Led Karavan Stop Tesisatı Direnç problemi

fevzikurdal

Yeni Üye
1000088677.jpg

Merhaba ben fevzi Antalyada yaşıyorum.
Her şey araç üstü çadırın arabadan ayırma fikri ile başladı. 2. el bir çekme kamp römorku alıp çadırı ona monte ettik. Aracım 2018 model Peugeot 3008. Peugeot araçların elektrik tesisatlarının oldum olası nazlı olduğunu bildiğim için çeki demiri montajında Orjinal PSA 16 172 963 80 Kod lu elektirik tesisatını alarak bağlantı şemasına uygun bir şekilde montajını yaptım.
60604.jpg

Aracın BSI beyninden kodlamasını yaparak doğru çıkış soketlerinden doğru sonuçlar ölçümledim.
ceki-demiri-elektrik-tesisati-seti-13---e413c.jpg
WhatsApp Görsel 2025-06-23 saat 12.01.19_96e5e7dc.jpg

Arabada 13 pin çıkışlı orijinal soketli çeki demirim mevcut.
Bu işlemleri yaptırırken. Römorkun kendi iç aydınlatma elektrik tesisatını sıfırladım. Stop, park, sinyal, fren lambalarının elektrik kablolarını sıfırladım.
Çok heves ile Römorku araca bağladığımda bütün LED lambaların aynı anda yandığını gözlemledim. yaptığım araştırmalar sonucunda ve yaptığım testler sonucu Orijinal taktığım tesisatın LED uyumlu olmadığını öğrenerek büyük bir hüsrana uğradım.
format_webp.webp

arac-tir-kamyon-romork-karavan-yan-ikaz-lambasi-3-isikli-12v-24v-12053.webp

6-led-calisma-ve-sis-far-lambasi-12-24-volt-kcm43864778-1-84e56e738cc54733b8bcb12238831529.jpg

şimdi römorkta bu stopları ve yan led parkları kullanmak için bir direnç hesaplaması yapmam lazım. teknik elektirik bilgim var ama bu LED lerin değerlerini bilmediğim için hesaplama yapamıyorum. Multimetre ile ledlerin çektiği akımı ölçüm yaparak kullanmam gereken direçlerin hangi kapasitede olacağına karar verebilir miyim?

Not: Stop ve sis olarak kullanacağım lambalarımın üzeri kırmızı folyo ile kaplı olduğu için kullanıma uygun hali hazırda 2. aracımda aktif kullanım sağlanıyor.

Son düzenleme:
lambanın çekmesi gereken akımı öğrendikten sonra linkteki araçla direnç değerini hesaplayabilirsiniz.
örnek; 1 amper akım çektirmek için 12 ohm direnç kullanmam gerekiyormuş. direncin gücü de 12w olacakmış. halihazırda ledlerin çektiği akımı da hesaptan düşerseniz iyi olur.

Ekler

• Screenshot_20250625-180007_Chrome.jpg
    Screenshot_20250625-180007_Chrome.jpg
    122.3 KB · Görüntüleme: 4
bu ledler 12 volt değil mi neden direnç hesaplaması gereksin ? o ledlerin içinde 12 volta göre uygun dirençler veya seri led bağlantısı zaten var. test etmek gayet kolay bir ampermetre ile seri bağlantı yaparak 12 volt verin ve çektiği akıma bakın.

ledlerin uyumlu olmaması konusu da artı kontak ya da şase kontaktan kaynaklanır. yani bazı çıkışlar artıdan gelen voltajı şase yaparak ledleri yakar bazı çıkışlar da eksi ucu şaseye bağlı olan ledlere artı vererek çıkış sağlar. römorkun içindeki tesiata gerekli değişiklik yapılırsa ledler çalışacaktır.

bu ledler 12 volt değil mi neden direnç hesaplaması gereksin ? o ledlerin içinde 12 volta göre uygun dirençler veya seri led bağlantısı zaten var. test etmek gayet kolay bir ampermetre ile seri bağlantı yaparak 12 volt verin ve çektiği akıma bakın.
araçlar ampüllerin çektiği akıma göre ampülün sağlam olup olmadığını anlıyor. ampül olan yere led takıldığı zaman led çok daha az akım çektiği için araç hata veriyor. bunun için de aynı akımı çektirmek için ledlere paralel direnç bağlanıyor.

ben arkadaşın sorusunu bu şekilde anladım. yanılmış da olabilirim.

araçlar ampüllerin çektiği akıma göre ampülün sağlam olup olmadığını anlıyor. ampül olan yere led takıldığı zaman led çok daha az akım çektiği için araç hata veriyor. bunun için de aynı akımı çektirmek için ledlere paralel direnç bağlanıyor.

ben arkadaşın sorusunu bu şekilde anladım. yanılmış da olabilirim.
"Çok heves ile Römorku araca bağladığımda bütün LED lambaların aynı anda yandığını gözlemledim." demiş araç bilgi ekranında arıza ışığı yanıyor olsa haklısın.

