Çılgınca bir dağınıklık

Aslında şu virüs sorunu olmasaydı ,elimizdeki malzemelerin envanterini çıkartıp burada liste halinde yayınlayabilir ihtiyacı olan bir kişiyle takas yapabilirdik,böylece belkide hiç kullanmayacağımız bir malzemeyi kullanabilecek bir arkadaşımıza gönderecek onun yerine vereceği ihtiyacımız olan malzemeyi alabilirdik.
Buna benzer bir şeyi bu forumda daha önce denedim. Mantıklı olanı da o zaten. Aslında bütün ürünler için geçerli, boşta durup 90'ların vitrin kültürünü yansıtan saçma bir ürün olacağına aktif olarak verimli kullanmak herkesin (toplumun) faydasına. O zamanki üye sayısı ile verimli olmadı. Tekrar deneyebiliriz ama güven duygusunu suistimal edip toplumu deforme ederken, kendine 3-5 kuruşluk fayda sağladığı zannında kapılacak kadar aptal insanlarla muhatap olmamak adına üyelik süresi ve mesaj sayısı gibi kıstasları olan bir çerçeve çizmek gerek...

https://mekatronik.org/forum/thread...emizligi-uecretsiz-ekipman-ve-arac-gerec.315/
 
Son düzenleme:
@uyesercan siz benden önce düşünmüşsünüz bu konuyu.
Aslında benim demek istediğim tam da sizin orda tarif ettiğiniz şekilde.
Malesef ,elektroniğe meraklı arkadaşlarda şöyle bir durum var
"Abi ölçü aleti olur,osilaskop olur ne olursa " diye lafa giriyorlar
Oysa biz atıyorum "TL074 lazım" yada" Mouser Kodu xxx olanSMPS trafosu lazım" diyen kişileri istiyoruz
Hatta şöyle bir durumda olabilir
Mesela bilgisinden,tecrübesinden ve ekipman yetersizliğinden dolayı bir cihazı yapamayacak ama ihtiyacı olan bir arkadaş konuyu izah eder.
Projeye girecek arkadaşlar ,kimi PCB yi çizer kimi PIC e veya STM ye kodu atar kimi plastik kutunun hazırlanmasını yapar.Kimisi malzemelerin tedarikini yapar böylece o cihazdan örneğin 4-5 tane üretilir.İsteyen bunları kullanır isteyen yine bir malzeme grubuna karşılık takas yapar.Mesela
bir arkaşımız diyebilirki "Eğer bu cihazı bana gönderen biri olursa bende ona ,örneğin şu cihazı karşılık gönderirim der
Eğer bir kişi cihaz aldığı halde sözünü yerine getirmezse sistemden çıkmış olur.Tabiki önceden bu forumda aktif olması ,referans gösterebileceği bir arkadaşının bu forumdan olması gibi şeyler de istenebilir.
Sonuçda MCU ürten firmalar bile sen bu istediğin malzeme ile ne yapacaksın diye soruyor,Türkiyedeki bayileri senden telefonla feedback alıyor ve şirkete diyorki "Tamam gönderin bu adam elektronikten anlıyor" diyor senin bedava malzemende böyle geliyor.

Bence denemeye değer bir konu üstelik pekçok kişide evdeyken
 
  • Beğen
Reactions: fmy
@taydin
@uyesercan
ve diğer arkadaşlar

Evet ne diyorsunuz
Bende en az 10 tane araç gereç var bu konuya verebileceğim
Mesela
PIC geliştirme boadu
Antistatik poşetinde 10 civarı power MOSFET
Pentium PC win7 kurulu çalışır durumda
Malzeme olarak kullanılabilecek 72 ekran TV (Yakın civarıma gönderebilirim veya malzemelerini gönderebilirim)
10 civarında 12 volt ve farklı voltajlarda akü şarz adaptörleri
Farklı güçlerde onlarda sac power trafosu
3-4 Barkod tarayıcısı
Bazı medikal test malzemeleri vs vs
 
Aslında satılık/aranıyor bölümümüz var ama, takas için de bir bölüm açabiliriz.

Bende de çok atıl malzeme var, ihtiyacı olana verebilirim. Ama şimdi şöyle bir durum oluyor: "Şu şu malzemeler var ihtiyacı olana vermek istiyorum" dediğin anda, ihtiyacı olmayan da "alayım bir kenarda dursun" diye istiyor. O yüzden bence en mantıklısı, mesela malzemelerin değeri 300 ₺ ise, bunun 10 da biri veya neyse, 30 ₺ karşılığında vermek. Böylece "alayım bir kenarda dursun" cuları bir nebze caydırmış oluruz :katil2:
 
Adına -sosyal atölye- ismini verdiğim bu projeyi gerçekleştirmek için buradaki konuda da geçen atölye yönetim programını da buna benzer bazı tecrübeleri de yerine getirmek gerekiyor. Dağınık atölyemi toparlama maceramı paylaştığım bir konu altında, hadi başlayalım dersek yavan kalıyor/kalır. Her başarısızlık da bir heves/atalet/istek israfı...

