Glamox, Luxo LFM-101/104 Masatipi Acrobat Işıklı Büyüteç Florasaon LED dönüşümü

Sercan

--
Katılım
17 Mart 2019
Mesajlar
4,872
Masamda severek kullandığım florosan tipli büyüteçimın aydınlatması çalışır vaziyette iken birden bozuldu ve uzun zamandır çalışmıyor.

Lambanın patlamış olacağını düşünerek üzerindeki T9 yazısına aldanıp, T9 tip sipariş ettim. Meğer bu T9 denilen ebatları temsil etmiyormuş, büyük geldi.

T9 Büyük.jpg


Zor zahmet iç çapı 15 cm olan aynı ebatta florosan buldum ve sipariş ettim. 2 haftalık sancılı sipariş sürecinden sonra lamba elime ulaştı yerine taktım fakat çalışmıyor!

IMG_20210123_142043.jpg


Elimde fazladan 2 adet starter var, bunları da denedim gene çalışmadı. Balast ve kablolardan başka bozuk olabilekce bir şey kalmıyor. Kabloları ve anahtarı ölçü aleti ile kontrol ettim sorun yok. Son olarak geliye balast kalıyor. Bendeki manyetik balast arıza yapması da çok mümkün değil.

IMG_20210123_142026.jpg


Balast'ın çıkış gerilimini 18 V AC olarak okuyorum. Florasanın nasıl çalıştığını biliyorum ama çok detaydan anlamam. Kıt bilgime rağmen bu bana biraz garip gelidi. Sanıyorum sorun burada.

Günümüzde florosan içinde bulundurduğu gazlar, bulunabilirlik gibi konularda sorun yaşatıyor. Dolayısı ile artık kullanmamakta yarar var. Ben bu dönüşümü her halükarda yapacağım ama sorunu da bilmek istiyorum. Balast çıkışındaki 18 V AC gerilimin hatalı olduğunu düşünüyorum, tahmim doğru mu?
 
Gelelim LED dönüşümüne. Bende farklı ebatlarda bir kutu dolusu 12 V adaptörü mevcut. Bunlar içinde çıkış kablosu dipten 12 V 1A bir adaptör var. Ebatları balast ile hemen hemen aynı ve balast yuvasına tam oturduğu için güç kaynağı olarak bunu kullanacağım.

IMG_20210123_142102.jpg

IMG_20210123_144609.jpg


Fakat burada dikkat edilmesi gereken bir konu var. Eski düzende anahtar bütün devreyi açık konuma getirebiliyordu. Şimdi ise aynı kablo tesisatı ile bunu yapmam mümkün değil. Anahtar mercek tarafında kaldı.

IMG_20210123_142035.jpg
 
Eğer starter'dan açıldığında tıkırtılar geliyorsa starter iyidir herhalde. Balastı ohmmetre ile ölçebilirsin. Açık devre olmaması lazım. Ama kaç ohm çıkar ben de bilmiyorum, hiç ölçmüşlüğüm yok.

Bir tane elektronik balast ile de deneyebilirsin, fiyatları çok uygun oluyor.
 
Eğer starter'dan açıldığında tıkırtılar geliyorsa starter iyidir herhalde. Balastı ohmmetre ile ölçebilirsin. Açık devre olmaması lazım. Ama kaç ohm çıkar ben de bilmiyorum, hiç ölçmüşlüğüm yok.
Ohm değerini ölçtüm açık devre görünüyor. Nasıl olur yahu 18 V AC ölçtüm çıkışta.
 
Ohm değerini ölçtüm açık devre görünüyor. Nasıl olur yahu 18 V AC ölçtüm çıkışta.

Tamam o zaman balast rahmetlik. Dijital multimetre ile ölçtüysen, onun giriş empedansı 10 MΩ o yüzden aradaki kapasitif kuplaj dahi voltaj aktarımı yapar. Böyle durumlarda analog ibreli multimetreler çok kullanışlı oluyor. Varsa bir dene. Hİçbir voltaj görmezsin. Veya LoZ modu olan gelişmiş dijitallerle de bu tip ölçümler yapılabiliyor.

Elektronik balast iş görür.
 
Böyle durumlarda analog ibreli multimetreler çok kullanışlı oluyor.
Bir kaç yüz tane analog mutlimetrem var fakat ölçemek için geç kaldım çünkü kabloaları söktüm. Tekrar bağlamaya gerek yok, neticede amacıma ulaşıp sorunu anladım. Daha da önemlisi florasanın nasıl çalıştığını anladım benim için florsan işindeki sis pertesi aralandı.