"Çok heves ile Römorku araca bağladığımda bütün LED lambaların aynı anda yandığını gözlemledim." demiş araç bilgi ekranında arıza ışığı yanıyor olsa haklısın.
Aslında her iki durumda görüldü. Araç hata verdi. Arabada lambalar kapalıyken tüm ledler sönük yandı.aydinlatmalardan herhangi birini kullandığında tüm ledler birlikte yandı. Ama sorun halojen ampulde görülmedi. Şimdi romorkun değerlerini ölçtüm stop, sinyal, park ,ve diğer sis için multimetre ekran görüntülerini paylaşıyorum. Romorkta bulunan 12.5 volt aküden enerji alarak ölçtüm

1000092783.jpg
1000092784.jpg
1000092789.jpg

Park sinyal ve fren aralığı 625/670 arası çıktı

Ekler

• 1000092752.jpg
    1000092752.jpg
    626.1 KB · Görüntüleme: 13
  • 1000092770.jpg
    1000092770.jpg
    468.5 KB · Görüntüleme: 12
Araçta arıza ışıklarının yanması led/halojen uyumsuzlugundan kaynaklı. Ama ledlerin hepsinin yanması tesisat kaynaklı diye yorumladım. Işıkların yanması için önce şase mi yoksa + hattın mı kontrol edildiğine bakılmalı bence. Şase kontrol ediliyor ise (benim tahminin bu yönde) romörk tesisatı tamamlanırken bir yerde ledlerin saseleri birleştirilip ortak saseye verilmiş olabilir.

Araçta arıza ışıklarının yanması led/halojen uyumsuzlugundan kaynaklı. Ama ledlerin hepsinin yanması tesisat kaynaklı diye yorumladım. Işıkların yanması için önce şase mi yoksa + hattın mı kontrol edildiğine bakılmalı bence. Şase kontrol ediliyor ise (benim tahminin bu yönde) romörk tesisatı tamamlanırken bir yerde ledlerin saseleri birleştirilip ortak saseye verilmiş olabilir.
bağlantı şeması.png

tam olarak bağlantı şemamı buraya çizdim. Araçtaki çıkış soketini Işıklı kontrol kalemi ile ölçtüğümde şaseyi 3 numaradan yada aracın herhangi bir yerinden aldığımda farketmeksizin resmin sağ tarafında belirtilen numara çıkışlarına göre tek tek doğru aydınlatmaların yandığını kontrol ettim. Işıkların yanmasını + hat kontrol ediyor.

Ledlerin şaselerini ortak bağlamadan 3 numaralı şase haricinde ayırmam imkansız araçtan tek şase geliyor toplam 7 pin var 1 tanesi şase diğer altısı;
1- Sol sinyal
2- Geri/ yada Sis
3-Şase
4-Sağ Sinyal
5- Sağ park
6- Fren
7- Sol park

Ekler

• bağlantı şeması.png
    bağlantı şeması.png
    1.2 MB · Görüntüleme: 6
Bu ölçümde probların yeri hatalı. Direnç negatif olmaz. 10A kademesi haricinde COM yazan yerde siyah prob, siyah probun yerinde kırmızı prob olmalı. Ölçü aleti nasıl kullanılır onu öğrenmeniz lazım öncelikle. Ölçü aletini bozmuşta olabilirsiniz.

Daha sonra orjinal lamba kaç amper çekiyor, yenisi kaç amper çekiyor ona bakıp direnç hesaplayabiliriz.

1750932619544.png

Bu ölçümde probların yeri hatalı. Direnç negatif olmaz. 10A kademesi haricinde COM yazan yerde siyah prob, siyah probun yerinde kırmızı prob olmalı. Ölçü aleti nasıl kullanılır onu öğrenmeniz lazım öncelikle. Ölçü aletini bozmuşta olabilirsiniz.

Daha sonra orjinal lamba kaç amper çekiyor, yenisi kaç amper çekiyor ona bakıp direnç hesaplayabiliriz.

42516 eklentisine bak
Düzeltme için teşekkür ederim. Öğrenmek için buradayım. Daha önce ölçü aletini sadece enerji var olup olmadığı için kullanma ihtiyacım olduğu için almıştım. Peugeot 407 elektirik Bsı Beyni sürekli biryerlerde kaçak verdiği için sürekli voltaj ölçümü yapmam gerekiyordu. Amper voltaj bilgim malesef yok. Sizlerin tecrübelerine danışmak için buradayım. Kendi çabalarım ile birşeyler yaparak oyalanmak istiyorum. Bir kabloya lehimine 500 tl vermek antalya şartlarında insanları ciddi anlamda keriz gibi hissettirdiği için yapabildiğim ve yapabileceğim elimden gelen herşeyi doğrusunu öğrenerek yapmaya çalışıyorum.

Orjinal ampul kaç amper çektiğini ölçemem, araç üzerindeki stoplar zaten led. ölçüm yaptığım kısım karavana ait tesisattaki hali hazırda kullanılan Led stop tesisatı. Amacım ampulleri yenilemek değil. Yeni aldığım karavanın tesisatını Aracımdaki Orjinal çeki demiri tesisatına müdahale etmeden karavan üzerinde halojen ampul gibi görmesini sağlayarak doğru yanmasını sağlamak.

Forum istatistikleri

Konular
7,887
Üyeler
3,164
Son üye
aeneso

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
az bilgili çok meraklı
Back