Selam !
Bugün kullanarak Excel dosyalarında veri işleme konusunu anlatmak istiyorum. Aşağıda, adım adım bir rehberle nasıl yapılacağını bulabilirsiniz.
linux kullanıyorum örneklerimi linux içindir (exel programını bilmiyorum ctrl+n dışında onun için bu işlemleri python ile yapıyorum)
Eğer Linux kullanıcısı iseniz, verdiğim örnekler direkt olarak Linux ortamında çalışacak şekilde düzenlenmiştir. Ayrıca, Python kodlarını terminale yazdığınızda çalıştırabilir ve sonuçları gözlemleyebilirsiniz.
örnek 4 veri var ama bu gerçek dünyada 140000 yada 14.000000 olabilir exelde yada .csv ile uğraşırken bu kodlar çok işinize yarıyacak
Örnek exel dosyası içeriği
| Ad | Yas | Maaş |
| Ahmet | 25 | 5000 |
| Mehmet | 30 | 6000 |
| Ayşe | 28 | 5500 |
| Fatma | 35 | 7000 |
Pandas Kütüphanesini kurun
Excel Dosyasından Veriyi Okuma filtreleme ve kayıt
kodu çalıştırdıgınızda kod verileri içe aktarır (ornek_veri.xlsx) gerekli filtreleri kullanır ben "> 5000 kullandım" ve istediğiniz veriyi başka bir yere (islenmis_veri.xlsx) kaydeder
bunu yaşı adı gibi değişşik şekillerde filtrreliye biliriz
ahmetin 5001 olsa idi oda listeye girerdi kodu ve çalışma mantığı basittir aklınıza takılanları sormakdan çekinmeyin
Bugün kullanarak Excel dosyalarında veri işleme konusunu anlatmak istiyorum. Aşağıda, adım adım bir rehberle nasıl yapılacağını bulabilirsiniz.
linux kullanıyorum örneklerimi linux içindir (exel programını bilmiyorum ctrl+n dışında onun için bu işlemleri python ile yapıyorum)
Eğer Linux kullanıcısı iseniz, verdiğim örnekler direkt olarak Linux ortamında çalışacak şekilde düzenlenmiştir. Ayrıca, Python kodlarını terminale yazdığınızda çalıştırabilir ve sonuçları gözlemleyebilirsiniz.
örnek 4 veri var ama bu gerçek dünyada 140000 yada 14.000000 olabilir exelde yada .csv ile uğraşırken bu kodlar çok işinize yarıyacak
Örnek exel dosyası içeriği
| Ad | Yas | Maaş |
| Ahmet | 25 | 5000 |
| Mehmet | 30 | 6000 |
| Ayşe | 28 | 5500 |
| Fatma | 35 | 7000 |
Pandas Kütüphanesini kurun
terminale:
pip install pandas
Excel Dosyasından Veriyi Okuma filtreleme ve kayıt
örnek python kodumuz:
import pandas as pd
dosya_yolu = 'ornek_veri.xlsx'
df = pd.read_excel(dosya_yolu)
print("Başlangıç Verisi:")
print(df)
secilen_veri = df[df['Maaş'] > 5000] #maaşı 5000den fazla olanları ayırmak için
print("\nMaaşı 5000'den Büyük Olanlar:")
print(secilen_veri)
kayit_yolu = 'islenmis_veri.xlsx'
secilen_veri.to_excel(kayit_yolu, index=False)
kodu çalıştırdıgınızda kod verileri içe aktarır (ornek_veri.xlsx) gerekli filtreleri kullanır ben "> 5000 kullandım" ve istediğiniz veriyi başka bir yere (islenmis_veri.xlsx) kaydeder
bunu yaşı adı gibi değişşik şekillerde filtrreliye biliriz
kodumuzun terminal çıktısı:
Başlangıç Verisi:
Ad Yas Maaş
0 Ahmet 25 5000
1 Mehmet 30 6000
2 Ayşe 28 5500
3 Fatma 35 7000
Maaşı 5000'den Büyük Olanlar:
Ad Yas Maaş
1 Mehmet 30 6000
2 Ayşe 28 5500
3 Fatma 35 7000
ahmetin 5001 olsa idi oda listeye girerdi kodu ve çalışma mantığı basittir aklınıza takılanları sormakdan çekinmeyin
Son düzenleme: