Universal Havya Kontrolcüsü Tasarımı

Bende baya mosfet var 10 tane göndereryim sana PTT ile. Ama ancak yarın gönderebilirim.
şimdilik elimde çıkma çok ama neden dayanmadıklarını bir türlü anlamadım orjinal olduğuna eminim.
STP60NF06.
Bu yüzden bu STP'leri kullanmak pek istemiyorum eriyorlar resmen :)

MOSFET'i tam satürasyona getiremiyorsundur, lineer bölgede kaldığı için üzerinde aşırı güç harcanıyordur. Datasheet'lerine bakıp tam satürasyon için gate ne kadar istiyor onu tespit et ve o voltaj ile sür.

WhatsApp Image 2022-12-07 at 12.05.21.jpeg

Deney düzeneğim
eksi nerde derseniz gördüğün her türlü metal yüzeye eksiyi deydiriyorum ısınıyor

K tip termokapl vardı bunun içinde sanırım. O da benim bildiğim linear gibi ama tam da değil, sıcaklığa karşı volt tepkisi. Bunu bir excel tablosu yapıp otomatik grafik çizdiririz. Orada best fit line çizdirip parabolün denklemini alırız x yani volt değerini girip sonra y yani sıcaklık datasını okuruz.

Bir de bu mosfetler aşırı akım geçmesinden yanar, bence bir tane AC de olsa projenin maks akımını kaldıracak ev tipi sigorta ile koruyamaz mıyız. Evet ideal değildi ama DC de de çalışıyor diye hatırlıyorum.

Hayatımın ilk başarılı mosfet deneyini yaptım!!
sonuçları yazacağım.

Ekran Görüntüsü (18).png

Bunu mosfeti sürmek için uygulayabilirsin. Boardda bağlantı sorunu olsa da PWM ile mosfet durumu aynı fazda, bağlantı çıkarsa vb herhangi bir sorunda havya kapalı kalır. Bunun pwm girişine bir high pass filtre koyup yazılım hatalarına karşı da anahtarlama yapmadığında havyanın kapalı kalması sağlanabilir. Buradaki değerler 500Hz altında sorunsuz çalışacak değerler. sitemin kısıtı mosfet gate'inin yükselme süresi. Yani duty cycle çok yüksek olabilir ama çok düşük olmamalı %1 sorun değil %0.1 olmaz (500Hz için).

15ms off
1ms on
o kadar basit sürdüm ama mosfet kutudan aldığım sıcaklığın üstüne dahi çıkmadı hala oram sıcaklığında.
TLP621 var sadece sürücü birde mos gate'i 10k p-down

Ekler

• WhatsApp Video 2022-12-07 at 13.25.04.mp4
    2.4 MB
15ms off
1ms on
o kadar basit sürdüm ama mosfet kutudan aldığım sıcaklığın üstüne dahi çıkmadı hala oram sıcaklığında.
TLP621 var sadece sürücü birde mos gate'i 10k p-down
mosu sürdüğün devre şemasını bir paylaşır mısın harici güç kaynağıyla mı çalışıyor?

MSDRV.png

evet harici kaynak ile çalışıyor 24V 15A smps bu şekilde mosfet ne duman attı ne ısındı nede sürmemezlik yaptı.
on off süreleri çok orantısız benim güncel havyadan yavaş ısınıyor bu şekilde bu sürelerle kullanmak mümkün değil deney sadece.

20699 eklentisine bak
evet harici kaynak ile çalışıyor 24V 15A smps bu şekilde mosfet ne duman attı ne ısındı nede sürmemezlik yaptı.
on off süreleri çok orantısız benim güncel havyadan yavaş ısınıyor bu şekilde bu sürelerle kullanmak mümkün değil deney sadece.
Bu low side switching olmuş Termokupl nasıl ölçüyorsun, ya da şimdilik PWM verip sıcaklık ölçümü mü yapıyorsun?

Bu low side switching olmuş Termokupl nasıl ölçüyorsun, ya da şimdilik PWM verip sıcaklık ölçümü mü yapıyorsun?
mos açıkken ölçüm direkt kayıyor.
mos açıkken 2V civarında ölçüyorum termokupl'dan ama mos kapılıyken doğru ölçümü yapıyorum.
ya biz N-Mos ile sürüp mos kapalıyken sıcaklık ölçeceğiz buda biraz zor oluyor mesela uç ortam sıcaklığında 20-25 derecede 250ye set ettik mos aşşağı yukarı 230'a kadar tam açık kalması lazım 230'a çıkana kadar bizim hiçbir ölçümümüz doğru olmayacak.
P mos şart sanırım.

