Yeni güç kaynağı projesi.

O zaman şunu dene: Potansiyometreyi çıkar ve yerine iki tane 4.7 k direnç seri bağla. Dirençlerin ortası potansiyometrenin ortası olsun. Bu şekilde eğer değişmezse sorun potansiyometredir.

Bu şekilde mi bağlayım? ( Potansiyometreyi çıkardıktan sonra )

1.jpg

Aynen öyle. Potansiyometre ise sorun, artık oraya kaliteli çok turlu bir potansiyometre alırsın.

Elektronik Yükteki voltaj dalgalanmasından mı şüphelendin, yoksa başka bir şey mi ?
Direkt devredeki DC çıkışı ölçmek doğru sonucu vermez miydi ?

Vermez, çünkü çekilen akıma bağlı olarak kabloda gerilim düşümü olur.

Elektronik yükün gösterdiği voltaj yanlış değil, doğru. Ama o YÜKÜN üzerindeki voltajı gösteriyor. Bize lazım olan güç kaynağının çıkışındaki voltaj. Buraya bakacağız ki voltaj regülasyonu doğru çalışıyor mu anlayalım.

@taydin

Potansiyometreyi çok çok az kıstım, 25V lara gelecek şekilde ayarladım.

25.102V ta sabit kaldı kıpırdamıyor. Çıkışta yük yok. Sadece multimetre bağlı.

20240215_225219.jpg

Potansiyometreyi en sona dayarsam aşağıdaki gibi oynak gelin gibi hareket ediyor.
Yine çıkışta yük yok sadece multimetre bağlı.

Bana da potansiyometre sorunu gibi geldi. Kalitesiz olanları genelde en sona dayayınca sıkıntı çıkarırlar diye hatırlıyorum.

Çok turlu potansiyometreyi hemen alıp kullanmak da mantıklı değil. Yoksa 1 V dan 30 V a geçmek için döndür, döndür, yaşlanırsın :D Çok turlu ile o işi yapmak için bir şekilde bir kademe şalteri de koymak lazım. Mesela 5, 10, 15, 20, 25 kademesi olacak ve çok turlu ile sonra ince ayar yapacaksın.

Ama önce sorunun teşhisini koy ondan sonra potansiyometre bakarsın.

Fırsatın olunca bu testi daha düşük akımlar içinde yaparmısın?. Koradın cc moda girmesi önemli değil. Sadece korad üzerindeki ampermetrenin ne kadar hassas çalışıtığını merak ediyorum. Mesela bendeki korad yanlış hatırlamıyor isem 20ma çekince akımı ölçemiyordu...

Fırsatın olunca bu testi daha düşük akımlar içinde yaparmısın?. Koradın cc moda girmesi önemli değil. Sadece korad üzerindeki ampermetrenin ne kadar hassas çalışıtığını merak ediyorum. Mesela bendeki korad yanlış hatırlamıyor isem 20ma çekince akımı ölçemiyordu...
Detaylı olarak nasıl bir test yapmamı istediğini yazarsan seve seve yaparım ilk fırsatta :)

Niye senin bir Rigol'ün yok mu? İnanmam :katil2:

35dk içinde nasıl karar verip aldın? :katil2:

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,955
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back