Ürettiğim USB/TYPE-C Araç İçi Şarj Girişlerim Çok Isınıyor

Selamun aleyküm kolay gelsin. Otobüslerin içerisinde telefon şarj etmede kullanılacak olan 24V, 2A içerisinde TYPE-C ve USB girişi bulunan bir devre tasarladım ve ürettim. Tek telefon şarj ederken problem yok ancak 2 telefona çıkınca devremdeki entegrem 120°C ' lere kadar çıkıyor. Diyotlarım ve bobinlerim da fena ısınıyor. Diyotlarımı shcottky kullanıp eşik gerilimini düşürüp ürettiği gücü azaltmayı amaçlıyorum. Kartın koyulacağı alan da sınırlı olduğundan topraklama alanımı büyütemiyorum ya da alüminyum ped kullanamıyorum. Bu tarz bir sorunla daha önce karşılaşan birisi varsa herhangi bir devre çeşidi için yardımcı olursa çok memnun olurum.

Burada şema ve görsel olmadan yorum yapmak kolay olacağını sanmıyorum.

Ürün ticari ise paylaşamayabilirsiniz. Ama cevap bulmak daha zor olacaktır.

Burada şema ve görsel olmadan yorum yapmak kolay olacağını sanmıyorum.

Ürün ticari ise paylaşamayabilirsiniz. Ama cevap bulmak daha zor olacaktır.
malesef paylaşım konusu bana problem yaratır. :( çözümü direkt bulamayacağmı biliyorum sadece önceden bu tarz tecrübesi olan birisi varsa onun ne yaptığını bilmek istedim.

Pcb nin çok çok küçük ise yapılacak fazla bir şey yok gibi görünüyor. 24 den 5 e arada baya fark var. İki kademeli dönüşüm ile ısıyı dağıtabilirisiniz. 1. Entegre ile 12-14v, 2. Entegre ile 5v olabilir.

Çok küçük boyutlarda yüksek akım taşıyabilen ve az ısınan teknoloji GaAs. Ama bunların maliyeti yüksek ve devrenin bunlara göre tasarlanması gerekiyor.

Neden bir pwm kontrolcü yerine opamp kullandınız? Bence bu iş için üretilen pwm üreticiler daha mantıklı olurdu.
Önceden firmada projeler bunla yapılmış. Akım karşılaştırma yapılarak led yanıyor bunu sağlamak için yapıldığı söyleniyor.

USB şarj ile ilgili üretilmiş çeşitli entegreler var. Desteklemeyi düşündüğünüz şarj standardına göre araştırma yapabilirsiniz.
Bu tarz bir güç kontrolcüsü kullanmak daha mantıklı.

StandartVoltaj (V)Akım (A)Maks. Güç (W)Notlar
USB 1.0 / 2.050.1 / 0.50.5 – 2.5İlk nesil, düşük akım
USB 3.0 / 3.150.94.5Daha yüksek akım
USB BC 1.1 / 1.2 (SDP)50.52.5Standart port
USB BC 1.2 (CDP/DCP)51.57.5Şarj odaklı port
Apple 2.1A/2.4A52.1 / 2.410 – 12Özel pinleme
Quick Charge 2.05 / 9 / 12218Qualcomm standardı
Quick Charge 3.03.6 – 20 (dinamik)3 – 4.618 – 27200 mV adımlarla
Quick Charge 4.0+5 / 9 / 12 / 203 – 5100+USB-PD uyumlu
Samsung Adaptive Fast5 / 9218QC benzeri
Huawei SuperCharge4.5 / 105 / 422.5 – 40Özel kablo ister
Oppo VOOC / Warp54 – 620 – 30Çok yüksek akım
USB-PD 2.0 / 3.05 / 9 / 15 / 203 – 560 – 100Laptop şarjında yaygın
USB-PD 3.1 (EPR)5 – 485240En güncel, 28V/36V/48V modları

LM358 konusunda bir hata olmalı çünkü bununla sadece linear regülatör yapılabilir ve modern şarj kriterlerini karşılamaz.

modern telefon şarjı için özel entegreler var başta gelen firma texas ve birkaç çinli üretici. bu çinli üreticilerden lisans olmadan entegreleri alamazsınız. bu entegreler çeşitli protokoller ile telefonla konuşur ve gerekli akımı-voltajı buna göre belirler. hatta pil ısısına göre voltajı düşürebilir vs. bahsedilen entegrelerin neredeyse hepsinde status ledi veya benzer bir çıkış olur. yani akım ölçmek gerekmez.

ayrıca 24 voltluk sistemde otomotiv uyumlu bir şarj entegresi gerekir ve giriş voltaj spikelarına karşı önlem alınmalı çünkü besleme üzerinde 40-50 volt seviyesinde peak gerilimler oluşabilir.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,264
Üyeler
3,287
Son üye
Leon74

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back