Çılgınca bir dağınıklık

Çekmece ve kutulara sadece numara vermenin bir sıkıntısı da şu: Diyelim bir parça arattın ve sana 358 dedi. İyi de, 358 evin neresinde? :D O yüzden kutu isimde, evdeki veya odadaki veya dolaptaki bulunduğu konum hakkında ipucu veren bir kodlama olması da faydalı olur bence.
 
Eniyisi unique bir numara verip database den o kutu ile ilgili bütün bilgileri çağırmak.
 
Eniyisi unique bir numara verip database den o kutu ile ilgili bütün bilgileri çağırmak.

Evet mantıklı. Mesela fare ile 358 üzerinde "hover" edince sana evdeki konumu ile ilgili ayrıntılı bilgi gösterebilir.
 
Hmm, excel'de veya Calc da benim dediğim "alınanlar" listesi yapılabilir. Bir tane sütun ayrılır bu iş için. Bir malzemeyi alınca o sütuna bir işaret koyarsın (mesela proje adı). Sonra da bir sorgu ile bu işarete sahip komponentleri listelersen, herşeyi geri nereye koyacağını görmüş olursun.
 
Hmm, excel'de veya Calc da benim dediğim "alınanlar" listesi yapılabilir. Bir tane sütun ayrılır bu iş için. Bir malzemeyi alınca o sütuna bir işaret koyarsın (mesela proje adı). Sonra da bir sorgu ile bu işarete sahip komponentleri listelersen, herşeyi geri nereye koyacağını görmüş olursun.
O zaman sercanın dediği olayada gelir bu hareket.
Aynı projeden bir daha yapmak istediğinde proje adını yazarsın hepsi gelir karşına.
 
Evet Excel veya Calc ile en azından dağınıklığı "vahim" boyuttan "ciddi" boyuta indirebiliriz gibi duruyor. Sorgulama menülerini iyi öğrenmek gerekiyor. Özellikle gelişmiş arama yapmak biraz bilgi gerektiriyor (AND, OR lu birden fazla şartlı aramalar).
 
Evet Excel veya Calc ile en azından dağınıklığı "vahim" boyuttan "ciddi" boyuta indirebiliriz gibi duruyor. Sorgulama menülerini iyi öğrenmek gerekiyor. Özellikle gelişmiş arama yapmak biraz bilgi gerektiriyor (AND, OR lu birden fazla şartlı aramalar).

Excel tüm bunları bir tıklamayla hazırlar yaw
Benim kullandığım basit excel tablosu filtre özelliğinin detayları

arama.png
 
Ben bir zamanlar php de çok güzel öğrenmiştim hep unuttum.
 
Tamam Excel'de varmış, videoda da gördüm. Ama ayda 41 ₺ vermeye değer birşey olduğunu da düşünmüyorum açıkçası :)

Daha önce eşime almıştım office 365 ve ayda 17 ₺ veriyordum. Tabi yıllar içinde yeni özellikler eklendi, ama 17 ₺ yerine 41 ₺ verilecek kadar da yeni özellik eklendiğini göremiyorum. Sadece dolar fırladığı için fiyat da neredeyse 3 katına çıktı. Aslında suni olarak da fiyatı baskıladıklarını düşünüyorum. Belki de önümüzdeki dönemde tekrar iki katına çıkaracaklar :D Adobe'de öyle oldu. Ayda 50 ₺ ye kullandığım Adobe Audition şimdi ayda 150 ₺ oldu.

O yüzden ben kesinlikle LibreOffice Calc kullanarak yapacağım bu işi. Office 365'in benim gözümdeki parasal değeri onların istediği kadar değil.
 
Sonuçta biraz SQL bilindiğinde yapılmazı zor şeyler değil
 
Sonuçta biraz SQL bilindiğinde yapılmazı zor şeyler değil

Bu Excel'de ve Calc'da SQL mi kullanılıyor sorgularda? Ben bu programlarda programın bir özelliği diye düşünüyordum bu arama özelliklerini. Tabi bir MariaDB database oluşturup da yapılabilir, ama o zaman tablo tasarla, veri giriş ekranu oluştur vs. Bu zor olur. Ben hiç database kullanmadan sadece Calc kullanayım diyordum.
 
