Yeni Gümrük Kanunundan Sonra İlk Teşebbüsüm.

Yasin.

Aktif Üye
Katılım
20 Eylül 2023
Mesajlar
310
Yukarıdaki başlıkta bahsi geçen sıfır muafiyet ve 30 Euro üst sınırından sonra, özellikle kanun yürürlüğe girdikten sonra süreci deneyimlemek için 10dB ve 20dB olmak üzere 2 adet RF attenuator sipariş ettim. Link aşağıdadır.


Ürünler 12 gün içerisinde elime ulaştı. Maliyet aşağıdaki gibi;
Ürünler : 2x10,86 = 21,72€
Nakliye : Ücretsiz
İndirim : -1,84€
İlgili Kanunla Belirlenen Vergi : 13,04€
Toplam : 32,92€

Sipariş direkt gümrüğe işleme alındı, onaydan geçti ve ekstra bir ödeme çıkmadan PTT kargo ile adresime kadar geldi.

Her ne kadar kanunda vergi hesaplanırken sadece ürün bedelinden bahsetse de biliyoruz ki bizdeki gümrük, vergi ödemesine gönderim ücretini de dahil ederek hesap yapmakta. Başka bir denemede kargo ücreti ayrı ama toplamda 30€ geçmeyen bir sipariş verip deneyimleyeceğim. O siparişte sorunsuz ulaşırsa salt ürün bedelini 30€ ya dayayıp denemek istiyorum. Eğer sorunsuz gelirse 30€ sınırını aşmak için bir umut ışığı var demek oluyor. :oops:
 
Bu linkte (6. maddede) kargo dahil değil demişler ama gümrük bunu uygular mı bilemem. Malum Türkiye'de bazı kanunlar var ama pratikte uygulanmıyorlar. Bu da onun gibi bir şeydir belki.
 
gümrük muhtemelen faturada ne yazıyorsa o değer üzerinden hesaplıyordur. kargo bedeli faturada yazdığı sürece onada vergi alacaktır. gelen ürüne faturaya kargoyu dahil etmeyin demek lazım.
 
Kanun maddesine göre sadece ürün bedeli üzerinden vergi hesaplanması gerektiği net bir şekilde sabit. En azından ben öyle anlıyorum. Fakat aliexpress alış verişlerimde gümrük ödemesinin peşin alındığı siparişlerde gönderim ücreti ayrıca belirtildiği halde vergi hesaplanırken şimdiye kadar ürün+gönderim bedeli üzerinden hesaplandı. Ölüm ve sıtma arasındaki seçimde sıtmaya razı olduğumuz için itiraz etmiyorum. Verginin tüm maliyet üzerinden hesaplanması ekstra masraf ama yine de buna rağmen bir çok ürünün yurtiçi temininin olmaması yada yurtiçi fiyatından hala avantajlı olması insanı cezbediyor. Yani özetle demek isteğim bir deneme yapacağım. Satıcıyla görüşüp kabul ederse ürün bedeli 30€ u geçmeyecek şekilde (başka değişle sınırı aşan kısmını gönderim bedeline aktarmasını rica ederek) ürün bedeli + gönderi bedeli şeklinde satış açmasını isteyeceğim. Sonuçta bu sipariş ekranı/detayı müşteri açısından ürünü 30€ nun altında satın aldığına dair bir ispat unsuru oluşturmalı diye düşünüyorum.
 
Aliexpress verilecek vergiden sorumlu degil, saticilar sorumlu. Saticinin vegiyi nasil hesapladigi da aliexpress in sorumlulugunda degil.

Ben kargo ucretini dahil edip ordan hesaplayan bir saticiya denk gelmedim. Ama yuksek hesaplayana denk geldim. Bazi elektronik urunlerde %50 ye kadar vergi aldiklarini gordum.

Bence Aliexpressten urun alinmissa ve ucreti odenmisse, %90 ihtimalle gumrukten gececektir. Cunku Aliexpress ten gelen urunlerin gumruk islerini yapan ozel bir firma var iceride, hem de Cin bir firma :gulus2:

Aliexpressten 5 urun, Amazondan 3 urun aliyorsun, geliyor , nerde 5 sinir? Amazondan 6 tane alirsan bekletiyor kargoyu gelecek ay gonderiyor, Bu yuzden Gumrukte kisiye ozel kontrol oldugunu sanmiyorum. Ama bu demek degil ki her zaman boyle calisiyorlar.
 
Aliexpress ürün fiyatından hesaplıyor. Gümrük vergisi %60 yeni çıkan düzenlemeye göre :

1725717999165.png


Amazon.com.tr is Avrupa üzerinden getirdiği için ürün bedeli üzerinden %30 hesaplıyor:

1725718209947.png



Her ikisinde de gönderim bedeli tahsil edilen vergiye dahil değil.
 

Ekler

  • 1725718117298.png
    1725718117298.png
    72.7 KB · Görüntüleme: 12
Bir defasında aliexpress alışverişimde şöyle aşağıda resimdeki gibi bir şey olmuştu. O tarihte geçerli olan hiçbir orana uymuyordu. Tarih 22-09-2022. Yine de piyasadan uygun olduğu için almıştım. Ama gümrük resmen ürüne çöktü. Sinotrans a ilk o zaman sövmüştüm.

1725724570847.png
 
Son düzenleme:
Ben de 1 dolardan daha düşük ürünler için daha fazla vergi hesaplandığını farkettim. 30 liralık bir ürünün vergisi 50 liralık üründen yüksek oluyordu. Aynı ürün 5li olarak (5 adet değil de 5i bir yerde olan ilandan) alınınca ürün başına vergi düşüyordu.
 

Forum istatistikleri

Konular
6,564
Mesajlar
111,495
Üyeler
2,692
Son üye
erenalp

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top