Gözlemim odur ki, bu tarz başlangıçları yapabilmek için iç içe geçmiş katmanlardan oluşan engelleri aşıp, belirli bir olgunluğa ulaştırmak gerekiyor. Bunun için de disiplinli bir şekilde bazı engelleri aşmalıyız. En azından ben böyle deniyorum. Atölyemde standartlara uygun direnç, entegre hatta vida organizasyonu yapmaya ve bunların hepsini de aylarca çalışma ile bir çatı altında toplamaya çalışıyorsam alt metninde bu var. Diğer türlü 200-300 TL'lik saklama kabı ile 2 gün uğraşırsam dışarıdan mükemmel görünen ama içinde gelişi güzel bir düzen oturtmuş olurum. Şu an Youtube ya da diğer ortamlarda da gördüğüm çoğu atölyede şık görünen bu gelişi güzel hal var.

Atölye düzeni/dağınıklığı nasıl bir algoritma ile ele alınır, eldeki imkanlar dijital bir ortamda şuurlu bir düzeyde nasıl değerlendirilir (stok takip programı dediğimiz), oluşturulan topluluk hangi çerçevede değerlendirmeli (sırf bilgisi yüksek diye insan egosu hevesi yüksek başkalarına zarar vermemeli) gibi hem sosyal hem de fiziki bir takım imkanlar birlikte olgunlaşıp pişmeli ki heves ettiğimiz birlik/bilim/gelişim oluşsun. İmkanı olmayan, paylaşmayan, etik standartları olmayan kimse ne bilim yapabilir ne de atölye kültürü oluşturup fayda üretemez. Bunları pişirmek lazım.
 
Aslında satılık/aranıyor bölümümüz var ama, takas için de bir bölüm açabiliriz.

Bende de çok atıl malzeme var, ihtiyacı olana verebilirim. Ama şimdi şöyle bir durum oluyor: "Şu şu malzemeler var ihtiyacı olana vermek istiyorum" dediğin anda, ihtiyacı olmayan da "alayım bir kenarda dursun" diye istiyor. O yüzden bence en mantıklısı, mesela malzemelerin değeri 300 ₺ ise, bunun 10 da biri veya neyse, 30 ₺ karşılığında vermek. Böylece "alayım bir kenarda dursun" cuları bir nebze caydırmış oluruz :katil2:
Zaten kenarda durduğu için paylaşım listesine adı konulmuş bir ürünü -benim kenarım da dursun- şeklinde düşünecek adam aptaldır. Kişi aptal olunca 30₺ vereyim bende dursun da der. :eek: Bu aptalları eleyecek bir topluluk oluşturmak adına kalıcı düşünüp, kendi içinde kuralları olan bir sistem kurmak lazım. Bu kurallar -kenarda dursun- diyecek adamı topluluk dışına çıkartmalı... Değişik bir açmaz. :D
 
@uyesercan burda kimse kimseye "gönülsüz" bir bağış yapmayacak .Ben ister bir milyarlık malımı 100 tl lik bir malzeme karşılığnda birine veririm ,istersemde 200 milyonluk malzeme veren birine gıcık olduğumdan vermem bu tamamen bana kalmış .

Sanırım siz aşırı detaycı düşünen birisiniz ama zaten bu detayların basit çözümleri var.Aliexpressden 70 dolarlık malı alırken bu Çinli Namuslumu diye düşünüyormusunuz o sorunları aliexpress çözüyor.Malım gelmedi kardeşim dedin mi adamı sistemden çıkarıyor.

Ayrıca bu konu sizin konunuzdan devam etmeyecek.Muhtemelen ÜYE ENVANTERLERİ diye bir başlıkta üyeler bunları "Malzeme karşlığında " verebilirim diyecek diğer kişide "Falanca üyenin şunlarına karşılık bende şunu verebilirim " diyecek olay kısaca bu
 
Adına -sosyal atölye- ismini verdiğim bu projeyi gerçekleştirmek için
@Omega projem için fikirlerimi söyledim. Detaylandırmak istediğim konu, atıl ürünlerin aktif kullanımı için ücretsiz paylaşımın suistimal edilmeden amacına hizmet etmesini sağlamak.

Kimsenin özgürlü ile ilgili bir kısıtlamadan bahsetmedim/bahsedemem. İster hediye et istersen sat bunlar başka konular. Üretime/eğitime/milli sermayeye katkı sağlayacak atıl ürünlerin aktif kullanımı için ücretsiz paylaşım ise başka bir konu. Atıl durmasın dediğimiz bir şeyi alıp evinde bir köşede atıl tutmak... Paylaşımın amacına ulaşması için işgüzar insanları aradan çıkartacak detaylara ihtiyaç yok mu?
 
