Ücreti karşılığında 3D baskı yapacak arkadaş arıyorum.

kudretuzuner

Aktif Üye
Katılım
16 Ocak 2022
Mesajlar
216
Merhaba,
Facebook’ta bir gurubum var. Bu guruba üye olan bir arkadaşımın çok özel bir isteği oldu. Halen kullanmakta olduğu “BITE SWICH” diye bir aparatı var.
Oldukça da pahalı ve bozulmuş. Bunun yerini tutacak bir aparat istedi. Araştırdım çok da komplike olmayan bir aparat. on-off olan bir sviç ve de özelliği dişler arasına sıkıştırılarak on-off yapılmakta. Hatta bu aparat başka bir game box vasıtası ile PC’ye sağ-sol tıklama yaptırıyormuş. Ben de bu isteği yerine getirmek için bazı çalışmalar yaptım. RF bir mausu modifiye edip sağ-sol tıklama uçlarını dışarıya aldım. Dişler ile de kontrol edilebilen bazı sviçler de yaptım. Fakat hiçbirinden memnun kalmadı sadece bir tanesini kullanabildi. Onun da kablosunu kazaen kopartmış. Memnun kalıp kullandığı ise benim elle uğraşarak orijinaline benzetmek istediğim bir çalışmaydı. Şimdi ana konumuz, benim elle işleyerek yaptığım aparatı 3D baskı şeklinde(orijinaline uygun) bana basacak arkadaş arıyorum. Istanbul içi Trakya yakası olursa çok iyi olur. Haklı olarak neden sıradan bir maus kullanmıyor diye soracak olursanız (ki aynı soruyu ben de sormuştum) verdiği yanıt bana hayatımın dersini verdi. Yanıt ise “Ben omurilik felçliyim, bir trafik kazası sonucu tamamen yatağa bağımlıyım. Sol elimi hiç, sağ elimi de sadece bilekten mausu pad te dolaştırabilecek kadar hareket ettirebiliyorum ama parmaklarımı hareket ettiremiyorum tıklamayı da dişlerim ile yapıyorum”

Bu konu ile ilgili yaptığım çalışmalarımın videolarını paylaşıyorum. Daha pratik daha kullanışlı önerisi olan arkadaşların fikirlerine açığım. Teşekkürler.

https://cadanat.com/at/computer-access/adaptive-switches/bite-switch/



 
Hocam 3d yazıcı ile aparat yapmak yerine buton için pcb çizip bunu makaron yada yumuşak silikon ile kaplasak nasıl olur?
Elimde 2 adet 3d yazıcı var. Çizim varsa yada ölçüler varsa yardımcı olmaya çalışırım. Çizip basıp kargo ile gönderebilirim ama bazı teknik detayların yada sıkıntıların çözülmesi lazım.

Bu detaylardan ilki salya tükrük izolasyonu. Bunun için damlalıkların arkasındaki gibi yumuşak silikon bir malzeme lazım.
İkincisi tıklamamnın hassasiyeti yada butona uygulanan güç. Hassasiyet derken kastım butonun ömrü. Dişler ve çene kasları vücuttaki en güçlü kaslardan biri ve butona ısırarak basacağı için uygulayacağı güç buton ömrü ile doğrudan alakalı olacaktır diye düşünüyorum.

Üçüncüsü ise silikon kılıfın kablo çıkışını dolduracak soğuk silikon/ epoksi yada benzeri izolasyon malzemesi. Sağlığa zararlı bir malzeme olmaması gerekir ve tükürük girişini engellemesi gerekir.

Pcb çizmek bana daha mantıklı geldi ama siz de düşüncenizi yazarsanız ortak bir yol bulabiliriz belki.

Düzenleme:
3d baskı ile basılan nesnenin kırılma/ dağılma riski var. PCB de bu olay nisoeten daha az olur.
 
Çizimleri var ise 3d baskısını bende yapabilirim ama @fide hocama aynen katılıyorum. Flamentten basılan dayanıksız olur. Daha sağlıklı bir proje oluşturulursa her türlü destek veririm.
 
flex filamentler var ama gene de dişler herhalde bir süre sonra parçalar.
 
Merhaba,
Yanıtlar için teşekkür ederim. Yanıt sırasına göre yazayım. FİDE hocam yazdıklarınızın tamamını hesaba kattım ve 8-10 adet çeşitli ebatlarda yapıp yolladım. Hatta benim niyetim arkadaşa yakın bir diş hekimi arkadaşa rica edip ağız ölçüsünü alıp bana yollamasını isteyecektim. Ben de ağıza özel bir protez yapıp reset butonunu da yumuşak akrilik içine gömüp o şekilde proteze monte edecektim. Hem çok konforlu olacak hem de ağzını açabilecekti(zira baytsviçi kullanırken dudaklar devamlı kapalı vaziyette ve de yorucu olmaktaymış.) Olmadı istemedi. Neyse yaptıklarımı da kullanırken, butonun tepesini yakalamakta zorlanıyormuş. Ama akrilik ile kaba olarak yaptığımı kullanmıştı.
Gökhan Kartal kardeşimiz sağ olsun yine kendini gösterdi hemen destek verdi. Teşekkür ederim.
Cevdet beyin tıklı kelimesinden dom sviçleri hatırladım zaten orijinalinde de Fide hocanın yazdığı gibi PCB üzerine monte edilmişti dom sviç var ama çok kısa zamanda hem fleksibilitesi hem de kontak özelliğini kaybediyor.
Timur beyin de yazdığı gibi flex filamentleri çene baskısı maalesef oldukça kuvvetli ve de kırma olasılığı yüksek.
Fleks sensörler için ayrıca devre dizayn etmek lazım. Buradan çıkardığım sonuç flament çene baskısında hele de kontrolsuz baskıda kırılma olasılığı fazla görünüyor.
Şimdilik yaptıklarımı iyi kötü kullanıyor biraz daha araştırıp sonucu yazarım. Tekrar teşekkürler.
 
