Yarım kalmış, başlanmamış projeler. Dağınık malzemeler ile başım dertte

smyomekatronik

Aktif Üye
Arkadaşlar merhaba, ipin ucunu bir kaçırdım şimdi toparlanamıyorum. Yarım kalmış bir sürü devreler var, devreyi bitirmemişim başka bir devreye başlamışım. Proje için malzeme almışım fakat yapmamışım, malzemeyi niçin aldığımı bile unuttum, malzemeler, alet edevatlar dağınık vaziyette kutuların içinde. Motivasyon -1000, nerden nasıl başlamalıyım, bir yol gösterin bana.

Yarım bırakılan işe tekrar hızlıca başlanabilmeli.. Mesela plakete 10 parçalı bir devre monte edilecek ama işin ortasında bırakıldı. Tekrar başlandığında kalınan yerden hızlıca devam edilmeli. Yani sadece havyanın fişi takılıp devam edilebilecek şekilde.. Mümkünse bu şekilde birkaç çalışma noktası olmalı..
Aksi halde insanda heves meves kalmıyor.. üşengeçlik oluyor.. Her çalışma noktasında not defteri olabilir.. İşin donduğu yerden tekrar devam ederken hatırlatıcı ufak notlar..
Benim aklıma bunlar geliyor..

Yarım bırakılan işe tekrar hızlıca başlanabilmeli.. Mesela plakete 10 parçalı bir devre monte edilecek ama işin ortasında bırakıldı. Tekrar başlandığında kalınan yerden hızlıca devam edilmeli. Yani sadece havyanın fişi takılıp devam edilebilecek şekilde.. Mümkünse bu şekilde birkaç çalışma noktası olmalı..
Aksi halde insanda heves meves kalmıyor.. üşengeçlik oluyor.. Her çalışma noktasında not defteri olabilir.. İşin donduğu yerden tekrar devam ederken hatırlatıcı ufak notlar..
Benim aklıma bunlar geliyor..
Akşamları 1-2 parça ile uğraşıp bir saat günün yorgunluğunu atmak bana iyi geliyor. Ertesi gün devam. Bunun için evde ayrı bir olmalı. Başka türlü dağınıklığa sebep olduğu için uğraşmak istemiyor insan.

Akşamları 1-2 parça ile uğraşıp bir saat günün yorgunluğunu atmak bana iyi geliyor. Ertesi gün devam. Bunun için evde ayrı bir olmalı. Başka türlü dağınıklığa sebep olduğu için uğraşmak istemiyor insan.
Benimde ufak bir odam var, masada ufak. Malzemeler kutuların içinde, kutuları çıkar malzemeleri ara, biraz çalış tekrar kutuya koy.

Zaten çalıştığınız bir iş varsa hobi için pek vakit kalmayacaktır. Sabah git akşam gel. Haftasonu bayram tatili gibi zamanlarda ilgilenmek üzere ciddi bir proje olması gerekir. Bu da motivasyon gerektirir.

Motivasyon var mı?
ARGE yapmak. Üretim planlamak? Mevcut iş devam ederken bunu yapabilir ve sipariş alırsanız, hemen istifa edip kendi işinize geçebilirsiniz.

Hobi için dert edecek durum yok. Yaptırım yok. Zarar yok. Hafta sonu mangal yapın. Güneşli havada 1 saat yürüyün.

Kısaca hobi, motivasyonu, yaptırımı olmadığı için böyledir. "Malzemeyi değerlendirmek" için proje yapmayınız. Başka bir motivasyon ile proje yapınız.

Son düzenleme:
Bu dağınıklığı çözmek için elektronikstok.com adında bir bileşen takip sistemi geliştirdim. Beş yıldır zaman zaman üzerinde çalıştım ve sonunda işe yarar hale getirdim.

Fakat şimdi çocuklar büyüdü, işler yoğunlaştı; hobime vakit ayırmakta zorlanıyorum.

Benim tavsiyem, her şeyi ortaya dök, tek tek güzelce elden geçir ve etiketle. İster Excel ister başka bir araçla, en temelden bir düzen kur.

Bitirmenin en hızlı yolu biran önce başlamaktır...

Konuya başka bir yerden bakayım.
Sizinle aynı durumda proje mezarlığı şeklinde bir atelyem var.
Bir ara uğraştığım, gerekli gördüğüm ve başka sebeplerle bıraktığım projelerdeki malzeme /devre/PCBleri uğraşmak isteyenlere dağıtıyorum. Mesela fırın ve masa saati projesi vardı. Fırın işime yarar, saati de kullanırım diye yaptım. İkisinde de PCB dizilmiş, basic kod yazılmıştı ama tamamlanmadı. Şu anda vakit de yok. Projenin yatması yerine ilgi duyacak birinin tamamlaması daha güzel.
Forum içinde sadece fikir/bilgi paylaşımı yanında malzeme/proje paylaşımı da oluyor bu sayede.
Yarım kalan projeler içinde sadece yüksek voltaj+akım okuma kartını (LEM GO-10, TI AMC1200 izole çipler ve ADC içerikli) projeyi tamamlasam güzel olacak. Onun dışında projelere geri dönme şansım yok gibi. Proje malzemelerinin hepsini dağıtın demiyorum ama aradan birkaç tanesinin eksilmesi mental olarak rahatlamanızı sağlar.

Son düzenleme:
Çok güzel cevaplar verdiniz, hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim. Kafamda olaylar netleşmeye başladı.

Arkadaşlar merhaba, ipin ucunu bir kaçırdım şimdi toparlanamıyorum. Yarım kalmış bir sürü devreler var, devreyi bitirmemişim başka bir devreye başlamışım. Proje için malzeme almışım fakat yapmamışım, malzemeyi niçin aldığımı bile unuttum, malzemeler, alet edevatlar dağınık vaziyette kutuların içinde. Motivasyon -1000, nerden nasıl başlamalıyım, bir yol gösterin bana.

Durum biraz ADHD'yi andırıyor. Bir de kan değerlerinize baktırın, eksiklikleri tamamlamak bana iyi gelmişti.

Sonra projelerin falan hepsini öylece bırak! Egzersiz yap! Vücut hazır değilse 10 gün falan toparlayıcı, hazırlayıcı şiddette. Sonra kendinizi sakatlamayacak kadar patlayıcı... Projeleri yine tamamlayamayabilirsiniz ama umrunuzda olmayacağı bir duruma gelebilirsiniz :).

Bir de yarım kalan projeleri değerlendirmeye alıp bir kısmını doğrudan çöpe atmanız mental yükü de azaltabilir.

Her yeri düzene sokacak gereksiz şeyleri - gözünü karartırsa herşeyi - çöpe atıp işe yarayanları düzene sokacak hatun kişide çözüm olabilir.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,042
Üyeler
3,204
Son üye
rebelboy

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back