Uzaktan Kumandalı Arabalar

AlpNart

Yeni Üye
Katılım
29 Ağustos 2023
Mesajlar
8
Merhaba ben Alp Nart. 8 yaşındayım ve aranızda yeniyim. Resimde gördüğünüz gibi malzemelerim var ve bunlardan uzaktan kumandalı bir araba yapmak istiyorum. Elektronik hakkında büyük merak sahibiyim. Fakat pek bilgim yok. Sizce bu aletlerle nasıl bir uzaktan kumandalı araba yapabilirim? Daha önce multimetre kullanımı ve vida söküp takmak gibi bazı basit şeyleri yapmayı biliyorum. Fakat bu arabanın yapımı için size danışmak istedim.

Arduino yada Respberry Pi Pico ve modülleri gibi parçalarım var. Havya, osiloskop, güç kaynağı gibi ekipmanlarımız da var. Bunlar ile bu arabayı kontrol etmek istiyorum. Yaşıma uygun olmayan cihazların kullanımı konusunda babamdan yardım alabilirim.

Sizce bu arabayı hangi (Bluetooth, WiFi gibi kablosuz) yöntemle kontrol etmeliyim?

20230910_171754.jpg
20230910_180007.jpg
 
@AlpNart foruma hoşgeldin. Ödevlerini aksatmadan, projelerinde başarılar dilerim.
 
Hoşgeldin Bluetooth ile başla bakalım o aracın içine sığacak bir Arduino çeşidi ve sürücü seçmen gerekecek aracın ön ve arka kısımlarına 2 öne 2 arkaya mantar LED de eklersen tadından yenmez
 
BT kullanirsan iletisim mesafen 10 metre ile kisitlanir. Ayrica BT sinyalleri engel asmada wi-fi'ye gore daha basarisiz. Wi-fi'nin dezavantaji ise BT'ye gore daha fazla enerji harcamasi. Kara ve deniz araclarinda agirlik cok onemli degil, ucan araclar icin ise mesafe konusu enerji tuketiminden once geliyor. Yapacagin araca gore bunlari goz onune almalisin. BT iletisim protokolu araclardan cok birbirine surekli yakin duraak cihazlarin iletisimi icin daha oncelikli. Araclar icin wi-fi daha kulalnisli olacaktir.
 
Yazdığınız şeyler için teşekkürler. Hepsini okudum ve değerlendirdim. Bu nedenle içine koyacağım şeyleri sığdırabilmek için arabamı büyüttüm. Ayrıca kumandayı da daha iyi olduğunu düşünüp değiştirmek istedim. Tavsiye ve yorumlarınız için tekrar teşekkür ediyorum.


20230910_185735.jpg
 
Arabamı Wi-Fi ile yapmaya karar verdim. @ibrahimcelik 'in tavsiye ettiği gibi önde ve arkada iki tane LED ışık takmaya karar verdim. Zaten kumanda 2 tane buton, gaz ve yön çubukları mevcut.
 
ilk kumandan 27Mhz. İkinci kumandanın ne olduğu belli değil. ilk kumandayı baz alacak olursan araca 27Mhz bir alıcı yerleştirip kumandadan gelen verileri alabilmen ve bu verileri işleyebilmen lazım. Muhtemelen bunu yapacak hazır devreler vardır internette.

Eğer bluetooth ile bir proje yapmak istiyorsan elindeki kumandalar pek işe yaramaz. Ayrıca kumanda da yapman gerekir. Yada en azından elindeki kumandayı kullanarak bluetooth dan veri gönderebilecek şekilde değiştirmen gerekir. Öncelikle bluetooth ile veri gönderip almayı en azından breadboard üzerinde öğrenmeni tavsiye ederim. Bunu başardıktan sonra devrelerini kumandaya ve araca monte eder ve kodlarını ona göre yazabilirsin.
 
selam, elide ultrasonik sensörler veya kamera varmı sanırım raspery var bununla otomon sürüşe geçebilirsin
 
Tebrikler @AlpNart
Bayağı da çok Arduino kitlerin varmış.:)
Nickinde seçtiğin tahta zımparalama fotoğrafında süper.

Ufak bir tavsiye havyayı pek şimdilik kullanma, devrelerini protoboardlarda yap(Tabi arabada kullandığın devrelerde lehimli olmalı)
Kolay gelsin
 
Merhaba. Forumda uzun zamandır yoktum. Çünkü derslerimle meşguldüm.

Bugün fırsat bulup babamla arabam üzerinde çalıştık. Daha önce de bazı kod denemeleri yapmıştım ama foruma yazamadım. O kodlarda arabamın hız, ışık ve yön kodunu da yazdım. Geriye sadece birazcık eksik var . Onu da tamamlayıp arabanın kumanda kodları ve mekanik işleririni de hallettikten sonra arabamla oynayabileceğim.

Bugün babamla kumanda kontrolü için bir protokol geliştirdik. Bu protokolde veri iletimini tren gibi vagonları olan bir paket gibi düşündük. Trenin lokomatifi, vagon sayını bildiriyor. Bu sayede veri trenimize istediğimiz kadar vagon ekleyebiliyoruz.
Bir vagon içinde ise farklı degişkenler ve komutlar gönderiyoruz.
 
Arabanın çalıştığını ve kumanda ile kontrol edildiğini görmek istiyorum. ilerleme katedince video at :)
 
Merhaba. Forumda çok uzun zamandır yoktum. Ama bu durumda arabam ile ilgili çok iyi iki gelişme kaydettim. Bunlar şunlardı;
1- Onparmak yazmayı öğrendim.
2- Kumandanın mekanik işlerine başladık.
Bu iki gelişmeyi sizler ile paylaşmak istedim. Arabam bitirince nasıl olacak şimdiden çok merak ediyorum. Arabayı bitirince okulda sunmak istiyorum. Nasıl fikir? Bence harika. Hedeflerime ulaşacağıma inanıyorum. Desteklerinizi bekliyorum. Herkese iyi günler diliyorum. HEH HEH HEH.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,885
Mesajlar
100,426
Üyeler
2,493
Son üye
cym247

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top