Yurt dışına el takımı ve cihaz götürmek

serkan_48

Kıdemli Üye
Arkadaşlar merhabalar.

Aramızda yurt dışına gidip gelen varmı?

Özbekistanda bir iş var. Bir cihazda arıza var ve oraya gidip cihazın arızasını gidermem lazım.

Sorun arızanın giderimi için Türkiye'den takım ve cihaz götürmem lazım.

Bu noktada ülkeye girerken nasıl bir prosedür işletmem lazım? Pasaportum şahsi bordo pasaport. Bu pasaportla ülkeye elimde takımlarla giriş yapabilir oradaki işi yapabilir miyim? Yoksa beni kapıdan geri gönderirler mi?

Bilgisi olan paylaşırsa sevinirim.

Özbekistanı bilmiyorum. Daha önceden ingiltere ye çeşitli aletlerle ben ve arkadaşlarım girdik. Ben bir sırt çanta dolusu çeşitli entegre, sensör, pcb ile birlikte multimetre vs soktum. Güç kaynağı da vardı yanımızda, arkadaşlarımda çeşitli mekanik alet edevat hatta üretilmiş parça vs de vardı diye hatırlıyorum. Türkiye den çıkarken ve ingiltereye girerken bir sorun olmadı, hatta soru sorulduysa hatırlamıyorum şu an. Ancak çıkarken biraz bunlar ne diye sorgulamışlardı entegreleri vs. Yine aynı şekilde elinde şarjlı matkap vs ile yurtdışına çıkıp gelen arkadaşım var, Türkiyeye girerken sormuşlar bu ne diye(2 adet olunca biraz sanırım takılmışlar) kullanılmış malzeme olunca çok dert etmemişler. Ama bunlar hep ülkeden ülkeye ve kişinin şansına göre bence değişebilecek şeyler. Bahsedilen takıma göre de değişebilir bunlar, değerli malzeme gibi görülmese bile bazı ülkelerde en dandiğinden tornavida, civata bulmak lüks. Ülke adı vermek istemiyorum ama daha önceden bir ülkeye böyle alet edevat ile giden birinden dönerken çıkışta çeşitli bahanelerle bazı aletlerine el koyulduğunu duymuştum, havyayı mesela fişe taktırıp ısıttırmışlar sonra da sıcak şekilde paketlemen doğru değil bu bizde kalsın daha güvenli demişler. Kısacası özbekistanı bilmiyorum ama aletlerin bu şekilde kaybedilme riski de var. Afrika ülkeleri içinde indikten sonra valizin uçma ihtimali var deniyor mesela.

Aslında büyük bataryalı cihaz olmaması yeterli. İş için yurtdışına çıkarken, hepsini alt bagaja vermek kaydıyla, 2 adet masaüstü skop, 3 4 tane a4 büyüklüğünde dizili pcb, 2 adet ekranlı endüstriyel pc, 10 metre anten kablosu , bir çift el telsizi(bataryasi takılı), istasyonlu havya ve pense tornavida vs 1 büyük bavul dolusu malzeme çıkarıp sokmuşluğum var 4 5 sefer. Sadece ülkeye girişte xray e yakalanırsam merak edip bavulu açtırıp bakıyorlar, ne olduğunu anlatınca da tamam gidebilirsin deyip salıyorlar.

Bavulda büyük batarya olmadığı sürece ve kendinizden emin hareket ettiğiniz sürece sorun olmuyor. Sadece 1 kere yedek laptop bataryasından dolayı sorun yaşadım yurtdışında. O da bagajdan sirt çantama koydurdular.

Tedbir amaçlı olarak yanınıza ,gittiğiniz şirketten davet yazısı alın. Bunlar ne diye sorduklarında, bak bu işe gidiyorum, orada kullanacağım diyerek güven verirsiniz havalimanındaki memura.

Merhaba, Özbekistan tecrübem yok fakat yakın olduğundan Türkmenistan ve Azerbaycan tecrübem var. Tavsiyem malzemeler takım çantasında olsun, valizde olmasın.
Türkmenistan: Girerken sıkıntı yok, çıkarken muhakkak malzemenize el koymaya çalışacaklar veya en iyi ihtimal rüşvet isteyecekler.
Azerbaycan: Girerken çok sıkıntı, çıkışta odaya alıyorlar, odada kamera yok, rüşvet vermeniz gerekiyor. Muhakkak verin, ben vermedim malzemelere el koydular. Gümrükten tekrar almak biraz zor, tüm işlemler rüşvet ile dönüyor. Herkese rüşvet vererek işimizi hallettik.

defalarca avrupa ülkelerine ve uzakdoğuya takım çantası + cihazlar ile gidip geldim.

takım çantasındaki tüm aletler uçak altı bagajına verilecek bunun istisnası yok. hatta ben takım çantasını bavulumun içine yerleştiriyorum ve
girişte üzerine kırılır etiketi yapıştırıyorum.

osiloskop gibi hassas cihazları ise yanıma kabine alıyorum. eğer spektrum analizör gibi değeri yüksek makinalar varsa bunları çıkışta gümrüğe kaydetmek ve girişte geri beyan etmek gerekebilir. ben ilk başlarda bir iki defa yaptım ama baktım kimse sormuyor artık kayıt yaptırmıyorum.
şimdi tablet skoba geçtiğim için onu kabine alırken sormuyorlar bile.

Özbekistan vize istemiyor.

Yanımda götürmem gereken cihazların en göze batacakalrı aşağıdaki parçalar.

images (1).jpeg
images (2).jpeg

Ekipmanlar olmadan hiçbirşey yapamam. Yada sen buraya ne yapmaya geldin çalışma iznin v.s. yok diyip geri gönderirler mi bilemedim.

