UT 139C ye potansiyel bir alternatif

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
24,139
Bence çok iyi bir hobici multimetresi olan UNI-T nin UT139C sine alternatif olabilecek, gene aynı firmanın UT 89XD sini gördüm biraz önce. Fiyatı 267 TL, yani UT139C den 50 TL gibi daha ucuz ve birçok özellikte daha iyi gibi görünüyor. Bunu biraz daha ayrıntılı inceleyeceğim, ama şimdiye kadar gördüklerim çok hoşuma gitti.

1606768683234.png
 
@taydin üstad;

UNIT UT89 XD manuel range dir - UT39C veya UT 58C ile karşılaştırılmalı

UNİT UT139C Auto range dir , aynı kategori de değil.

UT 139C yi UT 139S veya UT 108, UT191T - UT191E ile karşılaştırılmalı

İyi çalışmalar, kolay gelsin...
 
Son düzenleme:
Benim buradaki bakış açım uygun fiyatla hobi amaçlı iş görmesi. Bu açıdan UT89XD çok avantajlı. Manuel range olması işlevsellik açısından bir engel değildir, sadece bazan zaman kaybettirir.
 
auto range olsa iyi olurdu.

Eğer ölçtüğün değer aralığın az çok belli ise (mesela 60 V kademesi), manuel range multimetre ile çok hızlı ölçüm yapılır. Sonuç neredeyse anında ekrana çıkar. Ama oto range multimetrenin her zaman en üst kademeden başlayıp taşma olana kadar aşağı inmesi lazım. Yani dijital devrelerle çalışıyorken ölçüm her zaman uzun sürecektir.

Manuel ne zaman vakit kaybettirir? Ölçülecek voltajın ne olduğu hakkında en ufak bir fikrin yoksa en üst kademeye gelmen sonra da çıkan değere göre uygun kademeyi seçmen lazım.
 
Ölçüm hızı olarak (yani ilk ölçüm değerini gösterme hızı olarak) elimdeki en hızlı multimetre açık ara farkla UNI-T UT 195DS. Ve üstelik otomatik kademede yapıyor bunu. Burada Keysight'ın 4 kat daha pahalı multimetresini utandırıyor :katil2:

 
  • Beğen
Reactions: 333
Çünkü soldaki avometrenin çözünürlüğü daha yüksek. ölçmesi zaman alıyor. Çözünürlüğü düşürülebilyorsa hızı artacaktır.
 
Bu cihaz hakkında ne düşünüyorsun @taydin abi?!

[TRY1,297.89 8% OFF]UNI-T UT8803N True Rms Digital Multimetre Tezgah üstü Multimetre EBTN DCV / ACV / DCA / ACA Ohmmetre Endüktans Kapasitans Sıcaklık Ölçümü Ölçüm ve Analiz Cihazları from Araçlar on banggood

Yani bunun özelliklerine bakınca, UT139C veya onun muadili olan cihazlara göre bir üstünlüğünü göremedim. Masa tipi multimetreler genelde çok üst seviyede performansa sahip olur, ama bunun performans verileri biraz sıradan. O yüzden de bence o fiyatı haketmiyor.
 
Masaüstü serileri için, piyasaya hitap eden, yeni ama yenilik özelliği olmayan bir ürün. Farklı bir yanı yok.
Masaüstü multimetrelerin yanında yer alacak katalog ürünü...
 
İki multimetreyi inceleyince, en önemli özellikler açısından karşılaştırıldığı zaman UT89XD gerçekten çok iyi duruyor! Hem birçok ilave özellik var, hem ölçüm kapasitesi daha fazla, hem de fiyat 50 TL daha ucuz. UT139C nin sadece birkaç üstünlüğü var, sıcaklık ölçümünün olması, sadece 2 AA pil ile çalışması ve otomatik kademe seçimi.

UT139C​
UT89XD​
Count
6000​
6000​
Kademe seçimi
Otomatik​
Manuel​
Temel doğruluk
%0.5​
%0.5​
Maksimum voltaj
600V​
1000V​
Maksimum akım
10A​
20A​
Maksimum direnç
60 M[CHAR]Omega[/CHAR]​
60 M[CHAR]Omega[/CHAR]​
Maksimum kapasite
100 mF​
100 mF​
AC bant genişliği
1000 Hz​
1000 Hz​
True RMS
Var​
Var​
Ölçüm sıklığı
3/saniye​
3/saniye​
Sıcaklık ölçümü
Var​
Yok​
NCV
Var​
Var​
Diyot ölçüm voltajı
3.2​
10V dan büyük!​
Besleme
2 AA pil​
4 AA pil​
Ekran aydınlatma
Var​
Var​
El feneri
Yok​
Var​
Darbeye dayanıklı gövde
Var​
Var​
 
@taydin Abi internette şunu buldum da ut89X diye fakat senin incelediğin ut89XD arasında ciddi fark var mı ki acaba? fiyat farkı var ama.

