Wegstr ile ilk özgün PCB denemesi

taydin

Timur Aydın
Staff member
Kazıma yöntemi ile PCB üretmedeki tüm süreçleri tecrübe etmek için basit bir PCB hazırlayacağım. Bu iş için akım sınırlama ve voltaj ayarlama özelliği olan temel bir güç kaynağı kullanacağım. Hem THT hem SMD komponent kullandım özellikle. Soldermask ve kalay kaplama da olacak.

1734302652939.png

Aslında kullanılan transistör yapısı darlington, ama PCB ye harici olarak darlington bağlanmış transistör uçlarını getireceğim, çünkü hazırda var.

1734302814673.png

Koyu renkli yerlerin alanı büyük. Sadece sınırları kazımak lazım

Neticede öyle olacak zaten. Ama bunu Kicad PCB tasarımına yansıtmanın bir yararı yok. İstesen bile tam olarak nasıl görüneceğini ayarlamak zor olur. Ancak pcb2gcode çıktısına bakıp onu bir şekilde Kicad'e geri vermek lazım.

pcb2gcode ulp scripti çalıştırıldığında tüm yüzeyi bakıra çeviriyor. Sadece ara boşluk olacak şekile çeviriyor.

Biraz da antrenman olsun diye birkaç kere track'leri söküp tekrar yaptım. Özellikle SMD pad'den geniş yol çıkmak için değişik bir taktik kullandım. Önce ince yol ile biraz ilerleyip sonra kalın yola geçtim. Bir de kartı söküp tekrar yerine takmak için referans delikleri koydum.

1734883638635.png

test amaçlı pcb boş bölgeye 1-2 cm uzunluğunda yatayda ve dikeyde 0.05mm, 0.1mm, 0.15mm, 0.2 mm gibi yollar eklenebilir.
hatta 0.15mm köşe yol ve eğimli dönen yol eklemek de güzel bir test olur. gene 1-2-3 mm çaplarında pad daireler de eklenebilir.

Evet limitleri de test edeceğim. Ama önce basit PCB ihtiyacımı giderecek seviyede prosedürü öğrenmem lazım.

Forum istatistikleri

Konular
7,116
Üyeler
2,883
Son üye
alemrans

Son kaynaklar

Son profil mesajları

az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Back