Yada yanımda ekipman götürmeden bir şekilde orada malzeme bulup kiralamaya çalışabilirim ama hepsi zaman kaybı ve bu ekipmanları bulabilecekmiyim soru işareti.

En son gittiğimde yanımda 4 tane sarı malzeme vardı basınç boşaltma emniyet ventili. Yaklaşık 15 cm boyu 4 cm çapında.

Girişte bizleri xray dan geçirdiler. Beni kenara ayırıp bu malzemelerin ne olduğunu filan sordular. Ben dilim döndüğünce anlattım ama uğraşmak istemediler.

Bu tür uygulamaların sonuçlarını bilmediğim için tedirgin oluyorum.

Gitmek istedigin ulkenin ulkemizdeki Konsolosluguna gidip turistik amacla vize istemeseler bile kisa sureligine teknik is yapma amaciyla gittiginden bahset montaj vizesi gibi secek olup olmadigini sor.

Normalde turistik amacla vizesiz gidilen bir ulkeye kisa sureligine de olsa calismaya gidiyorsun. Bu zaten legal bir durum degil. Turist kisi is yaparken kaza gecirirse bu cok ciddi yasal sonuclar dogurur. (Is veren acisindan dusunemiyorum bile)

Bu vizeyi almanin proseduru farkli. Karsi taraftan yapacagin isi de tanimlayan davet mektubu gerekir.

Bu vizeyi aldiginizda tamamen legal sekilde cihazlari goturup getirmenin de yolu acilmis olur. Muhtemelen goturulup geri getirilecek cihazlarin listesi de gerekecektir.

Google'a montaj vizesi yazip bir inceleyin.

Son düzenleme:
Gümrükler eskisi gibi anlayışlı değil. Geri dönüşte, ülkeye girerken sorun yaşamamak için:

1- Cihazaların Türkiyeden alındı ise faturalarını yanınızda bulundurun.
2- Pahalı ya da özel gümrük prosedürlerine tabi (TSE,bandrol vb) cihazları Türkiye2den çıkarken pasaportunuza kaydettirin.

Yanında IP santrali sunucusu ile geri dönen bir arkadaşım ağır cezada yargılanıyordu az kalsın. Bayağı uğraştı ceza almamak için

Türkiye çıkışında kayıt nasıl yapılıyor bilmiyorum. Yarın haftabaşı. Öncelikle müdürümle bu konuyu konuşup sahaya takım ve cihaz olmadan gidip gerekli malzemeleri oradaki bir yerel firmadan kiralamak fikrinde olduğumu söyleyeceğim.

Bu fikre katılmazlar ise çözümü onlardan isteyeceğim. Normalde bu tür gereklilikleri onların ayarlaması gerekirken tüm detayları ben ayarlıyorum. Seyahat organizasyonu biletleme konaklama ulaşım müşteri bilgilendirmeleri malzeme temini v.s.

Türkiye çıkışında kayıt nasıl yapılıyor bilmiyorum. Yarın haftabaşı. Öncelikle müdürümle bu konuyu konuşup sahaya takım ve cihaz olmadan gidip gerekli malzemeleri oradaki bir yerel firmadan kiralamak fikrinde olduğumu söyleyeceğim.

Bu fikre katılmazlar ise çözümü onlardan isteyeceğim. Normalde bu tür gereklilikleri onların ayarlaması gerekirken tüm detayları ben ayarlıyorum. Seyahat organizasyonu biletleme konaklama ulaşım müşteri bilgilendirmeleri malzeme temini v.s.
işine sahip çıkan böyle davranıyor. diğerleri gibi birşey olmaz, hallederiz diye düşünmüyor.

pasaport kontrolden geçmeden önce hava alanı polislerine sorarsan sana gümrük ofisini gösterirler. orada dikkat edecekleri
ürünün marka modeli ve özellikle seri no kısmı. seri no olarak faturadaki numarayı da alabilirler. sana bir belge verecekler.
dönüşte bu cihazı tekrar bu belge ile pasaportundan düşüreceksin.

Yurtdışına çalışmak için gidenler çalışma bakanlığından izin almak durumunda. Daha doğrusu işverenler...
Bunlarla uğraşmak istemiyorlar.. İşkur un danışma hattı bu konuda bilgi verebilir.. Belki bu şekilde servis hizmeti için izin konusunda bazı kolaylıklar vardır..

çalışmak için gitmek orada para kazanmak anlamına geliyor. servis vermek için, ölçüm almak için, bir demo yapmak için gitmek bu çalışma kapsamına girmiyor fuara gitmek gibi. teoride o fuara iş ilişkileri kurmak için gidiyorsunuz. yani aslında yapılan gezinin amacı iş. ama iş izni almıyorsunuz. bu bir "iş gezisi" kapsamına giriyor.

gidilen alanda iş güvenliği açısından tehlikeli sayılabilecek bir sahada çalışılıyorsa. ilgili ülkenin mevzuatına göre belgeler orada hazırlanır.

bu arada gümrük iş gezisi mi belge var mı - yok mu bunlara karışmaz ilgilenmez. onlar yurtdışına çıkarılan mal nedir, bu malzeme geri geldi mi sadece buna bakar.

Forum istatistikleri

Konular
8,330
Üyeler
3,306
Son üye
ozcan412

Son kaynaklar

Son profil mesajları

mechanic ayhanarican mechanic wrote on ayhanarican's profile.
https://www.allmystery.de almanca biliyorsan burada araştır. Yapay zekada çeviriyor gerçi.
Almanların matematik bilgisi daha iyi oluyor.
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Back