Şamandıra-Pompa Devresi Yardımı

CelilÇiynekli

Yeni Üye
Merhaba Arkadaşlar,

Ben Bilgisayar Müh.'üm, elektronik ilgi alanım ama işin içine devre koruma, osilasyon vs. girdimi hiçbirşey anlamıyorum.

Tuvalet rezervuarına bir 10lt su bidonundan su basmak istiyorum. Revervuarın düğmesine basıldığında su boşalırken ZP2508 şamandırası (çok anladığımdan değil, bunu buldum) devreyi kapatır. Devre 7 sn sonra (revervuarın boşalma süresi) çalışır ve R385 (veya AD620P) ile 10lt bidondan su rezervuara basılır. Taki şamandıra devreyi açana kadar.

Bunları 8 yapayzekaya sorarak ve çizdirerek, birbirlerine doğrulatarak bir çözüme ulaştım ama diğer YZ’lar bunda da hatalar bulunca imdat dedim. Tasarım aşağıdaki gibi.

d3.png

Gecikme devresi hatali.

Verdigin sema uzerinden de gidilebilir 555 gibi standart zamanlama uygulamalari icin hazir IC cozumden de gidilebilir.

Ya da en ucuz MCU ile de.

Yapay zekanin devrenin calisma prensibinde yaptigi izah berbat.

Sana basit bir devre tasarlayalim.

Karavan için mi?

Şamandıraya gerek yok bence. 12v ilaçlama/su pompaları var. Basınç ayarı yapılabiliyor. O basınca geldiğinde duruyor, basınç düşünce tekrar çalışıyor. Şebeke basıncına uyumlu görünüyor (Rezervuarın çalışma basıncına)

Manuel olarak aç kapa da yaptırabilirsiniz. Daha güvenilir olabilir.

Seaflo biraz pahalı ama teknik değerlerine güvenilecek bir marka. Ucuzları da var.

1778227891763.png

Devreye gerek yok. Bidonu yükseğe monte ettikten sonra düz şamandıra ile normal çalışır.

Gecikme devresi hatali.

Verdigin sema uzerinden de gidilebilir 555 gibi standart zamanlama uygulamalari icin hazir IC cozumden de gidilebilir.

Ya da en ucuz MCU ile de.

Yapay zekanin devrenin calisma prensibinde yaptigi izah berbat.

Sana basit bir devre tasarlayalim.
Üstat çok sevinirim. basit bir devre istiyorum, zaten oldukça amatörüm.

Karavan için mi?

Şamandıraya gerek yok bence. 12v ilaçlama/su pompaları var. Basınç ayarı yapılabiliyor. O basınca geldiğinde duruyor, basınç düşünce tekrar çalışıyor. Şebeke basıncına uyumlu görünüyor (Rezervuarın çalışma basıncına)

Manuel olarak aç kapa da yaptırabilirsiniz. Daha güvenilir olabilir.

Seaflo biraz pahalı ama teknik değerlerine güvenilecek bir marka. Ucuzları da var.

47844 eklentisine bak
Üstat,

karavan için değil. Evde su tasarrufu için. Duşta kombi suyu ısıtana kadar 3 kişilik ailede 15lt su boşa gidiyor. Bizde bunları 10lt su bidonlarına dolduruyoruz. Bunu tuvalete dökmek süper verimsiz, bu nedenle rezervuara doldurup su tasarrufu sağlamayı düşündüm. Bu nedenle basit bir devre olsun istedim. 555 filan olmadna olur mu acaba dedim ama beceremedim sanırım.

1778232707477.png

Tam olarak ne istedigini bilemedim ama adim adim isteklerin dogrultusunda devreye eklentiler yapariz.
Mevcut halde bir buton var. Bu butona bastiginda R ve C elemanlarinin belirledigi sure kadar Role aktiflesiyor ardindan role pasif hale geciyor.

Nasil calisiyor?

Butona basilmamisken Q1 yalitimda dolayisi ile Q2 de yalitimda.
Butona basildiginda Q1 iletime gecerken beraberinde Q2 yi de iletime geciriyor.
Bu andan itibaren parmaginizi butondan cektiyseniz C kapasitoru R ve Q2 uzerinden sarj olurken Q1'i iletimde tutmaya devam ediyor.
Bir sure sonra C nin sarj akimi Q1\i iletimde tutacak seviyenin altina iniyor ve Q1 ve Q1 yalitima geciyor.
Bu esnada hem role bobini uzerinden akmakta olan bobin akimi hem de C uzerindeki sarj diyor uzerinden bosaliyor.

