Z probu sorunu

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,813
Bugün benim yazıcı gene kahretti beni :mad:

ABS baskı yapmaya çalışıyorum, sürekli havaya baskı yapıyor ve sonradan ortaya çıkan spagettiyi ve nozulu temizleme işi çıkıyor. Z tabla sıfırlamaktan gına geldi, sonuç değişmiyor ...

Artık makinayı durdurdum ve Z probuna yakından bakmaya karar verdim. Probu tutan parçada biraz yamukluk farkettim ve probu komple söktüm. Manzara şu:

IMG_20200519_184354.jpg
 
Yani şimdi ne düşüneceğimi bilemiyorum :) Bunu bir şekilde ben mi yaptım, yoksa böyle miydi emin değilim. Herhalde ben yaptım bunu, ama nasıl yaptım bilemiyorum. Probun masaya baskı yaparken durmayıp devam ettiğini falan görmedim. Ama neyse, vaziyet bu.

Bütün vidaları da zaten gevşekti ve servo da oynuyordu sağa sola. Böyle olunca da bunun iyi bir Z sıfırlama yapamacağı aşikar.
 
Makinanin parcalarini, yine ayni makina ile mi yapmislar.

Parcayi teflondan freze ile yapmayi dusunebilirsin...
 
Bari servoyu falan herşeyi sökmüşten servo ile ilgili de bir konu açıp servonun çalışma şeklini göstereceğim :)

Ama şu anda bu parçanın yenisi lazım. Yazıcı ile basacağım, ama yazıcının bunu basması için Z sıfırlaması yapması lazım :D Tam yumurta tavuk hikayesi.
 
Makinanin parcalarini, yine ayni makina ile mi yapmislar.

Parcayi teflondan freze ile yapmayi dusunebilirsin...

Evet makinanın birçok plastik parçası 3d yazıcı işi. Freze ile yapabilirim ama malum dışarı çıkamıyoruz :)
 
Şöyle bir yol izlemeye karar verdim: İlk parça basımında makina kafası "eve gidiyor". Bunun anlamı nozul ucu X=0, Y=0, Z=0 koordinatına gönderiliyor. X ve Y de sorun yok, limit switchlerle o halloluyor. Ama Z yi eve gönderemiyoruz çünkü Z prob yok.

Benim dilimleyiciye baktım, bir yerde gcode'a yapılan eklemeler var ve o eklenen kod da G28, yani "eve git" kodu. Yani bunu kaldırırsam, makinanın koordinatlarını da manuel olarak sıfırlarsam iş olacak gibiydi.
 
Parçayı Fusion 360 da çizdim. Ölçüleri olabildiğince orijinaline yakın yapmaya çalıştım ama yamuk kenarlardan yapılan ölçüm ne kadar sağlıklı onu göreceğiz. Orijinal parçada servo, kendinden diş açan bir civata ile sıkılıyor. Ama ben sökerken o civatalardan birini kaybettim :mad: O yüzden mecbur normal somunlu M2 civataya göre yaptım tasarımı.

1589904129482.png
 
Yazıcıyı açtım ve tablayı 100 °C ve nozulu 235 °C yaptım. Sonra kafayı uygun bir X ve Y koordinatına manuel olarak götürdüm. Tam sıfır olmasına gerek yok bunların, tek fark nihai parçanın X ve Y si kayık olur, o da sorun değil.

Z için ise manuel olarak tablayı 0.1 mm adımlarla hareket ettirdim, kağıt ile de tam sıfır noktasını tespit ettim. Sonra da G92 kodu ile makinaya "burasını sıfır kabul et" dedim. Ve baskıyı başlattım. Hakkaten makina hiç eve gitmeden direkt baskıya başladı.
 
20 dakika sonra gayet güzel bir şekilde çıktıyı elime aldım. %100 doluluk seçmeme rağmen çok çabuk bitti iş.

IMG_20200519_190733.jpg


IMG_20200519_190923.jpg
 
  • Beğen
Reactions: 333
#evdekal3d! İyi ki Ender 3 almışım. Bu gidişle yazıcının bütün parçalarını tekrardan çizip yeniden basacaksın...
 
#evdekal3d! İyi ki Ender 3 almışım. Bu gidişle yazıcının bütün parçalarını tekrardan çizip yeniden basacaksın...

Valla dün de XY kayışlarının kasnakları basım sırasında gevşedi ve gene yanlara kafa atmaya başladı :D

Bu yazıcı benim için bir kurs gibi birşey olacak. Uygun bir zamanda bunu komple söküp tekrar toplayacağım. Ondan sonra artık tank gibi olacak bu :)
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,844
Mesajlar
99,713
Üyeler
2,481
Son üye
rfdog12

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top