LED dönüşüm işine kaldığım yerden devam edeyim. Eski düzende anahtarlama için gerek olmadığından mercek tarafına iki kablo çıkıyor demiştim. LED dönüşümünde bu iki kablo sadece adaptör çıkışına bağlanabilir. Böyle olursa LED'ler kapatıldığında adaptör 24 saat prizde bekleme konumunda olacak. Ben bunu istemediğim için adaptörü çıkış için bir kablo daha çektim.

Bu sayede mercek tarafına 4 kablo erişmiş oldu. Bunlardan ikisi adapör için AC anahtara, diğer ikisi ise LED'ler için 12 V taşıyacak. Eklem yerlerin zamanla kabloyu deforme etmemesi için eski kablonun üzerinden geçirdim.

IMG_20210123_163157.jpg
IMG_20210123_163224.jpg
IMG_20210123_163209.jpg
IMG_20210123_163232.jpg
 
Floresan la hiç uğraşmayın. Led dönüşüm daha kullanışlı...
 
Arkadaşlar aktaramadım sanırım, konu zaten başlıkta ve içerikteki mesajlarımda yazdığım gibi florasaon-LED dönüşümü...
 
Adaptörü mecburen kutusundan çıkartmak zorunda kaldım. Yerine öyle bir denk geliyor ki kutusu ile sığmasına rağmen üst kapak kapanmıyordu. Yumurta plastiklerinden ve üzerine sardığım kapkon bant ile izole ettikten sonra aşağıdaki gibi monte ettim. Fotoğrafta göründüğünden daha yakışıklı, zaten ütünde de kapak var.

IMG_20210124_141241.jpg
IMG_20210124_141247.jpg


LED'leri yukarıdaki örnekteki gibi yapmayı çok istedim fakat bendeki cihazın iç yapısı biraz daha farklı sığmadı. Mecburen böyle yaptım.

IMG_20210125_211704.jpg


IMG_20210125_211741.jpg
IMG_20210125_211856.jpg
 
Buna dış çapı 21 iç çapı 15 cm olan bir baskı devre hazırlayıp yerine tam denk gelecek şekilde daha fazla LED ile aydınlatmakta yarar var. En azından şu an ki parlaklığın 1.5 ya da 2 katı daha fazla olması masa aydınlatması olarak da kullanmayı mümkün kılar.
 
@Sercan Işık şiddeti yeterli mi?
Mevcut ışık şiddeti aslında yeterli fakat biraz daha parlak olsa daha iyi olur. Altında buzlu bir plastik var ışığı homejen dağıtıyor.
 
Elinize sağlık, yine de böyle değil de Fibonacci den esinlenip ayçiçeği şeklinde neden dizmediniz sormadan edemiyorum :D. (Yarı şaka yarı ciddi)
 
Elinize sağlık, yine de böyle değil de Fibonacci den esinlenip ayçiçeği şeklinde neden dizmediniz sormadan edemiyorum :D. (Yarı şaka yarı ciddi)
Eldeki imkanları kullanarak bunu çıkartabildim. Elimdeki beyaz renkli şerit LED'ler an az 3'lü kesilebiliyor. Benim cihazda kullanılan florasan lambanın genişliğine 3'lü LED'leri dik şekilde montajlamak mümkün değil.

En güzeli buraya uygun boyutta PCB hazırlamak olur...

Buna dış çapı 21 iç çapı 15 cm olan bir baskı devre hazırlayıp yerine tam denk gelecek şekilde daha fazla LED ile aydınlatmakta yarar var.
 
Eldeki imkanları kullanarak bunu çıkartabildim. Elimdeki beyaz renkli şerit LED'ler an az 3'lü kesilebiliyor. Benim cihazda kullanılan florasan lambanın genişliğine 3'lü LED'leri dik şekilde montajlamak mümkün değil.

En güzeli buraya uygun boyutta PCB hazırlamak olur...
Durumu izah edemedim hay Allah, yıkılmış domino gibi kast ettim. Neyse başarılı sonuç yine de.
 
Bunun gibi değil mi?

mercekli-masa-lambasi-serit-led-1.jpg
 

Forum istatistikleri

Konular
5,653
Mesajlar
97,271
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top