Tasarimda butona bastiginiz surece role cekili kalacaktir. Bu tarz devrelerde butona surekli basildiginda ne olacagina karar vermek size bagli.
Tasarimda degisiklik gerekecektir.

Hazır ürünler var .

Son düzenleme:
Meslektaşım,
Rezervuarınız gömme tip mi yoksa klozet üstümü. Eğer gömme tip ise işiniz biraz zor olabilir. Siz dolum yapmaya kalktığınızda şebeke suyuda dolum yapmaya çalışacak. Her seferinde düğme tertibatını söküp arkasındaki vanayı kapatmanız gerekecek. Eğer klozet üstü ise vede flex boru ile rezervuara geliyorsa işiniz daha kolay. Bu işlemleri iki sensör ve bir motor ve bir MCU ile çözebilirsiniz.

47845 eklentisine bak
Tam olarak ne istedigini bilemedim ama adim adim isteklerin dogrultusunda devreye eklentiler yapariz.
Mevcut halde bir buton var. Bu butona bastiginda R ve C elemanlarinin belirledigi sure kadar Role aktiflesiyor ardindan role pasif hale geciyor.

Nasil calisiyor?

Butona basilmamisken Q1 yalitimda dolayisi ile Q2 de yalitimda.
Butona basildiginda Q1 iletime gecerken beraberinde Q2 yi de iletime geciriyor.
Bu andan itibaren parmaginizi butondan cektiyseniz C kapasitoru R ve Q2 uzerinden sarj olurken Q1'i iletimde tutmaya devam ediyor.
Bir sure sonra C nin sarj akimi Q1\i iletimde tutacak seviyenin altina iniyor ve Q1 ve Q1 yalitima geciyor.
Bu esnada hem role bobini uzerinden akmakta olan bobin akimi hem de C uzerindeki sarj diyor uzerinden bosaliyor.

Tasarimda butona bastiginiz surece role cekili kalacaktir. Bu tarz devrelerde butona surekli basildiginda ne olacagina karar vermek size bagli.
Tasarimda degisiklik gerekecektir.
Üstat,

Öncelikle değerli vaktini ayırıp cevap döndüğün için çok teşekkür ederim.

Projede yapmak istediğim şu:
1) Rezervuarın boşalt tuşuna basınca rezervuar boşalmaya başlar (bu tuş rezervuara ait olan elektronik değil)
2) Rezervuarda düşen su seviyesi sonucu ZP2508 şamandırasında devre kapanır ve kurmak istediğim sistem 7 saniyelik (bu benim rezervuarın boşalma süresi) bir bekleme sürecine başlar.
3) 7 saniye bitince motor (R385 veya AD620P) devreye girer ve 10lt su bidonundan suyu rezervuara basmaya başlar.
4) Rezervuardaki su seviyesi belli bir seviyeye gelince ZP2508 şamandırasında devre açılır, motor stop olur.

Not: Rezervuarın kendi şamandırası ve tuşuyla ilgimiz tok. Bizim sistem ZP2508 şamandırasıyla devreye girer ve durur. Şebeke suyu kısık tutulur ki her iki koldan da su dolsun. ZP2508 şamadırasını öyle konumlamalıyım ki rezervuar içinde, şebeke suyunun durmasıyla benim devrenin durması yaklaşık eş zamanlı olsun.

Meslektaşım,
Rezervuarınız gömme tip mi yoksa klozet üstümü. Eğer gömme tip ise işiniz biraz zor olabilir. Siz dolum yapmaya kalktığınızda şebeke suyuda dolum yapmaya çalışacak. Her seferinde düğme tertibatını söküp arkasındaki vanayı kapatmanız gerekecek. Eğer klozet üstü ise vede flex boru ile rezervuara geliyorsa işiniz daha kolay. Bu işlemleri iki sensör ve bir motor ve bir MCU ile çözebilirsiniz.
Çok teşekkür ederim ilginize.

"Mikro Step"'e geri dönüşümde konuyu detaylandırdım üstadım.

Bir de gecikme hesabı da yanlış gibi. Pompa dakikada 1.5 - 2 litre su pompalıyor. 1.8 diyelim. 7 saniyede 200 ml su pompalar.

