislerin işletebildiği yarıiletken fabrikaları oldu. 2000 yılından sonra da adım adım ilerleterek bu günlere geldi.

Wafer alip kafaya takarsam 10mm x 10mm kadar kismina kocaman tek bir mos yapabilirim hissine kapildim.
Anahtarlama hizi, kacak kapasiteleri, akim tasima yetenegi ne olursa olsun. Onemli olan gate'ine voltaj verince Drain Source arasindan bir akim aksin.

Maket bıçağıyla kesip, çakmakla ısıtılan teli batırıyoruz. İş bitince japon yapıştırıcısı ile sabitleyip, sonra kalıp içine koyarak epoksi döküyoruz. Taş gibi oluyor dışarıya 3 kablo çıkmıştır. Yumurta büyüklüğünde NPN transistör. DIY.

Wafer alip kafaya takarsam 10mm x 10mm kadar kismina kocaman tek bir mos yapabilirim hissine kapildim.
Anahtarlama hizi, kacak kapasiteleri, akim tasima yetenegi ne olursa olsun. Onemli olan gate'ine voltaj verince Drain Source arasindan bir akim aksin.
fakat bu düz P type silikon, üstüne silikon oskit ve polyislikon tabakaları da eklenmesi gerekli. galiba hazır bu şekilde katmanlı wafer da satılıyor.

1738499420573.png

Öğrenci değiliz. Wafer alıp evde transistör yapsak ne olacak?

Fabrika mabrika açarak parayı katlamamız gerekir. Çinliin bilmem kaç nm 3 kuruşluk entegresinden daha düşük maliyetle yapmadıktan sonra neye yarar?

Forum istatistikleri

Konular
7,293
Üyeler
2,946
Son üye
yigitmcr01

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back