Yurtdışında PCB yaptırmanın güncel maliyeti

taydin

Timur Aydın
Staff member
Linkedin de ARGE yapan bir firma, yurtdışına PCB yaptırmanın güncel maliyetini açıkladı. PCB'ler 53 dolar tutuyor, gümrüğün aldığı ithalat masrafı 420 dolar.

Sen PCB'den %800 vergi al, sonra da ülkede ARGE yapılmasını bekle. O kadar abzürt ki, artık komik olmaktan bile çıktı.

linkedin
1739525112075.png

Bir de olaya şu açıdan bakmak lazım. Gümrüğümüz "lutfetmiş" ve TAREKS'e sevketmemiş ürünü. Eğer bunu da yapsaydı artık 1000 dolara falan çıkardı masraflar. Bizde böyle bir gümrük varken bizim düşmanlarımızın bize ekonomik operasyon çekmesine hiç gerek yok, biz alasını kendimize çekiyoruz zaten.

itu teknokentte firması olan bir arkadaşım şirketine bu tip ürünleri gümrüksüz alıyor. kendi de tam emin değil ama 2-3 defa 100-150 usd pcb siparişi verdik. hiç gümrüğe girmeden DHL ile yakın zamanda geldi. adres teknokent olunca herhalde muafiyet var.

oradaki sanal ofislerden birinden adres almak lazım.

Orası serbest bölge olabilir. Yalnış hatırlamıyorsam ITÜ teknoparkta yerleşen şirketlerin vergilendirilmesi de biraz farklı.
İşin ilginç tarafı kampüse giren çıkana hiç fazla kontröl yapmıyorlar. PCB de sarf malzeme gibi deftere yazılınca hiç sorun çıkmaz.

Linkedin de ARGE yapan bir firma, yurtdışına PCB yaptırmanın güncel maliyetini açıkladı. PCB'ler 53 dolar tutuyor, gümrüğün aldığı ithalat masrafı 420 dolar.

Sen PCB'den %800 vergi al, sonra da ülkede ARGE yapılmasını bekle. O kadar abzürt ki, artık komik olmaktan bile çıktı.

linkedin
40293 eklentisine bak
Peki adamın beklentileri ne idi? Navlun masrafların bu kadar tutacağını azı çoğu ithalatla uğraşan herkes bilir. Galiba ilk deneyi.

Keşke pcb üreten yerli şirketler çin modeline geçse bizim de en az pcb sorunları çözülürdü.

Ben yıllarca Gebze teknoloji serbest bölgesindeki (TEKSEB) bir firmada çalıştım. Serbest bölgenin gümrük açısından tek avantajı var, o da şu: Çok daha az kısıtlama ile ithalat yapabiliyorsun. Mesela normalde ikinci el ürünü gümrükten sokmak mümkün değil, ama serbest bölgede mümkün. Gümrük masrafları konusunda serbest bölgenin bir avantajı yoktu. Gene aynı ithalat prosedürünü işletiyorlar.

Muhtemelen ITU deki o firma, üniversitenin kendisi birşey ithal ediyor gibi gösterip oradan masrafsız işi hallediyordur.

Peki adamın beklentileri ne idi? Navlun masrafların bu kadar tutacağını azı çoğu ithalatla uğraşan herkes bilir. Galiba ilk deneyi.

Bu sorunun mutlaka dile getirilmesi lazım. Daha önce kitap için bile ithalat prosedürü uygulandı bu ülkede. Akademisyenler bunu dile getire getire en sonunda bu sorun çözüldü. Ama PCB de ne zaman çözülür, veya çözülür mü bilmiyorum.

Keşke pcb üreten yerli şirketler çin modeline geçse bizim de en az pcb sorunları çözülürdü.

Çinli PCB üreticilerinin seviyesinde bir yerli firmanın ortaya çıkması daha çok uzun zaman alır gibime geliyor. İş sadece gereken makinaları almakla bitmiyor, bu işin bir de uzmanlığı ve bilgi birikimi var. Maliyet konusunda ise onlarla başetmemiz mümkün olmaz gibime geliyor. Benim isteğim, birkaç günde PCB imalatı yapabilen, ama Çin'den de mesela teknolojiye göre %50 - %100 daha pahalı olan yerli bir üretici. Bu da ideal değil ama en azından ARGE bitirici değil, sadece can sıkıntısı bir durum haline gelir.