Bir de gecikme hesabı da yanlış gibi. Pompa dakikada 1.5 - 2 litre su pompalıyor. 1.8 diyelim. 7 saniyede 200 ml su pompalar.
Üstadım,

Tasarım sizlerden aldığım bilgiye göre külliyen yanlış anlaşılan. Rezervuardaki su seviyesi düşüp şamandıra devreyi kapatınca 7sn'lik bekleme süresi devreye giriyor. 7 sn. sonra rezervuar boşalmış oluyor (ölçtüm) ve motor devreye girip suyu basmaya başlıyor. Elektronik Şamandırayı, rezervuarın şamandırasıyla benzer hareket edecek şekilde rezervuarın içinde konumlandıracağım. Mekanik şamandıra şebeke suyunu kapadığı anda elektronik şamandıra da devreyi kesecek ve motor duracak.

Bana göre mantik

7 sn lik su boşa mi harcanmış oluyor ?
Zaten normal halinde de su ?

Dolan 7 sn lik suyu
7 sn suyu tankın içende farz edin .
Tankın suyu fazla oluyor dersiniz 7 sn lik suyu az doldurma ayarı yapın .
Zaman rölesine gerek yok .

Takacağım diyorsanız hazır göstergeli röleler var .

Yapacağız tesisatı çizim ile gösterirsiniz ve görseller paylaşırsanız arkadaşlar daha iyi yardımcı olabilirler görüşündeyim .

Kolay gelsin sağlıcakla .

Tamam verdigin bilgiler isiginda gri bolge olmayacak sekilde yeni bastan beklentimizi yazayim.

1) Rezervuarın elektrikle alakasi olmayan boşaltma butonuna basinca rezervuar boşalmaya başliyor.

2) Rezervuarda düşen su seviyesi sonucu ZP2508 şamandırasında switch konum degistiriyor.

3) Switch konum degistirdigi andan itibaren 7 sn zaman gecmesi bekleniyor.

4) 7 Sn doldugunda su basan motor calismaya basliyor ve rezervuar dolmaya basliyor.

5) Rezervuardaki su seviyesi belli bir seviyeye gelince ZP2508 şamandırasında switch konumunu degistiriyor ve motor duruyor.

Simdi bunun icin yeni bastan bir devre tasarlayalim.

Sadece samandiranin kontak yapisindan emin olalim.

Rezervuar doldugunda ZP2508 switchi elektriksel olarak kisa devre mi oluyor?
Tersine rezervuar bosaldiginda acik devre mi oluyor?

Tamam verdigin bilgiler isiginda gri bolge olmayacak sekilde yeni bastan beklentimizi yazayim.

1) Rezervuarın elektrikle alakasi olmayan boşaltma butonuna basinca rezervuar boşalmaya başliyor.

2) Rezervuarda düşen su seviyesi sonucu ZP2508 şamandırasında switch konum degistiriyor.

3) Switch konum degistirdigi andan itibaren 7 sn zaman gecmesi bekleniyor.

4) 7 Sn doldugunda su basan motor calismaya basliyor ve rezervuar dolmaya basliyor.

5) Rezervuardaki su seviyesi belli bir seviyeye gelince ZP2508 şamandırasında switch konumunu degistiriyor ve motor duruyor.

Simdi bunun icin yeni bastan bir devre tasarlayalim.

Sadece samandiranin kontak yapisindan emin olalim.

Rezervuar doldugunda ZP2508 switchi elektriksel olarak kisa devre mi oluyor?
Tersine rezervuar bosaldiginda acik devre mi oluyor?
Üstadım,

Adımlar konusunda mutabıkız.

Şamandranın açıklamasında şunlar yazıyor:
"Aşağı doğru bakacak şekilde yerleştirildiğinde (benim planım bu şekilde), şamandırası aşağı doğru olduğunda NC ( Kısa devre ) olarak çalışmaktadır. Şamandırası yukarı doğru çıkınca NO ( Açık devre ) olmaktadır." Şöyle bir ifade daha var: "Sensör kuru kontak şeklinde çıkış verir." ve "İletişim: NO + NC"

ayrıca motorlar hakkında kısaca:
R385: 12v, 0,6A,6w, 120 l/h debi
AD620P: 12v 0,4A 4,8w, 240 l/h debi

Son düzenleme:
1778266831814.png

Suyu bosalt butonu harekete gecirilince (en ustteki kirmizi ok)
Depodaki su bosalmaya basliyor. t=a aninda samandra switchi konum degistiriyor.
Bu esnada 7 sn lik zamanlayici harekete geciyor.
7sn zaman gectiginde t=b aninda motor calismaya basliyor.
Depodaki su seviyesi yukseliyor ve samandra switchi tekrar konum degistiriyor.

Simdi bu yapiya gore devremizi tasarlayacagiz.

Forum istatistikleri

Konular
9,146
Üyeler
3,711
Son üye
mezat_vakti

Son kaynaklar

Back