251TL-BU 89XD

217TL-BU 89X https://urun.n11.com/elektrik-olcum-cihazlari/unit-ut-89x-dijital-multimetre-ut-89x-P422912513

BİR LED TEST FARKI GÖREBİLİYORUM (gözlerim okadar görüyor :cheeky5: )

Önümüzdeki ay Allahın izniyle bu tarz bir Multimetre alacağım da ama sürekli bir alternatif çıkıyor :) Bende neyapacağımı bilmiyorum yoksa DT830D bizim canımıza okuyacak.
 
Aralarında fazla fark yok.

89X'de sıcaklık ölçümü var, 89XD de yüksek voltajlı LED ölçümü var.
89X'de tek prob ile kontrol kalemi gibi kullanma var, 89XD de yok. İkisinde de NCV var ama.
89X'de 6 mA kademesi yok, 89XD de bu kademe var. Bu da 6 mA'e kadar olan akımları daha düşük çözünürlükle ölçeceksin demektir.

Bunların ikisi de çok iyi multimetreler. Burada en önemli değerlendirme, senin için sıcaklık ölçmek mi önemli yoksa her türlü LED'yi yakabilmek ve test edebilmek mi önemli.
 
Bu arada UT-89XD yi yarın almayı düşünüyorum inceleme için. Merak ettiğin birşey varsa sor bizzat cihaz üzerinde deneyeyim.
 
Bunların ikisi de çok iyi multimetreler. Burada en önemli değerlendirme, senin için sıcaklık ölçmek mi önemli yoksa her türlü LED'yi yakabilmek ve test edebilmek mi önemli.
DC current (A)60μA/60mA/600mA/20A±(0.8%+8)
AC current (A)60mA/600mA/20A±(1%+12)

Mutlak olarak Led daha önemli fakat göründüğü gibi 60mA kadar gidiyor, 6mA çok düşük bir değer öyle yaygın olarak kullanılıyor mu ki?

Sıcaklık ölçümünde de havya sıcaklığı ölçmek cazip geldi sadece :) tabi ne kadar doğru olur bilemem.
Bu arada UT-89XD yi yarın almayı düşünüyorum inceleme için. Merak ettiğin birşey varsa sor bizzat cihaz üzerinde deneyeyim.
Şuan için aklıma gelmiyor ama siz zaten inceleyeceksiniz orada kafama takılan bir şey olursa sorarım.

Ek olarak

BU SİTEYİ BULDUM GÜVENİLİR Mİ Kİ ACABA FİYATLAR ÇOK DAHA UCUZ.
 
Kredi kartı ile alışveriş yapılabiliyorsa en azından itiraz etme hakkın olur.
 
ANENG Q10 diye bir model çıkarmış bu iş görür mü? kalitesini bilmiyorum ama özellikleri gayet güzel. şuanda piyasada yok gibi sadece Çin'den alınabilinir.

anengq10.jpg
 
ANENG Q10 diye bir model çıkarmış bu iş görür mü? kalitesini bilmiyorum ama özellikleri gayet güzel. şuanda piyasada yok gibi sadece Çin'den alınabilinir.

6436 eklentisine bak

Bunun da özellikleri iyiymiş. Ama bu ekran tipi çok fazla enerji harcıyor ve piller fazla gitmiyor. Ayrıca bana göre UT89XD bir bütün olarak düşünüldüğünde bundan daha iyidir. Sıcaklık ölçümü olmasa da bunu ayrı bir IR termometre veya multimetrelere takılan termokupl modülü ile çözebilirsin. Ama her türlü LED'yi (hatta yaygın bulunan 4 tane SERİ LED'yi yakarak) test edebilen ayrı bir cihaz bulmak o kadar kolay değil.
 
Bugün gidip aldım multimetreyi. Gerekli olan 4 tane pil içinden çıktı. Komütatörün verdiği his çok güzel, mekaniği iyi yapılmış. İlk yaptığım LED test oldu ve en yüksek forward voltaj olan mavi ve beyaz LED'leri hem parlak bir şekilde yakıyor hem de forward voltajlarını gösterebiliyor. Bazı LED'lerde forward voltaj baya yüksek (mesela UV ledlerde 5V u bulabiliyor) ve bu multimetre bunları bile sorunsuz yakar çünkü 12 V a kadar voltaj verebiliyor.

IMG_20201209_125900.jpg
 
Kademe geçişleri arasında DIT DIT buzzer sesi var mı?
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,952
Mesajlar
118,756
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top