Excelde onlarca sorqulama fonksiyonu var.Bunları syntaxında hatasız yazabilmek için wizard larda var .Excel de arkasında visual basic kullanabiliyorsun.Tabiki SQL de .
Pekçok database e bağlanabiliyor import ve export edebiliyor.

Office in içinde Access diye database uygulaması var bunda da SQL i kolayca kullanabiliyorsun.
Zamanında 15 -20 table lı 260 bin record lu tablolarla programları Acces ile hazırlamıştım.
 
Mesela 17 yıl kadar önceki hazırladığım bir programın örnek bir ekranı
program.png
 
Aslında en temizi tabi database kullanmak ... Belki de MariaDB ve PhpMyAdmin kullanarak işi bitirebilirim. Hem bahaneyle bu işleri öğrenmiş olurum :)

LibreOffice'te de bir MS Access eşdeğeri var (LibreOffice Base). Muhtemelen kendi kapali veritabanı formatını kullanıyordur. Onun yerine tamamen endüstri standardı MariaDB ve PhpMyAdmin kullanmak daha mantıklı geliyor bana.
 
Veritabanlarında en zor konu "Relation" konusu .Eğer anahtar fieldlar iyi tasarlanamazsa işin içinden çıkılamaz .Ondan sonra gelen önemli konu ise tabiki fieldları doğru tanımlamak tabloya akıllıca eklenecek uygun tipte field işleri çok kolaylaştırır.
 
Tabi bir de lisans meselesi var dimi? :)

Aynen :D Microsoft ve Adobe gibi piyasada çok büyük pazar payı olan firmalar, ülkelerin alım gücüne göre fiyatlarını ayarlamıyorlar. O yüzden bizde dolar 3 katına çıkınca onların fiyatı da 3 katına (hatta bizdeki fırsatçılar sayesinde daha da fazla) çıkıyor.

O paraya değecek bir getirisi olsa bana gene veririm. Belki başkaları için getirisi iyidir.
 
Böl parçala yönet anlayışı ile ayrıştırmaya devam. Bu sürecin bir diğer faydası da mevcut araç gerecin tümü ile elden geçerek daha verimli kullanılmasını sağlıyor. Bende olan bazı şeyleri unutmuş, bazıları da karmaşadan mümkün değil bulamayacak hale gelmişim. Örneğin karışık vida kutumda bulunan metrik vida ve somunlar... 15-20 TL'ye set halinde alınabilecek ucuz parçalar gibi görünebilir ama tüm israf bir araya geldiğinde 2-3-4... ayda bir 1000-1500 TL tasarruf o da atölyedeki çok faydalı eksikleri tamamlayabilecek bütçe anlamına geliyor.

Hoş bu işin ekonomisi sigara içmeye benziyor. Yakın zamanda sigarayı bıraktım. Gelirin marjinal faydası artsa da insan mantıken ayda 500 TL fazladan birikim olmasını umuyor ama yok :) Demek ki tasarruf etmek de kendi başına yetmiyor aynı zamanda "durduk yere gereksiz alış-veriş" yapar gibi günlük 10-15 TL "atölye kumbarasına" atma rutini gerek. Haftalık, 15 günlük ya da aylık toplu para değil, günlük frekansta...


IMG_20200407_003643.jpg
IMG_20200407_003650.jpg
IMG_20200407_003739.jpg
IMG_20200407_003731.jpg
IMG_20200407_003807.jpg
 
Aslında şu virüs sorunu olmasaydı ,elimizdeki malzemelerin envanterini çıkartıp burada liste halinde yayınlayabilir ihtiyacı olan bir kişiyle takas yapabilirdik,böylece belkide hiç kullanmayacağımız bir malzemeyi kullanabilecek bir arkadaşımıza gönderecek onun yerine vereceği ihtiyacımız olan malzemeyi alabilirdik.
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,788
Mesajlar
98,999
Üyeler
2,464
Son üye
s4met

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top