Universal Havya Kontrolcüsü Tasarımı

O zaman termokupl ve ısıtıcının ortak olduğu bacağı 24V bağladığımızda C210 havyanın gövdesi Toprak ve aynı zamanda termokuplun diğer ucuna bağlı oluyor. o zaman da havya gövdesinde sürekli 24 volt oluyor. ya da ben yanlış anlıyorum c210'un pinout 'unu
20387 eklentisine bak

Havya istasyonunun besleme voltajı tamamen lehim yapılan devreden ve şebekeden izole. İstediğin tarafını şebeke toprağına bağlayabilirsin. Devre hiçbir zaman 24V görmez.

O ölçümleri biz de yaptık. EEVBlog'da da tabloya doldurmuş soru işaretlerini :D Zaten ne yapacağımız belli, şu anda sıkıntı yok.

Havya istasyonunun besleme voltajı tamamen lehim yapılan devreden ve şebekeden izole. İstediğin tarafını şebeke toprağına bağlayabilirsin. Devre hiçbir zaman 24V görmez.
O zaman high side sensing opamp ile termokupl okumanın fiyat bakımından da bir mahsuru yok, fiyatları gayet normal. Sabit kazançlı ve ayarlanabilir kazançlı olanlarına denk geldim araştırıken. Hatta bunların hem high hem low side sensing olanı var. her iki konfigürasyon için uygun olur.

jbctip2.jpg

Biri de kesitini paylaşmış. Buradan sıcaklık sensörünün havya yüzeyine ne kadar yakın olduğu görülüyor. Bu sıcaklık kontrolünü çok kolaylaştırıyor. Seramik ısıtıcılı havyalar güçte yakalasa, kontrol bakımından 10-0 geride kalır. Anlaşılan ben de alacağım bu havyadan.

Valla bende Weller/Ersa/JBC hepsi var. Bunların ani ısı değişimlerinde testini yapmıştım. Bu açıdan en verimli çalışan Ersa i-CON-2 idi

Regülasyon açısından ne Weller nede JBC i-CON-2 ye yetişemiyor. i-CON bunları kaba kuvvetle yeniyor, çünkü hem makina hem de sap 150 W.

Regülasyon açısından ne Weller nede JBC i-CON-2 ye yetişemiyor. i-CON bunları kaba kuvvetle yeniyor, çünkü hem makina hem de sap 150 W.
Abi merakımı mazur gör.
Weller, JBC ve Ersa havyalara sahipsin ama bunları napıyorsun.
Hepsi'de birbiri ile yarışacak havyalar seri dizgi işi ile uğraşsan tamam ama işin'de seri dizgi değil ki :)

Abi merakımı mazur gör.
Weller, JBC ve Ersa havyalara sahipsin ama bunları napıyorsun.
Hepsi'de birbiri ile yarışacak havyalar seri dizgi işi ile uğraşsan tamam ama işin'de seri dizgi değil ki :)

20 seneye yayıldı. İlk önce Ersa'yı aldım. Lehim emme aparatı randımanlı olmadığı için sonra Weller'i aldım. Ölçüm masasında test cihazlarına bağlı devreden bütün kabloları sökmem gerekmesin diye den en son JBC yi aldım.

Yani i-CON cihazının neredeyse 20 senelik geçmişi var, hala aynı şekilde satılıyor. Bu çok şey söylüyor aslında.

Eyvah!!! Birşey fark ettim.

Bizim binanın topraklaması berbat toprak nötr arasında yer yer 10V oluyor daha önce yazmıştım genel durumu nötr-toprak arası 4V.
Şimdi bu ucun gövdesi topraklıysa termokupl bir ucu da gövdeye bağlı ya 3.3 beslenen op-ampı götürürm yada picoyu.

Yada birşey olmaz mı? bilmiyorum.

@Ahmet bu arada GreatScott abin de i-CON kullanıyor :)

@Ahmet bu arada GreatScott abin de i-CON kullanıyor :)
GreatScott sevdiğim bir abim elektrıniğe ilk başladığımda bende bu herif gibi olacağım dediğim birisi.
delikli plaket sevdamda oradan geliyıor.
Sadece gömülü üstünde çalışssa'da Earle abim ne kullanıyor acaba.

Bune yav ne biçim bina bu?
TOPRAK-NÖTR arası artık genel değer 5V olmuş,
doğrultsam saat saymaz bedava lojik voltaj elde ederim

Büyük ihtimalle Ersa'yı aradı ve "videolarımda sizin havyayı kullanıyorum, bana sponsor olun" dedi ve onlar da reddetti :D
Hiç öyle bir abi değil.
gözünde para olsa 10 dakikalık videonun 8 dakkasını pcbway diyerek geçirir sadece 30 saniye pcb way görüyrıuz kalanı teknik bilgi.
daha önce ölçü aleti sponsoru vardı ama oda gitti.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,958
Üyeler
2,825
Son üye
bekinci

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back