Turkiye'deki firmalar da wafer satiyormus. Ustelik site fiyatlari dogruysa alinabilecek kadar da ucuz.

fosforla 1200 derecede fırınlama ve sputter ile metalizasyon gibi aşamalar da var. gerçi hiçbiri öyle çok pahalı cihazlar değil. sanayide bile yapılır.

aslında şu aşamadan bile başlanabilir. conductive epoxy ve basit birkaç kimyasal işlemle bir mos yapılbiliyor.

fosforla 1200 derecede fırınlama ve sputter ile metalizasyon gibi aşamalar da var. gerçi hiçbiri öyle çok pahalı cihazlar değil. sanayide bile yapılır.
Ben o dükanların birinde "500 adet parça için sarı renkte metalizasyon yapabilir mirisn" sorunca dükan sahibi hiç üzüme bakmadı. :)

Adana'da zamaninda gunes gozlugu cami imalati yapip sonrasinda koseye attigi metal buhari ile kaplama makinasini gormustum.

Cok da ilkel bir seydi.

Adanaya gitmeye gerek yok, İkitelli ÖSB'de hediyelik eşya kaplaması sekörüne çalışan dükkanlar var. Ama bu tür işlerle uğraşmazlar.

sanayide yapılır dediğim, ion sputter ve 1200 derecelik ocak sanayide yaptırılır alır uni. labına koyar kullanırsın.
Bu dükanlar seri çalışıyor. Bir kaç eleman bulunduran dükanın günlük maliyeti 10-20 bini aşar. Kendi işini askıya alarak bizlerle uğraşmazlar. Lakin, şans eseri, eğer makinaları istediğimiz metalizasyon türüne göre ayarnlanmış ve çalışıyor ise o durumda belki kabul eder ve diğer parçalar ile beraber yapar.

Adanaya'ya gitmeyeceksin. Kafaya takan bu cihazi atelyede de yapar anlaminda.

Son düzenleme:
Bu dükanlar seri çalışıyor. Bir kaç eleman bulunduran dükanın günlük maliyeti 10-20 bini aşar. Kendi işini askıya alarak bizlerle uğraşmazlar. Lakin, şans eseri, eğer makinaları istediğimiz metalizasyon türüne göre ayarnlanmış ve çalışıyor ise o durumda belki kabul eder ve diğer parçalar ile beraber yapar.
daha önce de yazdım, sanayiye gidip parça ürettirmekten bahsetmiyoruz, galiba yazdıklarımı okumadan aceleyle yanıtlıyorsun.

bir makina imalatçısına gidip bana şöyle şöyle kuars camlı, gaz girişi olan bir ocak yap diyoruz. cihazın parası neyse verip çıkıyoruz.

Benim gordugum makinede metal eritilen kap kibrit kutusundan cok daha kucuk uzerinde krom nikel telden 5-10 sarimli helezonik krom tel vardir.
Hatta krom tel klemens gibi bir aparata takili idi. Yeni telden kendin sarip degistirebiliyorsun.

çok düşük basınç altında oksijen de yoksa metaller ısınınca kavrulup bozulmuyor aynı bir lamba gibi parlıyor ve ortamda yeterli kinetik enerji de varsa (voltaj farkı) metal yüzeyinden metal atomları kurtularak hızla gittiği yüzeye yapışıyor. teoride bir düşük basınç odası, telı sabit akımla kızdıran bir sistem ve birkaçyüz voltluk bir hızlandırıcı lazım.

bir makina imalatçısına gidip bana şöyle şöyle kuars camlı, gaz girişi olan bir ocak yap diyoruz. cihazın parası neyse verip çıkıyoruz.
Quartz camla kaç şirket çalışır acaba? Ve hangisi özel üretimle uğraşır?

Ben sizin bahsettiğiniz ortamı kuran birini tanıyorum. Camla iş bitmiyor.

Quartz camla kaç şirket çalışır acaba? Ve hangisi özel üretimle uğraşır?

Ben sizin bahsettiğiniz ortamı kuran birini tanıyorum. Camla iş bitmiyor.
bırak başkaları nasıl yapılamayacağını düşünşün. ben nasıl yapılabilir diye bakarım.

quartz cam öyle nadir veya pahalı bir şey değil.

al hatta kuars cam tüplu hazır fırın buldum. kimya firması satıyor. sanayiye bile gerek kalmadı.

Bu da gaz giriş çıkışlı quartz camlı tüp fırını :

Neden bu kadar yuksek sicaklik ve kuartz tup vs gerekiyor?

Kaplanacak yuzey cok kucuk. Vakum ortaminda buharlasma icin yuksek sicakliga da ihtiyac yok.

anladığım kadarıyla:

kuarzt tüpün içinden bir inert gaz geçirilerek oksidasyon önleniyor veya kontrollü okside ediliyor.

kuartz tüplü fırın ve metalik kaplama yapan sputter iki ayrı makina.

Ben hala konuyu tam anlamadim.

Metal buharlastirma yontemi icin cok yuksek sicaklik gerekmiyor. Basincin dusuk olmasi gerekiyor.

Bahsetiginiz yuksek sicaklik firini silisyumun oksit tabakasi olusturmak icin mi? Eger oyleyse inert gaz olayini anlamadim.
Oksidasyonu onleme hangi asamada ne icin gerekli?

21:20 de fırınla ilgili kısım başlıyor

P substrate üzerinde fosfordan zengin N tipi gate oluşturmak için fırınlıyor.

1738508142237.png

Forum istatistikleri

Konular
7,293
Üyeler
2,946
Son üye
yigitmcr01

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back