Benim pc nin datasheet'i içinde herşeyi yazıyor. Yalnız chipseti göremedim. Yanlış hatırlamıyorsam ıch9 du. Pc açılınca bakıcam.Hayır.
Başka bir linux sürümü.
@taydin abi bize kızabilirse de mecburen LUBUNTU sürümünü önereceğim.
Böylece benim sistem ile senin sistem özdeş olacağı için karşılıklı istişare ederek birbirimize yol gösterebiliriz.
Ancak şu önemlidir.
Kafana göre şu sürüm hoş şu sürüm gözelmiş diyip sürüm seçemezsin.
Bir linux sürümü de donanımlar ile doğrudan alakalıdır.
Elindeki sistem QUAD işlemcili olduğuna göre yeni sürümleri önermiyorum.
Öncelikle anakartının teknik özelliklerini tek tek belirtmelisin.
Chipsetin ICH10R ise nispeten üst seviye yeni sürümleri kurabilirsin. Ancak eski ise yeni sürümlerde sorunun çok olacaktır.
Ne yapacam ben ikinizin arasındaLinux öğrenebilmenin tek yolu komut satırını iyice öğrenmek ve sabırla kurcalamaya devam etmek. Bir gün uğraştım, olmadı, olmayacak diyorsan o zaman zaten Linux sana göre değil. Komut satırında işi çözemiyorsan, onun üzerine bir sürü katman oturtan, ve her katmanın da ne halt ettiği belli olmayan grafik arayüzünden mi çözeceksin?
Donanımsal olduğunu sanmıyorum abi. Ben nvidia driver'ını yüklerken çok kurcaladım konsoldan. Çekirdek bilmem nesini kapatmak lazımmış. Kara listeye bişeyler eklemek lazımmış derken baazı dosyaları sildim ellam.Senin sistem arada bir takıldığına göre, daha önce boot edip artık boot etmediğine göre temel bir donanımsal problem var. Belki de o SSD artık doğru çalışmıyor. Donanımın çalıştığını da nasıl garanti edeceksin tahmin et? Evet bildin, hemen açılıştan sonra grafik arayüzüne girmeden, komut satırından![]()
Abi CTRL + ALT + F1 yapınca direk komut ekranına çıkıyor(tam ekran). Oradan geri masaüstüne hangi komut dönüyor? Ne yaptıysam oradan dönemedim geri. Sonra reset atıp masaüstüne döndüm. Sonra nvidia driverı ile ilgili netten okuduğum bir komutu girdim. Bayağı bir işlem yaptı. Sonra reboot yaptım ama bir daha grafik arayüzüne hiç giremedim. Muhtemelen halihazırda olan driveri da sildim kaldım ortadaBir de sistem takılıp kalıyorsa ve power off/on yapmak zorunda kalıyorsan, bunun iki sebebi olabilir: Ya bug'lı bir aygıt sürücüsü çakıldı (NVIDIA'nın açık kaynak olmayan driver'larını yüklediysen bu durum olabilir) veya donanımsal bir sorun var. Başka şekilde, mesela bir uygulamanın kendisi bir PC yi çökertemez. Ama o uygulama bir aygıt sürücüsünden talepte bulunabilir ve o aygıt sürücüsü de sistemi çökertebilir.
Neden abi?Kurmamışsın gibi.
Bir linux sistemde sürücü yüklemek öyle terminalde yapılabilecek iş değil.
Ben bilmediğim için söylenip duruyorum.
Ama bir örnek gösterseniz de baksak nasıl yükleniyor?
benimdriver.ko
diye bir driver dosyamız var. Bunu /lib/modules/<linux versiyonu>/
altında uygun bir dizine koyuyorsun. Mesela benim sistemde:# cp benimdriver.ko /lib/modules/4.9.0-11-amd64/misc
# depmod -ae
# modprobe benimdriver
Bu yüklenilen sürücü versiyonunun ne olduğunu anlayamadım.
Beraberinde bazı kütüphaneler ve CCC gibi uygulamaların yüklenilip yüklenilmediğini hala anlayamadım.
synaptic
içinden aratabilirsin. Veya komut satırından root@bonsai:~# apt search radeon
Sorting... Done
Full Text Search... Done
atitvout/oldstable 0.4-13 i386
ATI TV Out Support Program
firmware-amd-graphics/oldstable,oldstable,now 20161130-5 all [installed]
Binary firmware for AMD/ATI graphics chips
gatos/oldstable 0.0.5-19 i386
ATI All-in-Wonder TV capture software
libdrm-radeon1/oldstable,now 2.4.74-1 amd64 [installed,automatic]
Userspace interface to radeon-specific kernel DRM services -- runtime
libdrm-radeon1-dbg/oldstable 2.4.74-1 amd64
Userspace interface to radeon-specific kernel DRM services -- debugging symbols
radeontool/oldstable 1.6.3-1+b1 amd64
utility to control ATI Radeon backlight functions on laptops
radeontop/oldstable 0.9-1+b1 amd64
Utility to show Radeon GPU utilization
rovclock/oldstable 0.6e-7+b1 amd64
utility to control frequency rates of your Radeon card
xserver-xorg-video-amdgpu/oldstable,now 1.2.0-1+b1 amd64 [installed,automatic]
X.Org X server -- AMDGPU display driver
xserver-xorg-video-amdgpu-dbg/oldstable 1.2.0-1+b1 amd64
X.Org X server -- AMDGPU display driver (debugging symbols)
xserver-xorg-video-ati/oldstable,now 1:7.8.0-1+b1 amd64 [installed,automatic]
X.Org X server -- AMD/ATI display driver wrapper
xserver-xorg-video-ati-dbg/oldstable 1:7.8.0-1+b1 amd64
X.Org X server -- AMD/ATI display driver wrapper (debugging symbols)
xserver-xorg-video-radeon/oldstable,now 1:7.8.0-1+b1 amd64 [installed,automatic]
X.Org X server -- AMD/ATI Radeon display driver
xserver-xorg-video-radeon-dbg/oldstable 1:7.8.0-1+b1 amd64
X.Org X server -- AMD/ATI Radeon display driver (debugging symbols)
root@bonsai:~#