Universal Havya Kontrolcüsü Tasarımı

Su simulasyon bana mantık yapmadı. Kurduğun devre bir source follower. MOSFET'in iletime geçmesi için gate'e 24V + gate eşik voltajı uygulanması lazım, mesela 30V. Sanki Proteus simulatörü saçmalamış.
Bu proteus niye böyle yav.
Biz okulda bunu %100 gerçek kurduğun devre ile aynı sonuçları veriyor diye öğrendik.
Hatta biz temel devrelerimizi önce proteus'da kurup sonra board üstünde kuruyorduk zener deneyimiz'de proteus ile aynı devreyi kurduğumuzda 9.1V olması gereken yer real'de 12V proteus'da 9.35'di hocamız proteus'a inanın demişti :katil2:

Bu proteus niye böyle yav.
Biz okulda bunu %100 gerçek kurduğun devre ile aynı sonuçları veriyor diye öğrendik.
Hatta biz temel devrelerimizi önce proteus'da kurup sonra board üstünde kuruyorduk zener deneyimiz'de proteus ile aynı devreyi kurduğumuzda 9.1V olması gereken yer real'de 12V proteus'da 9.35'di hocamız proteus'a inanın demişti :katil2:

%100 pasif devre sözkonusu olduğunda ve frekans da çok yüksek değilse simulatöre inanabilirsin. Onun dışında her zaman şüphe duymak lazım, en iyi simulatörde bile ...

Eğer 30V varsa elde, aslında olmayacak bir çözüm değil. Termokupl gene şasede oluyor ve high side sensing gerekmiyor. Bunu ben MicroCap'de kurayım bakalım o ne diyecek :)

High side sensing için hazır entegreler var. MAX4080T 0 - 250 mV aralığında algılama yapıyor. Bir de 0 - 1000 mV aralığında çalışan MAX4080F var. Artık JBC ucu ısıtıp çıkan voltaja göre seçmek lazım.

Eğer 30V varsa elde, aslında olmayacak bir çözüm değil. Termokupl gene şasede oluyor ve high side sensing gerekmiyor. Bunu ben MicroCap'de kurayım bakalım o ne diyecek :)
Devrede q1 kapandığı anda kondansatördeki voltaj mosfet gate-source arasına uygulanıyor ve mosfet iletime geçtikçe yük gerilimi yükselirken gate-source gerilimi kondansatör gerilimi olarak kalmaya devam ediyor.

Devrede q1 kapandığı anda kondansatördeki voltaj mosfet gate-source arasına uygulanıyor ve mosfet iletime geçtikçe yük gerilimi yükselirken gate-source gerilimi kondansatör gerilimi olarak kalmaya devam ediyor.
q1 iletime geçtiğinde de gate-source gerilimi 0'a düşüyor ve kondansatör yük üzerinden şarj olurken, R1-1K üzerinden 12mA akıyor 0,012*12=0,144W güç karcanıyor.

MicroCap ile denedim. Çalışıyor. Oradaki kondansatör detayını düşünmedim ben.

1669483913930.png

Ayrı 12V besleme yerine orayı +24V a bağlayınca da çalışıyor.

Tek LDR ile işi çözersin. Havyayı üzerine koyduğunda LDR yi tam kapatacak şekilde ayarlarsan ekstra led bile kullanmadan algılarsın havyayı.

Bu da standart NMOS sürme kullanarak ve high side sensing ile yapılan bir uygulama

1669486393243.png

Alternatifleri yazıyoruz. Sen seçersin hangisini yapacağını.

Bu da standart NMOS sürme kullanarak ve high side sensing ile yapılan bir uygulama

20386 eklentisine bak

O zaman termokupl ve ısıtıcının ortak olduğu bacağı 24V bağladığımızda C210 havyanın gövdesi Toprak ve aynı zamanda termokuplun diğer ucuna bağlı oluyor. o zaman da havya gövdesinde sürekli 24 volt oluyor. ya da ben yanlış anlıyorum c210'un pinout 'unu
99142834-a33c4b00-260d-11eb-9dc2-b2753d5301a6.jpg

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,958
Üyeler
2,825
Son üye
bekinci

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back