Var
Eğer bir kişi cihaz aldığı halde sözünü yerine getirmezse sistemden çıkmış olur.Tabiki önceden bu forumda aktif olması ,referans gösterebileceği bir arkadaşının bu forumdan olması gibi şeyler de istenebilir.
Sonuçda MCU ürten firmalar bile sen bu istediğin malzeme ile ne yapacaksın diye soruyor,Türkiyedeki bayileri senden telefonla feedback alıyor ve şirkete diyorki "Tamam gönderin bu adam elektronikten anlıyor" diyor senin bedava malzemende böyle geliyor.
Önceki mesajımda bahsettim
Ayrıca yeni olan üyeye önce sen malzemelerini bana gönder denebilir
Adama demezlermi "kardeşim bu forum şu kadar zamandır var ve senin tüm 2 mesajında bu takas konusuyla ilgili ne ayaksın"
 
Fırsat buldukça toparlamaya devam diyorum. Bende piyasada da oldukça yaygın bulunabilen Hipaş marka 305, 302 model toplamda (8'i büyük) 40 gözlü plastik çekmecelerim var. Bu çekmeceleri entegreler için, bir de Wicent 33 gözlü olan var bunu da ayrık yarı iletkenler için kullanacağım.

Çekmecelerde entegreleri zarar görmesin diye köpüklere batırarak saklıyordum. 3D yazıcı edindiğim için şimdi bunlara uygun entegre kılavuzu çizdim ve onlarla saklıyorum. Hem alan verimliliği hem de düzen bakımından çok iyi oldu. Şekil bakımından şu an yatay hatları olanlar pin sayısı 14'ü geçmeyenler entegreler için daha verimli ama bazı entegreler pin sayısı sebebiyle dikey saklanmak zorunda. Üst üste tam olarak 3 adet kılavuz sorunsuz sığıyor. Bunlara ek başka entegre paketleri için de çeşit geliştireceğim.

Çizimlerde tecrübe edilen sorunlar da giderildiğinde, buradan ve thingiverse hesabımdan paylaşacağım. Örneğin ilk çizimde yanlar açık ve entegrenin iki pini arasında çıkıntı yoktu. Bunlar çekmece içinde sorun olmuyor ama çıkartıp alttakine erişmek istediğinde entegreler düşüp çok uğraştırıyor idi. Sondaki resimde görüleceği üzere gerekli iyileştirmeleri yaptım.

IMG_20200412_134858.jpg


IMG_20200411_153132.jpg

IMG_20200411_173350.jpg

IMG_20200411_154936.jpg

IMG_20200412_130930.jpg
 
Bu arada ayırdığınız bölgeye sığması gereken ama fazla olan aynı kodlu entegreleri altlı üstlü saklayabilir böylece çekmeceden tasarruf yapabilirsiniz
 
Uzun zamandır başka başka alternatifler deneyip ufak yazılımlarla patinaja düştüğüm sistem hakkında nihayet bir ilerleme kaydettim. Octopart API'sini ücretsiz gibi gösterip başvuru yapıldığında parasız vermiyordu. Şimdi aylık 500 sorgu için ücretsiz hakkını kredi kartı bilgilerini alarak sistem tarafından otomatik veriyor. Bu kadar dalavere ile uğraşan adam yarın benden küt diye parada keser, hiç güven vermiyor. Bende sanal bir kredi kartı açtım o bilgilerle ücretsiz hesabı aldım ve kartı kapattım. Yani olmayan bir kart ile ücretsiz API aldım. Nihayet başladığım yazılımda ilerleme kaydedeceğim.
 
Uzun zamandır başka başka alternatifler deneyip ufak yazılımlarla patinaja düştüğüm sistem hakkında nihayet bir ilerleme kaydettim. Octopart API'sini ücretsiz gibi gösterip başvuru yapıldığında parasız vermiyordu. Şimdi aylık 500 sorgu için ücretsiz hakkını kredi kartı bilgilerini alarak sistem tarafından otomatik veriyor. Bu kadar dalavere ile uğraşan adam yarın benden küt diye parada keser, hiç güven vermiyor. Bende sanal bir kredi kartı açtım o bilgilerle ücretsiz hesabı aldım ve kartı kapattım. Yani olmayan bir kart ile ücretsiz API aldım. Nihayet başladığım yazılımda ilerleme kaydedeceğim.