Benim aklıma şöyle bir çözüm geliyor: Ağız kapalı iken dişleri birbirine vurmak sol tık, ağız açık iken dişleri birbirine vurmak sağ tık. Yani mikrofonlu kulaklık taktıracaksın kullanıcıyıa, sonra da ses kaydedip analiz edeceksin. İlk kullanımda cihazı kalibre edeceksin, kullanıcıya ağzı açık iken ve kapalı iken 10 kere tıklattıracaksın ve sesin izini kaydedeceksin. Sonrası artık ses analizi.

Böyle yapmanın avantajı, aşınan hiçbir şey yok ve kullanıcının ağzını da hiçbir şekilde rahatsız etmiyor. Ama programını yazmak kolay değil. Ses analizi genel olarak kolay değil, ama bunu yapmak mümkün.
 
Timur bey zaten sağ sol olayı yok sadece sağ tıklama yeterliymiş. Bakmayın, ben mausu modifiye ederken tekeri bile düşündüm ama yok olmuyor vücut fonksiyon eksikliği var sadece sağ tıklama yeterli. Tahmin ediyorum bu çene basması da kontroldan kaçıyor ki bir kaç tane eskitmiş. Onun için de yaptığım muhtelif sviçler de tepe noktayı bulmakta zorlanıyor. Konu aslında ne kadar kolay gibi gözüküyor ama çok çok ince detaylar var
 
Benim aklıma bir şey geldi ama kullanıcının durumunu bilmediğim için ne kadar kullanışlı olur emin değilim. Switch duvarda veya bir stand da sabit olsa ve bir ip yardımı ile ısırma aparatına bağlı olsa. Isırıp asılarak tıklama olabilir. Böylece ağız içinde buton kablo vs olmaz. Deforme olsa bile en fazla ip ve ısırma aparatı değiştirilir. Kontrolsüz gerilimleri önlemek için ise ipe bağlı bir yay olabilir...
 
Bir fikir daha çene altına switch olabilir belki. Boyunluk gibi bir aparatın ucuna bir buton düzeneği uydurulabilir. Hacim sorunu olmadığından sağlam buton seçilir ve kolay bozulmaz.
 
Merhaba,
"endorfin35" arkadaş omurilik felçli yazımın ilk girişinde detaylı bilgi vermiştim.
"Cevdet" bey evet dilini kullanabiliyor, konuşabiliyor. Bu gün biraz çalışma yaptım yollayacağım. Memnun kalırsa daha detaylı bir çalışma yapacağım.
 
Yani bu plastik olmuş ama biraz fazla mekanik gibi. Elde bile karpal tunel sorunları yaşanırken bu kadar sert mekanik bir şey herhalde yüzdeki sinirlerde illaki bir sorun çıkarabilir. Trigeminal nevralji denen hadiseyi babam diş sonrası çok yaşadığı için nasıl sıkıntılar yaşatabildiğini yakınen. görme durum olmuştu.

Bu sebeple aklıma şöyle bir şey geldi. Dili ağız içinde ön diş arkasına, ön diş arka soluna veya sağına değdirmem gerçekten çok kolay. Sanki orada direk kısa devre dil kontakile çalışacak bir şey olsa daha az yorucu olabilir

Diş yamukluğu için takılan plastiği 2 -3 diş üstüne mandal gibi geçirir. O plastiğin arka tarafında iki metal yüzey olur. Tabi devamında kabloya bağlı.
Diş yamukluğu ortodontik tedavilerde kullanılan plaklarda plakların periyodik bir değişim zamanı oluyor takribi 10 gün civarında ve plaklar birbirinden um yada mm bazında farklılar sizin tasarlayıp yapacağınız ürün bir süre sonra yerinden çıkabilir bunu da göz önünde bulundurmak gerekiyor
 
Merhaba,
Okuyup yanıt veren arkadaşlara teşekkür ederim. Bugün son çalışmamı PTT kargo ile yolladım. Deneyecek, sonucu kendi ağzından olduğu gibi yazacağım.
 
Merhaba,
Şimdi ise başka bir konuya geçtim.
3D baskı konusunda hiç bilgim yok. Fakat kafamda tasarladığım bir modelin baskısını yaptırmak istiyorum. Bu tasarımın MUM ile modelini yapabilirim. Model oldukça basit (araştırdığımda gördüğüm modelleri görünce) Öncelikle ne yapmalıyım. Teşekkürler.
 
Teknik resim olarak çizebilirsin. İç yapı ile ilgili ayrıntılar kesik çizgilerle belirtiliyor. Bir parçanın üç yönden görünüşü belli ise artık o parça tam olarak bellidir. Ona göre artık fusion 360 veya eşdeğeri bir programda modellenip basılabilir.

1649792897716.png
 
Merhaba,
Video öğretici ve de çok başarılı. Genel bir sensitiv joystik gibi çalışıyor. Benim çalışmam ise daha spesifik ve kalibrasyonu gerektiren bir çalışmadır. Aynı anda mukayeseli bir basınç söz konusudur. Sadece alt çene kaslarını ölçmekte eşit baskı yapıp yapmadığını bargraf olarak okumaktadır. Tabii bu mukayese diğer başka çalışmalar içinde de kullanılabilir. Mesela bir çene kası daha var ki bunu basınç ile ölçemiyorum. Burada devreye EMG sensörleri giriyor. Bu çalışmaya bir sonraki etapta bakacağım.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,883
Mesajlar
100,320
Üyeler
2,491
Son üye
djkop

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top