UT 89X Multimetre

Tamam şimdi NCV köşesi ile denedim. Sonuç çok daha iyi. Kabloya yakınlığa göre hem ekrandaki çizgi sayısı artıyor hem de ötme sıklığı artıyor.

Ama gene de EFHI da duyarlılık UT 139C ye göre az. EFLo yapınca hiçbir sorun yok çok güzel algılıyor voltajı.
 
Kullanım klavuzundaki NCV bölümünün önemli yerinin çevirisidir. Eğer vaktim yok diyorsanız çeviriden önce kısaca söyleyeyim;
-48-220v arası EFHI kademesinde kullanacaksınız. ilk açıldığında karşınıza çıkan ekran, herhangi bir değişikliğe gerek yok.
-xV<48V ise EFLo kısmında kullanması tavsiye edilir. bu kademeye geçmek için sol üstteki SEL/REL butonuna basıyoruz .


1)NCV algılama seviyesi 2'de (varsayılan, LCD "EFHI" gösterir), voltaj aralığı> 48V-220V'tur. Multimetrenin sol üst köşesindeki canlı AC güç kablosunun yakınına yerleştirin. Ölçülen güç kablosunun voltajı algılama seviyesi 2 aralığında ise, sarı gösterge yanıp sönmeye başlayacak ve sesli uyarı aralıklı olarak bipleyecektir. İndüklenen voltajın yoğunluğuna göre, sarı gösterge çeşitli frekanslarda yanıp söner (yoğunluk güçlü olduğunda hızlı yanıp söner) ve zil farklı aralıklarla bipler (yoğunluk güçlü olduğunda aralıklı süre kısadır). LCD, indüksiyon yoğunluğunu zayıftan güçlüye> 220V olarak gösterir"-","--","---","----"., Kırmızı LED yanacaktır.

2)Ölçülen güç kablosu voltajı <48V ise, kullanıcıların algılama seviyesi 1'e geçmek için SEL / REL düğmesine kısa (<2s) basması gerekir (LCD "EFLO" gösterir). Ölçülen güç kablosunun voltajı algılama seviyesi 1 aralığında ise, yeşil gösterge yanıp sönmeye başlayacak ve sesli uyarı aralıklı olarak bipleyecektir. İndüklenen voltajın yoğunluğuna göre, yeşil gösterge çeşitli frekanslarda yanıp söner (yoğunluk güçlü olduğunda hızlı yanıp söner) ve zil farklı aralıklarla bip sesi çıkarır (yoğunluk güçlü olduğunda aralıklı süre kısadır). LCD, indüksiyon yoğunluğunu zayıftan güçlüye "-", "--","---","----"

Nacizane yorumum
:
Ama şöyle birşey var EFHI duyarlılığı bana da az geldi belki de daha çok yüksek voltajlarda kullanım için uygun. Elimde en yüksek 220V var daha yükseği yok olsada yemez :D EFLo da kullanmak daha verimli gelse de öyle bişey ki pc masamın üzerine doğrulttuğumda(yaklaştırmadan) direkt ötmeye başlıyor( KLAVYE,MOUSE)bunlar bile direkt öttürüyor. Yani bu da çok hassas valla anlamadım ortasını bunun :D Ha duvardaki elektrik tesisatını tespit etmede EFLo çok daha verimli baya hassas çünkü.
 
Son düzenleme:
Benim 3 transistör+bakır tel ile yaptığım parça duvardaki tesisatı daha iyi tespit ediyor sanırım.

Aslında böyle bir şeye ihtiyacımız olmaması gerekir.(Özellikle Türkiye'de).

Eskiden elektrik boruları demirmiş. Ve 90 derece yapılıyormuş tesisatlar. Şimdi şu su borusu gibi plastik borular çıkınca elektrikçiler hiç dirsek filan kullanmayıp "bir kuşak bir yol misali" gelişi güzel boruları çapraz filan döşeyip gidiyorlar. En kral inşaat projelerinde bile böyle yapıyorlar. Vaktiyle ev bakmak için inşaatları dolaşırken hepsini görmüş olmuştum.

Halbuki tesisatın yerinin belli olması, çizimdeki gibi olması gerekir. Lakin o koca koca elektrikçiler maalesef bunu yapıyorlar. O sebeple kofra, direk bağlantısı işi filan yoksa kesinlikle eve elektrikçi sokmam.(sırf bu yamuk döşeme sebebiyle) Henüz düzgün tesisat yapanını görmedim.

Almanya, Amerika gibi ülkelerde ise durum daha fecaat. Bizim uzatma niyetine kullandığımız çok telli kalın kabloları bunlar gelişi güzel duvardan geçirip(kanal filan yok), üzerini alçı veya kalekim ile kapatıyorlar. ABD'de de standartlar olmasına rağmen halen kablo kanalının varlığını keşfedemediler. Ahşap duvarların içinden, alçıpanın altından gelişigüzel kablo tesisatı çekiyorlar. Bozulunca üstten kroşeli çekiyorlar.(biz de hanımla hayatta kabul etmez). Gerçi 20 sene önce gittiği abd'den alçıpan'la hava atan türk ustalar var ama neyse işte. Gittikleri zamanki ülke sanıyorlar herhalde..

Vel hasıl bizde şu kablo kanallarını eskisi gibi 90 derece filan yapma işine özen gösterilse bizdeki sistem en iyisi gibi duruyor. Hem böylece ölçü aletinin bu özelliğine pek ihtiyacımız kalmaz.
Her ne kadar bu kestirme yolu malzemeden çalmak için yapıyorlarsa da bir bakıma işe yaradığını düşünüyorum. Çünkü kablonun değişmesi gerektiğinde demir borunun köşesini döndürmeye uğraşmaktansa direk ittirmek daha kolay sanki.
 
Benim açımdan bir NCV nin tek faydalı tarafı, içten kopuk olan bir kablonun tam olarak kopuk yerinin tespit edilmesi. Yoksa prizde veya kabloda enerji var mı anlamında bir faydası olmaz bana. Zaten multimetre veya kontrol kalemi ile bakacağım orada voltaj var mı yok mu diye.
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,787
Mesajlar
98,997
Üyeler
2,464
Son üye
s4met

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top