XL4016 ile hazır akü şarj devresi ve doğrultucu

TA3UIS

Doğan
XL4016 Akü şarj devresi için bir doğrultucu yaptım.
22VAC ile besleyip doğrulttuktan sonra osiloskop çıkışına bakacağım.

WhatsApp Image 2025-02-08 at 14.42.52.jpeg

WhatsApp Image 2025-02-08 at 14.42.51.jpeg

Bağlantıda sorun mu var acaba kondansatör patlamak üzereyken son anda devreyi kestim :cheeky1:
Kondansatör eksi ucu diyot artı uca, kondansatör artı ucu da diyot eksi uca bağladım.

WhatsApp Image 2025-02-08 at 15.38.13.jpeg
WhatsApp Image 2025-02-08 at 15.38.51.jpeg

kondansatörü ters bağlamışsınız. kondansatörün artı ucu diyotun artı ucuna, eksi ucu diyotun eksi ucuna bağlayacaksınız.

Dikkat ederseniz kondansatörlerin artı yazan uçları köprü diyodun katot tarafına yani pozitif voltaj tarafına bağlı.

Cızırdamasının başka sebebi ne olabilir ki zaten, 2 parça eleman var altı üstü.

Diyotların + ucu - ucu olmaz. Böyle ifade etmeye çalışırsanız anlaşmak zorlaşır. Diyotların anodu katotu olur. Multimetre ile ölçerken pozitif voltaj görmek isterseniz anot ucuna kırmızı katot ucuna siyah probu koyarsınız. Ama bu diyotun + - ucu olduğu anlamına gelmiyor.

Diyotların + ucu - ucu olmaz. Böyle ifade etmeye çalışırsanız anlaşmak zorlaşır. Diyotların anodu katotu olur. Multimetre ile ölçerken pozitif voltaj görmek isterseniz anot ucuna kırmızı katot ucuna siyah probu koyarsınız. Ama bu diyotun + - ucu olduğu anlamına gelmiyor.
Anot ve Katot yazmam gerekirdi o konuda haklısın.

Doğrultucu devreye 24V verdim.
Elektronik yük ile 3A çektim.
Osiloskop ekranında aşağıdaki gibi bir dalgalanma oluştu.

Kondansatör olarak 2200uF kullandım, acaba daha yüksek bir kapasiteli kondansatör kullanmam dalgalanmayı daha iyi yapacağı kesin ama bu dalgalanmaları ne derece yok eder?

Benim ihtiyacım olan XL4016 modülünün 14.4V 3A stabil çıkış vermesini sağlamak.
Sonraki aşamada XL4016 modülünü bu doğrultucu ile besleyip çıkıştaki dalgalanmaya bakmak.

WhatsApp Image 2025-02-08 at 17.15.39.jpeg

WhatsApp Image 2025-02-08 at 17.16.05.jpeg

Son düzenleme:
Ölçümde bir hata mı var acaba? Negatif gerilim nasıl çıkıyor?

köprü diyotlarda + yazan uç pozitif gerilim çıkışı, - yazan uç ise negatif taraftır. yani kondansatör ters bağlı.
bağımsız diyotlarda anot-katod olarak. katod ucu işaretlidir. karışıklık buradan kaynaklanıyor.

bu arada o kond. ısınıp şiştiyse artık hasar görmüştür ve tekrar kullanmamak gerekir.

3A cekecek olsan 5v dalgalanma olsun desen 5*10000/5=10 Bin UF baglaman lazim.

Fakat aku sarjinda voltajin akimin ripilli olmasi cok onemli degil.

köprü diyotlarda + yazan uç pozitif gerilim çıkışı, - yazan uç ise negatif taraftır. yani kondansatör ters bağlı.
bağımsız diyotlarda anot-katod olarak. katod ucu işaretlidir. karışıklık buradan kaynaklanıyor.

bu arada o kond. ısınıp şiştiyse artık hasar görmüştür ve tekrar kullanmamak gerekir.
Diyot ta çatladı, kondansatör de çuffff oldu, değiştirdim.

3A cekecek olsan 5v dalgalanma olsun desen 5*10000/5=10 Bin UF baglaman lazim.

Fakat aku sarjinda voltajin akimin ripilli olmasi cok onemli degil.
Akü şarjında önemli olmasa da daha düz olmasını tercih ederim, başka yerde de kullanabilirim çünkü doğrultucu devreyi.

Trafo 7A, akü 3-5 A çekecek ama ben devreyi değiştirerek baştan kuracağım.
2 adet 10.000 uF bağlayıp, köprü diyota da soğutucu ekleyeceğim tekrar test yapacağım.

Aldandığım nokta da tam burada oldu tespit ettiğin gibi.

KBU1010 gibi tek paket içinde doğrultan diyotlarda anot ve katota kondansatör birebir bağlanacak.
4adet 1N4007 gibi diyotlarda doğrulturken de kondansatör tam tersi bağlanacak.
Aldandığım ve sonradan farkettiğim durum bu oldu.

akü şarj devrelerinde tam dc gerek yok. aküdeki fosfatlaşma dedikleri bir olay var. onu sökmek için frekanslı voltaj uyguluyorlar. mesela direk 220V şebeke gerilimine bir köprü diyot bağlayıp diyota seri bağlanmış 15Mf kondansatör gibi. piyasada satılan alifatör diye bir cihaz var. ondaki yapım mantığıda tam dc değil. ripıllara takılmayın isterseniz.

Son düzenleme:

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,347
Üyeler
2,977
Son üye
ykurt52

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back