Beta test edici lazımsa haber ver :)
 
Sakla sakla atolye bir sürü eski eleman ile doluyor. Günün sonunda çoğunu kullanmayıp zaten yenisini sipariş veriyoruz.
Belki başka şeylerle kıyaslanırsa rakamlar küçük kalabilir ama bu kendi içinde büyük bir israf... Umarım atıl araç-gereç ve malzemeler paylaşılabilir etiketi ile kullanan olur. :D
 
Üzerinde vakit buldukça çalıştığım yazılım ile aşağıdaki sonuçları alabiliyorum ve şimdi bir dönüm noktasındayım.

Özdisan, Octopart, Mouser olmak üzere 3 farklı firmadan veri çekiyorum. Bunların hepsi kendi içinde farklılıklar gösteriyor. Örneğin yerli satıcı olduğu için Özdisan'ı seçersem eski (TDA2050Q gibi) ürünleri bulmak zor. Mouser için de aynısı geçerli. Doğrudan satıcı oldukları için hiç satmakdıkları ürün ile ilgili bilgi bulmak mümkün değil.

Octopart doğrudan bu işin veritabanını tutuyor. Tabii en iyi seçenek de bu fakat aylık 500 sorgu limiti olan ücretsiz bir API veriyor ve sitesinden herhangi bir başka şekilde bilgi çekmek de mümkün değil... Yani bunu yaparsam muhtemelen bu sorgu miktarı sadece bana kadar olur. Çünkü bir sorguda 10 sonuç varsa sunduğu 10 sonucu 500'den düşüyor. Limitlemek mümkün fakat herkese açık bir şey yapmak için her türlü bu sayı az.

1 Özdisan - Satıcı
Not: API yok, site üzerinden verilere erişmek mümkün.
Avantajları: Türkiye'de en geniş veritabanı, perakende satışla birlikte kart üretim de yapıyor. Program gerçekçi fiyat bilgisi ile ürünleri saklar.
Dezavantajı: Ürün çeşitliliği yeterli değil, kategoriler düzensiz. 1 adet PDF bulunuyor. Ürün detayları zengin da değil.

2 Mouser - Satıcı
Kısıtlı bilgi sunan ücretsiz (Ürün detayları verilmiyor) API var, site üzerindeki verilere erişmek istediğimizde sistemi bot olarak algılıyor. Bu engeli aşıyorum ama kararlı çalışmıyor.
Avantajları: Türkiye'ye 20 Euro kargo ile malzeme satışı var. Fiyatlar gerçekçi saklanabilir. 60 Euro'yu aşan alışverişlerde kargo ücretsiz. Özdisan'dan farklı kategorileri düzenli.
Dezavantajı: Ürün detayları ürün adı, açıklama, görsel, pdf, üretici ve mouser sayfası ile sınırlı. Detayları API dışında siteden çekmek mümkün olsa da tedbirleri aşmak zor, yazdığım kod istikrarlı çalışamıyor.

3 Octopart - Satıcı
En iyi veritabanı bu seçenekte bulunuyor. Tüm bilgiler ve birden fazla (farklı versiyonlarda) PDF bulmak mümkün. Bu tarz bir program için en doğru yöntem de bu fakat minimum 20k sorgu versiyonu olan Pro paketleri için aylık 40 dolar ödeme yapılması gerekiyor. Ücretsiz API aylık 500 sorgu limitli sunuyor. Üstelik bu limit "Entegre" araması yaptığınızda size sunduğu 10 sonuç için -10 olarak 500'den düşüyor. Yani bir aramada 490 sorgu limiti kalabilir.

Neden dönüm noktasındayım?
Program yukarıdaki veri sağlayıcıların birini temel alacak. Örneğin Octopart'ı seçersem kategorileri oradan çekeceğim ve tüm ürünlerin kategorileri bunlar göre olacak. Diğer sitelerden de veri çekeceğim. Özdisan ile bir arama yaptığımda onun kategorileri aynı olmadığı için sorun çıkacak ama bir alternatif olarak her zaman saklamak lazım. Yerli tedarikçi olduğu için Özdisan'ı kullanmak istiyorum ama ama ama
 
Mouser API sonuç sayfası:

1598647215939.png


Mouser siteden detay sayfası

1598647181719.png
 
Özdisan site sorgu sayfası:

1598647284024.png


Özdisan detay sayfası

1598647317922.png
 
Octopart ile sonuç sayfası koymuyorum çünkü sorgu için bir şablon oluşturuyorsun ve senin şablonuna göre tüm sonuçları veriyor...
 
Octopart ile sonuç sayfası koymuyorum çünkü sorgu için bir şablon oluşturuyorsun ve senin şablonuna göre tüm sonuçları veriyor...
Octopart için kişiye özel api yapılamaz mı?
Sistemi kullanmak isteyen kendi hesabından bağlanır, kendine ait 500 sorgusunu kullanır.
Api'nin ne olduğunu biliyorum ama kodlama kısmında nasıl faydalanılıyor bilmiyorum.
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,893
Mesajlar
100,585
Üyeler
2,494
Son üye
yasin533

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Back
Top