UV ışık karakterizasyonu için spektrometre

Bunları 28 mesaj önce söyledim ama Timur un çok dollar ı var sanırım :katil1:
Bu delikli ızgarayı tasarlayan bilim adamı ilk önce tellerden yapmış
Bu verdiğim üniversitede linkindend adamların 20 civarı spektrometreleri var en azından ışık için spektrometre ler hakkında bilgileri vardır herhalde
satanı test yapanı falan biliyorlardır :)

Çok dolarım olsa şimdiye almıştım FLAME-UV yi. Kesin işime yarayacağından eminim. Ama bu spektro fotometreler ile olmaz. Sen onun içindeki kaynağın her dalgaboyunda sabit bir çıkış vereceğini varsayıyorsun. Bu doğru olmayabilir. Onu üreten firma, o lambanın grafiği devenin hörgücü gibi bile olsa onu yazılımda normalize eder, çünkü lambayı yapan o. Ama ben kullandığım zaman o hörgücü bilmediğim için normalize edemem.
 
Bu arada gök cisimlerinde nelerden oluştuğunu nasıl anladıklarını bu videoda gösteriyor
Süper video

 
Timur bana öyle geliyorki detaylarla çok zaman kaybediyorsun. 20 yıllık bir spektrofotometreyi 100 dolara alıp bir sürü testler yapabilirdin.Adamlar 60 yıl önce 340-950 nm de ölçüm yapan cihaz yapmış tüm dünyayada satmışlar.
İşte bu cihaz:
https://en.wikipedia.org/wiki/Spectronic_20

Video nasıl çalıştığını izah eden animasyon En azından ızgarası falan var
Şimdi sen yazarsın bunda renkli camlar kullanılmış diye animasyon digital olan sonraki versiyonlarına ait
Neyse sana kolay gelsin
(Hamamatsu cevap yazarsa özelden copy paste yaparım)

 
Timur bana öyle geliyorki detaylarla çok zaman kaybediyorsun. 20 yıllık bir spektrofotometreyi 100 dolara alıp bir sürü testler yapabilirdin.Adamlar 60 yıl önce 340-950 nm de ölçüm yapan cihaz yapmış tüm dünyayada satmışlar.
340-950nm kolay. Onu evde DVD ve webcam (veya cep telefonu) ile de yapabiliyorsun. Sorun UV ölçümü.
 
340-950nm kolay. Onu evde DVD ve webcam (veya cep telefonu) ile de yapabiliyorsun. Sorun UV ölçümü.
Burda da adamlar 53 micrometreyi cetvelle ölçüyorlar.Trigonometri ile çözüyorlar .


Bu ızgaralı delikleri adam 1800 lü yıllarda teller kullanarak yapmış çıkan siyah noktaların ne olduğuna cevap verememiş .Aslında o dalga boylarını gösteriyormuş
Demek istediğim eğer trigonometrik temeli anlaşılırsa başka cihazlardaki malzemlerle de çözülebilir
 
Son düzenleme:
Timur
Sana gönderdiğim o pdf in spektrometreler kısmında Ocean firmasından örnek verdiğin spektrometre ler kalbrasyonlarını kendileri ayarlıyorlar (yada çok fazla ihtiyaçları yoktur)gibi bir cümle var.
Bir diğer konuda ızgaraların açısının cosinüsü ile delik sayısı arasında mantıklı bir oran olması gerekir diyor
Kısaca gördüğüm kadarıyla çok hassas ve karmaşık bir konu
 
PDF için teşekkürler. Okuyacağım bunu ondan sonra yorum yazayım. Benim sanırım bu konuda baya materyal okumam lazım, çok bilgi eksiğim var.

Işık kaynağı kalibrasyonu ile ilgili şöyle birşey aklıma geldi. Bakalım siz ne diyeceksiniz. Bir ışık kaynağının ne kadar ışınım yaptığını anlamak için kalibre edilmiş bir ışık ölçere ihtiyacımız var. Bir ışık ölçeri kalibre etmek için de kalibre edilmiş bir ışık kaynağına ihtiyacımız var. Ve şu anda bende ikiside yok :katil2:

Ama eğer çok hassas ve yüksek doğruluklu sıcaklık ölçümü yapabilirsek belki de bir ışık kaynağını kalibre edebiliriz. Işığı iyi soğuran bir yüzeye ışığı gönderiyoruz, sonra da o yüzeyin sıcaklık değişimini ölçüyoruz. Bu değişim, o yüzeye gelen ışığın yaptığı bir değişim olacak. Eğer bu ısı değişiminden ışıma miktarını hesaplayabilirsek kalibrasyonu yapabiliriz.

Burada benim merak ettiğim soru şu: Diyelim 200 nm lik bir ışık kaynağını yüzeye yönlendirdik, 0.1 °C değişim yarattı. Sonra 400 nm lik bir ışık kaynağını yüzeye yönlendirdik ve gene 0.1 °C değişim yarattı. Buradan, bu iki ışının şiddetinin aynı olduğunu söyleyebilir miyiz? Eğer söyleyebilirsek, çok hassas bir termometre ile çok iyi kalibre edilmiş ışık kaynağı yapılabilir.
 
Spektrometre sonunda elime ulaştı. Daha deneme yapmadım, yazılımının da kurulması gerekiyor.

IMG_20210130_160332.jpg


IMG_20210130_160922.jpg
 
İnfrared bölgeyi kapsamıyor bu. 650 nm ye kadar algılama yapabilir. Senin ölçeceğin ışığın dalgaboyu belli mi?
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,848
Mesajlar
99,751
Üyeler
2,482
Son üye
ilker29

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top