yurt dışından tedarik hakkında

2008-2010 yılları arası microchip directden resmi olarak en az 4-5 defa malzeme aldım. siparişlerim de 3000-4000 usd arasıydı hep.
o zamanlar şöyle yapıyordum malı sipariş edip DHL ile kargosunu seçiyordum. DHL'in kendi içinde bir gümrük firması vardı ve onlara vekalet vermiştim. çok abartı bir masraf çıktığını hatırlamıyorum hatta türkiyedeki satıcılara kıyadla en az %15-%20 avantajlı oluyordu. ATR belgesi ile gümrük de ödemiyordum. sadece kargo+kdv+kkdf dekontu+gümrük masrafları.

benzer bir sistem yani hızlı kargo + gümrük tek firma içerisinde varsa gene kullanılabilir. 5-10 dolarlık pcb için tabi efektif olamaz ama bizler gibi imalat yapan firmalar-şahıslar için istediği malı temin etme açısından avantajlı olabilir.

"Gümrükçü" ile çalışmak için zaten notere giderek vekalet veriliyor. "Bu işi benim adıma yapsın" deniyor.
Anlamı: "Biliyorsan kendin yapabilirsin"

prosedürü bilmiyorum. DHL ile mal geliyordu. ödemeleri yapıp beyanları dolduruyordum. ertesi gün gene dhl ile kargo kapıya geliyordu.

Valla benim tecrübem hiç iyi olmadı bu konuda. Ürün gönderiliyor yurtdışından, bana bilgisi veriliyor. Sonra bir hafta geçiyor, hiçbir yerden ses yok. İki hafta geçiyor, ses yok. Sonra artık kargoyu, gümrüğü arıyorum ve anlıyorum ki bizim gönderi gümrüğe takılmış. Ne kargo şirketi, nede gümrük, haber vermeye tenezzül etmemiş. Bu durumda Ardiye'den kazığı yiyorsun, en az iki hafta zaman kaybı yaşıyorsun, beyanname, ordino, KDV, ÖTV, yolluk, şu, bu adı altında, dünyanın hiçbir yerine görülmemiş miktarda masraf yapıyorsun.

Eğer kendin bu işleri öğrenir ve sadece bu işleri yaparsan, zaten artık gümrük müşaviri olmuş olursun ve gümrükçülerle de ahbaplığını geliştirdikten sonra tabiki işlerin daha hızlı yürür, masrafların azalır. Veya büyük firma isen, adam çalıştırırsın bu işleri takip eden ve neticede gene bir gümrük müşaviri ile çalışmış olursun. Benim gibi tek kişilik şahıs firması isen ve her zaman birkaç tane proje paralel olarak yürüyorsa, kendin uğraşamazsın, mecbursun bir gümrük müşaviri ile çalışmaya.

Aslında çok mu zor şöyle bir sistem oturtmak? %20 KDV, %5 de gümrük masrafları olarak belirle. Oranlar ürüne göre değişebilir. Ürün gümrüğe gelince bildirim yolla alıcıya, adam gitsin veznede ödesin parayı, alsın ürünü. Herhalde bu gümrüğün pastasını yiyen o kadar çok fazla kişi var ki, bu sistem düzeltilirse o kesimin insanlarının bu gelir kapısı kapanacağından ve bir sosyal patlama yaşanmasından endişe ediliyor :D