WhatsApp Image 2022-12-07 at 13.30.01.jpeg

C++:
    adc = analogRead(PA0);
    adc_v = adc * (cpu_v / max_adc);
    Serial.println(adc_v,4);
    digitalWrite(PB5, HIGH);
    delay(1);
    digitalWrite(PB5, LOW);
    delay(15);

sürdüğüm yazılım

mos açıkken ölçüm direkt kayıyor.
mos açıkken 2V civarında ölçüyorum termokupl'dan ama mos kapılıyken doğru ölçümü yapıyorum.
ya biz N-Mos ile sürüp mos kapalıyken sıcaklık ölçeceğiz buda biraz zor oluyor mesela uç ortam sıcaklığında 20-25 derecede 250ye set ettik mos aşşağı yukarı 230'a kadar tam açık kalması lazım 230'a çıkana kadar bizim hiçbir ölçümümüz doğru olmayacak.
P mos şart sanırım.
P mos işi gerçekten kolaylaştırıyor. Ama geliştirme yaparken 40 TL'lik mosfet yakmak adama koyar :). Verdiğim şema elindeki çıkma N mosları kullanmayı sağlıyor, yaygın direnç ve kondansatör değerleriyle çalışıyor.
Mos açıkken malum yüksek akım dan dolayı voltaj düşümü TC okumasını işe yaramaz hale getiriyor. Ama mesela ilk açılmada bile 200Hz gibi bir frekansta %99 duty cycle ile sürsek havyayı TC ölçümü için 50us kalıyor 100Hz sürsek 100us kalacak.
ADC örnekleme frekansı 10.000HZ üzerinde olmalı. Bu çok kısıtlayıcı. PWM frekansını değişken uygulayabiliriz. yüksek güçte 10-20Hz gibi frekanslarda sürülebilir.

15-2 yaptım şuan ısınma hızı bence gayet güzel oldu ama hedefim jbc-weller-ersa gibi set ettikten 3 saniye sonra buyur set ettiğin sıcaklık uçta.
tavrı ile çalıştırmak bu projeyi.

bence PID algoritması devamlı devrede olmamalı bizim sürüş rahatlığımız için.

eğer uç sıcaklığı set ettiğinden 100 derece küçükse direkt mosu @semih_s abinin dediği gibi %99 süreceğiz pıd sadece 100 dereceden küçük sıcaklıklarda ayar yapmak için devrede olacak.

ama şimdi kendi tezimi çürütüyorum ben mesela ahşabın üstüne bir çizgi vs. çizmek istediğimde 70-80 derece ayarlamak isteyebilirim en son birkaç yüzyıl önce ahşap ile işim oldu ama neyse :katil2: iyi bir yöntem değil.

15-2 yaptım şuan ısınma hızı bence gayet güzel oldu ama hedefim jbc-weller-ersa gibi set ettikten 3 saniye sonra buyur set ettiğin sıcaklık uçta.
tavrı ile çalıştırmak bu projeyi.

bence PID algoritması devamlı devrede olmamalı bizim sürüş rahatlığımız için.

eğer uç sıcaklığı set ettiğinden 100 derece küçükse direkt mosu @semih_s abinin dediği gibi %99 süreceğiz pıd sadece 100 dereceden küçük sıcaklıklarda ayar yapmak için devrede olacak.

ama şimdi kendi tezimi çürütüyorum ben mesela ahşabın üstüne bir çizgi vs. çizmek istediğimde 70-80 derece ayarlamak isteyebilirim en son birkaç yüzyıl önce ahşap ile işim oldu ama neyse :katil2: iyi bir yöntem değil.
Havyanın sıcaklığının artışı öngörülebilir bir şey; bu nedenle başlangıçta ölçtüğümüz sıcaklığın tam güçte, serbest havada ne kadar sürede ayarlanan sıcaklığa yükseleceğini bileceğiz. Bunu göz önüne alarak belli bir derece yaklaşana kadar, öngörülen sürenin yarısında ölçüm alıp devam ederiz. Örneğin:

havya 20 C'den 300 C'ye tam güçte 10 saniyede çıksın.
ilk sıcaklık ölçümü 5. saniyede. burada hesap tekrarlanır. diyelim ki 6 saniye kaldı set değerine
ikinci sıcaklık ölçümü 3 saniye sonra. tekrar ölçüm ve hesaplama yapılır. Şartlar uygunsa PID moda geçiş veya 3. ölçüm için yeni süre tayini.

şimdi tablo çıkarayım ve artık sıcaklık ölçmeye başlayalım.
ölçümleri.
12 bit stm adc'si ile yapıyorum oda şu şekilde;
adc_v = adc * (cpu_v / max_adc);
cpu_v float 3.30
max_adc int 4096
adc_v float

PID modu sürekli açık olması lazım, yoksa PID in bir anlamı kalmıyor.

25C ------ 0.0274
50C ------ 0.0491
75C ------ 0.0741
100C------ 0.0959
125c------ 0.1184
150c------ 0.1273
175c------ 0.1482
200c------ 0.1708
225c------ 0.1877
250c------ 0.2095
275c------ 0.2256
300c------ 0.2433
325c------ 0.2586
350c------ 0.2812
375c------ 0.3029
400c------ 0.3134
425c------ 0.3231

sıcaklık değerleri V

ben bunlardan nası sıcaklığı lineer ölçeceğim yav.
TC amplisi doğru çalışmıyor olabilir, muhtemelen sinyal gürültüsü de var ADC'yi tek ölçümle kullanmak yanıltıyor olabilir. Orta değer seçebilir yada çok sayıda ölçümün ortalamasını alabiliriz.
1670417622778.png

Çevrimiçi personel

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,958
Üyeler
2,825
Son üye
bekinci

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back