Çinli PCB üreticilerinin seviyesinde bir yerli firmanın ortaya çıkması daha çok uzun zaman alır gibime geliyor. İş sadece gereken makinaları almakla bitmiyor, bu işin bir de uzmanlığı ve bilgi birikimi var. Maliyet konusunda ise onlarla başetmemiz mümkün olmaz gibime geliyor. Benim isteğim, birkaç günde PCB imalatı yapabilen, ama Çin'den de mesela teknolojiye göre %50 - %100 daha pahalı olan yerli bir üretici. Bu da ideal değil ama en azından ARGE bitirici değil, sadece can sıkıntısı bir durum haline gelir.
Fikrimce çinliler işi otomatiğe bağlamışlar - bir takım kendileri yaptırdıkları yazılım ve belki donanım ile gelen siparşileri kısa sürede işleyerek üretime gönderiyorlar.
Çin'de mühendis ücretleri yükselmiş, bin dolar üstünde, insan işçiliğine işi bırakırlarsa bu kadar ucuz fiyat çıkaramazlar.

Ben yıllarca Gebze teknoloji serbest bölgesindeki (TEKSEB) bir firmada çalıştım. Serbest bölgenin gümrük açısından tek avantajı var, o da şu: Çok daha az kısıtlama ile ithalat yapabiliyorsun. Mesela normalde ikinci el ürünü gümrükten sokmak mümkün değil, ama serbest bölgede mümkün. Gümrük masrafları konusunda serbest bölgenin bir avantajı yoktu. Gene aynı ithalat prosedürünü işletiyorlar.

Muhtemelen ITU deki o firma, üniversitenin kendisi birşey ithal ediyor gibi gösterip oradan masrafsız işi hallediyordur.
yani siparişi ben vermesem olabilir diyeceğim ama jlcden siparişi ben oluşturdum, adresi seçtim, dhl seçtim ve şirketin kredi kartıyla da ödemesini yaptım. 5-6 gün sonra DHL kapıya getirmiş. aslında DHL takip no üzerinden arayıp prosedürü bir sormak lazım.

şimdi girip baktım online sistemde tracking numaraları bir süre sonra geçersiz oluyor herhalde, bilgilere ulaşamadım. ama toplam sipariş bedeli 181 usd görünüyordu.

Zaten herşey gümrük memurunun insafına kalıyor. Ama istikrarlı olarak gümrüksüz geliyorsa o zaman farklı bir durum var demektir.

Zaten herşey gümrük memurunun insafına kalıyor. Ama istikrarlı olarak gümrüksüz geliyorsa o zaman farklı bir durum var demektir.
Gümrük ilk olarak malın fiyatı ve transfer maliyetine bakar. Limiti aşıyorsa affetmez, kesin. Maaşlarını hakkediyorlar. :gulus1:
Bu gümrük müşavir zorunluluğu bazı ülkelerde yokmuş. Yani işi bilen müşteri beyanı doldurarak kendisi mal çekebiliyormuş.

Biraz şans işi.
Arkadaşım ile aynı gün Takachi Enclosure'dan aynı kutuyu sample istedik. Bana doğrudan gümrüksüz gelirken arkadaşa ₺244 gümrük çıktı.

Teknokentlerde acaba bir gümrük avantajı var mıdır? Ben pek ihtimal vermiyorum çünkü varsa kesin kötüye kullanır bizim millet.

Benim bildiğim bir gümrük muafiyeti yok. Varsa öğrenmek ve teknokentde bulunma avantajımı kullanmak isterim :) @czorgormez bu işin detayını öğrenip paylaşırmısın.

4691 Sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu kapsamında bölgelerde faaliyet göstermeye başlayan şirketler, Yönetici Şirket tarafından onaylanan Ar-Ge, tasarım ve yenilik projelerinde kullanılmak üzere ithal edilecek eşyalarda Gümrük Vergisi Muafiyetinden yararlanabilmektedirler.

Çok karmaşık görünen bir büroktratik süreç var gibi duruyor. Bir de gümrük müşaviri gene işin içinde. Firma yetkilisi gidip doğrudan malı gümrükten alamıyor sanki. Yani gümrükten muaf olacağım diye malı bir ay gümrükten çekmeye uğraşacaksın.

İşte bizim teşvikler hep böyledir. Kaşıkla verilir, kepçe ile geri alınır ...

Forum istatistikleri

Konular
7,354
Üyeler
2,980
Son üye
osungu

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back