Peki adamın beklentileri ne idi? Navlun masrafların bu kadar tutacağını azı çoğu ithalatla uğraşan herkes bilir. Galiba ilk deneyi.Linkedin de ARGE yapan bir firma, yurtdışına PCB yaptırmanın güncel maliyetini açıkladı. PCB'ler 53 dolar tutuyor, gümrüğün aldığı ithalat masrafı 420 dolar.
Sen PCB'den %800 vergi al, sonra da ülkede ARGE yapılmasını bekle. O kadar abzürt ki, artık komik olmaktan bile çıktı.
40293 eklentisine bak
Peki adamın beklentileri ne idi? Navlun masrafların bu kadar tutacağını azı çoğu ithalatla uğraşan herkes bilir. Galiba ilk deneyi.
Keşke pcb üreten yerli şirketler çin modeline geçse bizim de en az pcb sorunları çözülürdü.
Fikrimce çinliler işi otomatiğe bağlamışlar - bir takım kendileri yaptırdıkları yazılım ve belki donanım ile gelen siparşileri kısa sürede işleyerek üretime gönderiyorlar.Çinli PCB üreticilerinin seviyesinde bir yerli firmanın ortaya çıkması daha çok uzun zaman alır gibime geliyor. İş sadece gereken makinaları almakla bitmiyor, bu işin bir de uzmanlığı ve bilgi birikimi var. Maliyet konusunda ise onlarla başetmemiz mümkün olmaz gibime geliyor. Benim isteğim, birkaç günde PCB imalatı yapabilen, ama Çin'den de mesela teknolojiye göre %50 - %100 daha pahalı olan yerli bir üretici. Bu da ideal değil ama en azından ARGE bitirici değil, sadece can sıkıntısı bir durum haline gelir.
yani siparişi ben vermesem olabilir diyeceğim ama jlcden siparişi ben oluşturdum, adresi seçtim, dhl seçtim ve şirketin kredi kartıyla da ödemesini yaptım. 5-6 gün sonra DHL kapıya getirmiş. aslında DHL takip no üzerinden arayıp prosedürü bir sormak lazım.Ben yıllarca Gebze teknoloji serbest bölgesindeki (TEKSEB) bir firmada çalıştım. Serbest bölgenin gümrük açısından tek avantajı var, o da şu: Çok daha az kısıtlama ile ithalat yapabiliyorsun. Mesela normalde ikinci el ürünü gümrükten sokmak mümkün değil, ama serbest bölgede mümkün. Gümrük masrafları konusunda serbest bölgenin bir avantajı yoktu. Gene aynı ithalat prosedürünü işletiyorlar.
Muhtemelen ITU deki o firma, üniversitenin kendisi birşey ithal ediyor gibi gösterip oradan masrafsız işi hallediyordur.
Gümrük ilk olarak malın fiyatı ve transfer maliyetine bakar. Limiti aşıyorsa affetmez, kesin. Maaşlarını hakkediyorlar.Zaten herşey gümrük memurunun insafına kalıyor. Ama istikrarlı olarak gümrüksüz geliyorsa o zaman farklı bir durum var demektir.
son pcbler gelince sorarım.Benim bildiğim bir gümrük muafiyeti yok. Varsa öğrenmek ve teknokentde bulunma avantajımı kullanmak isterim@czorgormez bu işin detayını öğrenip paylaşırmısın.