XL4016 ile hazır akü şarj devresi ve doğrultucu

Bağlantıda sorun mu var acaba kondansatör patlamak üzereyken son anda devreyi kestim :cheeky1:
Kondansatör eksi ucu diyot artı uca, kondansatör artı ucu da diyot eksi uca bağladım.

40183 eklentisine bak
Bağlantıda hata var dikkat ettiyseniz. O yüzden aşırı akım çekip şişmiş kondansatör.

Akü şarjı için kullanacaksanız metal gövdeli soğutması daha kolay bir diyot (ya da köprü diyot) tercih edin.

Trafo 7A, akü 3-5 A çekecek ama ben devreyi değiştirerek baştan kuracağım.
2 adet 10.000 uF bağlayıp, köprü diyota da soğutucu ekleyeceğim tekrar test yapacağım.
5A cekilecekse kopru diyot uzerinde 7-8W kadar guc harcanir. Sarj islemi uzun bir islem. Ben olsam metal kilifli, 35A gibi yuksek guclu olan koprulerden kullanirdim.

100Hz'de 1A yukte 10.000uF ile 1V dalgalanma gorursunuz. Bu da 20.000uF'ta 5A'de 2,5V demek. Buna gore planlamalisiniz. Kullandiginiz koprunun ve kondansatorun min. 50V olmasina dikkat edin 22VAC trafo kullanacaksaniz.

Dc gerilim içindeki dalgalanmaları gözlemlemek için AC kuplaj daha doğru bir seçenek değil miydi?
Bende bu şekilde kullanıyorum. Hatta multimetrenin mV konumu bile daha fazla / daha az salınım olduğu hakkında bilgi verebilir. Ben negatif gerilim sorusuna yorum olarak yazmıştım.

Şunu alayım sağlam bir şey olsun.
Bir daha akü ne zaman biter orası da muamma.
Etrafta eş dost komşu çok gerçi, rica etsem koşacak bir ton kişi var, elde imkan varken insanları durdup dururken de rahatsız etmenin de bir manası yok.

1739041276265.png

Şunu alayım sağlam bir şey olsun.
Bir daha akü ne zaman biter orası da muamma.
Etrafta eş dost komşu çok gerçi, rica etsem koşacak bir ton kişi var, elde imkan varken insanları durdup dururken de rahatsız etmenin de bir manası yok.

40194 eklentisine bak

Bu diyotların hep dandik modeline mi denk geldim nedir bilmiyorum ben bir kaç amper bile çeksem çok ısınıyorlar. 35 amper hak getire üstüne tava koy yemek pişir yani...

Herhalde benim şanssızlığım.

Bu diyotların hep dandik modeline mi denk geldim nedir bilmiyorum ben bir kaç amper bile çeksem çok ısınıyorlar. 35 amper hak getire üstüne tava koy yemek pişir yani...

Biraz büyükçe bir soğutucu kullanırsanız, 7-8 Amperde sorun yaşamazsınız diye düşünüyorum.

Son düzenleme:

Gercekten asiri isiniyorlar. Sogutucu baglamak gerekiyor. Bunlar yerine simdi alternatif olarak Mosfet koprusu kullanmaya basladilar diye biliyorum. Ama Turkiye'de yok galiba.

Konusu surada imis: https://mekatronik.org/forum/threads/ideal-kopru-diyot-ltc4320-aot290l.5799/

Biraz büyükçe bir soğutucu kullanırsanız, 7-8 Amperde sorun yaşamazsınız diye düşünüyorum.

Evet büyük bir soğutucuya bağladım.

Benim merak ettiğim bu köprü diyotu sınır değerlere yaklaştırsak ne olur.

1000 volt 35 amper.

İlk test için mesela 30 amper 100 volt nasıl hadi 1000 voltlara çıkmayalım. Nasıl davranır?

Öneri varsa alabilirim...

Diğer önerilere ek ben şöyle düşünüyorum.

Smps çıkışlarında kullanılan hızlı diyotlardan uygun akımda 4 tane yada ikili diyotlardan 2 tanesi ile köprü doğrultucu yapılabilir. Bunların iletim voltajı düşük olduğu için atık ısıları da az olur diye düşünüyorum.

Evet büyük bir soğutucuya bağladım.

Benim merak ettiğim bu köprü diyotu sınır değerlere yaklaştırsak ne olur.

1000 volt 35 amper.

İlk test için mesela 30 amper 100 volt nasıl hadi 1000 voltlara çıkmayalım. Nasıl davranır?
1000V'luk diyot ornegin 220V'u DC'ye cevirebilir. Iki ters faz arasinda max. 650V oluyor. Ama 380V'u bu diyotla kontrol edemezsiniz. 1000V'u asiyor Vpp'si. Bunun disinda 30A akim icin uzerinde 30*1,3 = 40W harcanacak yaklasik. Aktif sogutma gerekebilir. 50V'la da kullansaniz 220V'u da cevirseniz akim ayni iken uzerinde harcanacak guc ayni olacak tabii.

İki farklı firma, iki farklı marka, iki farklı fiyat.

Hangisini tercih edersiniz?

DC Corp. vs MIC marka.

1739095049090.png

1739095114662.png

35A 1000V sinirlarindan cok uzakta calisacaksan ucuz olani denenebilir.

Ucuz olanin cakma olma ihtimali cok yuksek.

Besleyecegin cihaz kritik bir seyse riske girme. Ote yandan pahali olanin cakma olma ihtimali var mi?

Yurt disi sitelerde fiyati daha da pahali.

Gecmis yillarda bu diyodun ici getirtilip Turkiyede paketlendigi soyleniyordu.

O zaman hiç riske girmeyeyim, elimdeki KBU1010 ile idare edeyim.
KBU1010 3A de ısınmasa o da sorun olmayacak aslında.
Akü şarjı tekrar lazım olursa yüksek amperlerde kullanacağım zaman bir fan ile soğuturum, soğutucu monte etme imkanı yok galiba KBU1010 a.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,347
Üyeler
2,977
Son üye
ykurt52

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back