@taydin malın cinsi, vergi durumu(ilginçtir ki yönetmelikte garip sınıflandırmalar var, ürününüz birden fazla sınıfa ya da hiç birine uymuyor gibi hissedebiliyorsunuz), bunun kontrolü gibi işlerin yapılması gerekiyor. Sistem zaten dediğinize yakın çalışıyor. Normalde gümrükte takılan her paket için aranıyor ya da bilgi veriliyor(kargo taşıyan dhl ya da fedex ise bu oluyor en azından) ama doğrusu o paket tr ye gelmeden 1-2 gün önce müşavire gerekli bilgi/belgeleri ve takip numarasını vermek. Böyle yaptığınızda firma sizi aradığında sizin işlemler aslında arka planda çoktan başlamış oluyor. Ardiye ücreti daha az çıkıyor böylelikle. Müşavir gerekli belgeleri verip memurdan onay alınca(doğru mu beyan ettin) parayı ödüyor malı gümrükten çekiyor. Tabi mal yasaklı ise, test istiyorsa vs süreç değişiyor. Bu süreci kendiniz yapabilirseniz, büyük bir pakette hiç bir kazancınız olacağını sanmıyorum. Gümrüğe git gel, süreci takip et vs benim düzenli yapabileceğim bir şey değil.

Yıllar öncesinde biliyorsunuz kargo ücretini bile usd değil cent olarak veriyorduk sene 2000 lerde. Ve kargo paketine bir tane pul satın al yapıştır, bitti. Tüm vergi pul parasından oluşuyordu. Yalan diyen var mı?

Coğrafya kaderdir, yaşıyoruz işte.

Dedim ya, ineğe tapanların ülkesi Hindistan bile geliştiricinin yolunu kapatmamış. Adamlara gülüyorduk işe bak.

Arge tamamen bitirildi son yönetmelikle güncellemesiyle. Adım adım işleyen bir süreçti bu. Sadece elektronik değil, tüm sektörlere ait ürünlerin getirilmesi de yasaklandı, hiçbir istisna yok.

Bunun sadece Türkiye içinde bir karar olmadığını da düşünmüyor değilim. Bir neslin üretmesini engellemek, dışarıdan yardım dahi alamayacak kadar etkisiz bir hale getirmek için alınmış, başkaca güçlerle ortak verilen bir karar, ve tamamen farklı bir amaca hizmet ediyor olmalı.

Nasıl ve kime hizmet, elbette biliyoruz. 100 yıl öncesinde bilen birileri de olmuş, ve birşeyler yazmış zaten.

Başka bir açıklaması olamaz.

Sistemin tüm çarklarının hepsi mi geri döner? Tesadüfen de olsa doğru yönde ilerleyen neden olmasın?
Tamamen planlı, düzenli bir kurgu ve uygulama sinsilesi bunların, hem de tümü.

*kendi kendine konuşan adam

Sistem zaten dediğinize yakın çalışıyor.

Beyanname, ordino, vs gibi belgelerin doldurulması gerekiyor. Sırf burada bile büyük zorluk ve yıldırma sözkonusu. Halbuki bir mal geldiği zaman ülkeye, menşei, nevi, fiyatı, gönderici, alıcı, herşey belli. Niye uğraştırıyorsun adamı? Yasaklı ürün değil ise yap bütün işlemleri, alıcı geldiği zaman al parayı, ver ürünü. Ama işte bu işin pastasını yiyenler için bu bürokratik işlemlerin kendisi zaten pasta.

Ama kargo firmaları en azından malın gümrüğe takıldığını artık bildiyorlarsa, burada bir düzelme olmuş demektir. Birkaç yıldır gümrüğe takılacak bir ürün getirmedim.

Bir de şu var. Beyanname ve ordino bedelleri, ürün fiyatının bir yüzdesi olmuyor. Yanlış hatırlamıyorsam, mal bedava bile olsa, beyanname/ordino için zaten 250 dolar veriyorsun. Yani ancak çok pahalı bir ürün alırsan beyanname ve ordinoyu gözün görmüyor. Ama ARGE yapan bir firmanın siparişlerinin neredeyse tamamı nispeten küçük siparişler olacak. Lazım oldukça hemen 10 tane transistör, 20 tane entegre şeklinde ayrı ayrı siparişler olacak. Alınacakları not alayım da birkaç bin dolar tutsun, öyle sipariş vereyim deme şansın yok. Küçük bir ARGE firması birkaç yüz dolarlık, veya yüz doların altı çok sayıda siparişi olacaktır.

Beyanname, ordino, vs gibi belgelerin doldurulması gerekiyor. Sırf burada bile büyük zorluk ve yıldırma sözkonusu. Halbuki bir mal geldiği zaman ülkeye, menşei, nevi, fiyatı, gönderici, alıcı, herşey belli. Niye uğraştırıyorsun adamı? Yasaklı ürün değil ise yap bütün işlemleri, alıcı geldiği zaman al parayı, ver ürünü. Ama işte bu işin pastasını yiyenler için bu bürokratik işlemlerin kendisi zaten pasta.

Ama kargo firmaları en azından malın gümrüğe takıldığını artık bildiyorlarsa, burada bir düzelme olmuş demektir. Birkaç yıldır gümrüğe takılacak bir ürün getirmedim.

Malın menşei, nevi, fiyatı gibi nitelikler nasıl belli? Kargo paketi üzerinde bunları belirten hiç bir ibare yok, olsa dahi doğru olduğuna dair bir belge yok. Hangi koddan işlem göreceği tamamen belirsiz. Örneğin elektrik motoru aldınız diyelim bu motorun tipi, gücü gibi şekilde bu malzemenin kodu değişiyor. Faturada eğer 2000rpm 1Nm yazıyorsa bunun yaklaşık 200W ettiğini anlayacak bilgide değil gümrük memuru. Faturalar vs uluslararası olarak tek bir standartta değil oturtulması da mümkün değil. Karşı taraftan çıkış yaparken doğru mu yazdırdın(ki zamanında x euro nun altı serbest zamanında bu aşırı yaygın bir hareketti. Benim 600dolarlık ticari alışverişime çinli 20 dolar yazıp yollayayım mı gümrükten rahat geçiriyormuşsunuz demişti, çinliler artık bu taktiği ezberlemişti), hadi diyelim doğru yazdırdın adamın gümrük sınıflandırması ile seninki aynı mı çalışıyor? Bu sorunun çözümü için çok detaylı bir çalışma gerekiyor, ve sadece insanların suistimal etmeyeceğine inanılmayan bir sistem yeterli değil. Zamanında bu limit hobici için gayet yeterliydi(1500euro diye hatırlıyorum) ama o zamanda adetten sorun çıkardı, başka bir şeyden çıkardı insanlar yine mutsuzdu ve o zaman bile faturaya düşük yazarak malzeme alınmaya çalışılırdı.

Çok net hatırlıyorum o dönemde paketlerin hepsi açılmazdı, insanlar paketin içeriğini farklı yazdırarak ya da başka yöntemler kullanarak cep telefonu sokardı. Cep telefonu sokulamamasını savunmuyorum ama şu an gelse tamam diyeceğimiz eski sistemde suistimal edilen sıkıntılı bir sistemdi. Önerdiğiniz malın içeriği belli sistemi de buna yol açıyor. O yüzden evet gümrük sistemi düzeltilmeli, evet bu konu gelecek açısından endişe uyandıracak seviyede bir sorun ama çözümü de o kadar basit durmuyor. Eğer ciddiyet ile yaklaşılsa eminim ki çözülür ama bu konular hep gözardı ediliyor.

Gümrükte takılan mal için aranma olayı belki 10 senedir var. Dhl özelinde 10 seneye yakın zaman önce paket takıldığında arandığımı hatırlıyorum, hatırlamamın sebebi o paketin bireysel limitler içerisinde yer alan, içeriği birebir doğru işlenmiş bir paket olmasıydı. Gümrük memuru o sayıda malzemenin bireysel olamayacağını düşünmüş, minimum bu kadar oluyordu kabul edilmemişti.

Forum istatistikleri

Konular
9,197
Üyeler
3,756
Son üye
Ali kara

Son kaynaklar

Back